Clickmed
programare rapida la medic

Acneea nodulara si cicatricile

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2023

Ce este acneea nodulara

Sus
Acneea nodulara si cicatricile

Acneea nodulara este un tip sever de acnee, o patologie dermatologica, a pielii. Acneea nodulara cauzeaza noduli duri dezvoltati in straturile profunde ale pielii, noduli ce cresc pana la suprafata si dau aspect neplacut pielii, cu leziuni rosiatice. Aceste leziuni de suprafata nu au un punct negru sau alb in centru, ca si in cazul acneei normale.

Cuprins articol

  1. Ce este acneea nodulara
  2. Cum se manifesta
  3. Prevalenta
  4. Cauze
  5. Semne si simptome
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Preventie
  9. Prognostic
  10. Concluzie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta

Sus

Nodulii formati pot dura timp de cateva saptamani sau chiar luni si sunt foarte durerosi. Acneea nodulara este tratata de catre medicul dermatolog, specializat in afectiuni ale pielii. In lipsa tratamentului, pacientii dobandesc cicatrici severe si permanente.

Prevalenta

Sus

Acneea nodulara poate afecta pe oricine, fiind mai frecventa insa in randul persoanelor de sex masculin, la varste tinere, inclusiv in adolescenta. Acneea este cea mai comuna patologie dermatologica, iar aproximativ 20% dintre pacientii cu acnee au forma severa, de acnee nodulara.

Cauze

Sus

Forma severa de acnee se dezvolta exact ca si acneea normala. Aceasta apare atunci cand porii faciali sunt blocati si acumuleaza celule moarte, par si sebum. Exista o bacterie ce se afla in mod natural pe piele, numita C.Acnes, care se blocheaza in acesti pori. Astfel apare infectia, inflamatia si durerea.

Porii blocati pot fi rezultatul unei hipersecretii de sebum sau unei ingrijiri incorecte a pielii.

Alte cauze ale porilor inchisi, si astfel a acneei nodulare, pot fi:

• Transpiratii excesive: pielea transpirata este mai susceptibila la a dezvolta acnee nodulara, in special atunci cand este acoperita de haine sau materiale ce blocheaza transpiratia pe suprafata pielii

• Factori genetici: pacientii cu istoric familial de acnee nodulara sunt mai predispusi la a dezvolta si ei afectiunea

Hormoni: in perioada pubertatii au loc numeroase modificari hormonale, astfel ca acneea nodulara poate aparea mai usor. Nivelurile crescute de hormoni androgeni duc de asemenea la acnee, motiv pentru care pacientii de sex masculin fac mai frecvent forme severe. Pacientele insarcinate, la menstruatie sau la menopauza pot avea acnee tot din cauza modificarilor hormonale

• Anumite medicamente: precum corticosteroizii, pot inrautati acneea nodulara

• Produse de ingrijire a pielii: unele creme si lotiuni pot bloca porii, producand acnee nodulara

• Stresul si anxietatea: nivelurile crescute de stres si anxietate duc la cantitati crescute de cortizol, ceea ce duce la cresterea productiei de sebum la nivelul pielii, favorizand acneea

Semne si simptome

Sus

Acneea nodulara se poate manifesta prin aparitia unui singur nodul, sau a mai multor astfel de noduli ce apar concomitent.

Simptomele includ:

• Formatiuni rotunde ferme (noduli) ce pot fi simtiti sub piele si ulterior si vazuti. La baieti, acestia apar cel mai frecvent pe fata, spate sau piept. La fete, nodulii apar preponderent pe barbie si linia mandibulara

• Durere sau sensibilitate, in special la atingerea nodulilor

• Colorarea in rosu a nodulilor atunci cand ajung la suprafata pielii

Diagnostic

Sus

Medicul dermatolog este cel care se ocupa de diagnosticul si tratamentul acneei nodulare. Acesta va va examina pielea, atat in zonele in care ati observat noduli, cat si in alte zone predispuse.

Acesta va inspecta si palpa usor nodulii. In urma examinarii si unei anamneze, in care veti fi rugat sa descrieti simptomele si cand au aparut, medicul va putea stabili diagnosticul.

Nu este nevoie, de regula, de teste speciale pentru acest diagnostic, insa anamneza detaliata, cu intrebari in legatura cu obiceiuri zilnice si obiceiuri de ingrijire a pielii, este importanta. Nu uitati sa ii spuneti medicului ce medicamente luati si daca exista membrii ai familiei care au avut aceeasi problema.

Tratament

Sus

Acneea nodulara necesita tratament specializat, prescris de catre medicul dermatolog, tratament ce poate fi indelungat pana la aparitia rezultatelor. Cremele obisnuite pentru acnee nu vor fi eficiente impotriva acneei nodulare.

Este esential sa nu incercati sa strangeti sau spargeti niciun astfel de nodul, incat acest lucru va inrautati afectiunea si va duce la formarea cicatricilor.

In functie de cazul fiecarui pacient, medicul dermatolog poate prescrie:

• Tratament medicamentos oral: produse precum isotretinoina sunt utilizate pentru acneea severa.

Pacientele de sex feminin pot utiliza si produse contraceptive in paralel cu tratamentul anti-acnee, pentru a preveni efectele secundare asupra sarcinii. Antibioticele reduc de asemenea inflamatia. Spironolactona este un medicament ce poate bloca sinteza hormonilor cauzatori de acnee.

• Tratament local: exista solutii topice mai puternice, ce au nevoie de prescriptie de la medic, ce contin retinoizi si acid salicilic. Medicul va va oferi informatii in legatura cu modul de aplicare a produselor.

• Injectii intralezionale: nodulii foarte mari, duri sau durerosi, pot fi injectati cu solutii de cortizon, pentru a le reduce inflamatia si a promova vindecarea

Preventie

Sus

Acneea nodulara nu poate fi intotdeauna prevenita.

Exista insa metode de imbunatatire a igienei si ingrijirii pielii, ce promoveaza un ten sanatos:

• Mentineti-va pielea curata: folositi un gel de curatare bland si special pentru tipul dumneavoastra de ten, in fiecare dimineata, seara si dupa transpiratie

• Gestionati stresul zilnic: incercati tehnici de respiratie si de relaxare pentru a ameliora stresul

• Utilizati produse de calitate: evitati folosirea produselor de machiaj sau de ingrijire a pielii ce va blocheaza porii. Intrebati medicul dermatolog atunci cand nu sunteti sigur de un produs

Prognostic

Sus

Acneea nodulara netratata duce la cicatrizari severe, ce nu pot fi tratate ulterior. Majoritatea pacientilor relateaza ameliorarea semnificativa a acneei in urma tratamentului dermatologic, insa deseori perioada de vindecare este indelungata.

Uneori este nevoie de combinatii diferite de tratament si de incercarea mai multor variante, pana la obtinerea rezultatelor. Astfel pacientii trebuie sa priveasca tratamentul si procesul de vindecare cu multa rabdare.

Fiti atent la aspectul social pe care il induce acneea nodulara, in special daca pacientul este un copil sau adolescent. Acneea severa poate induce sentimente de depresie si rusine, ce impacteaza negativ viata tinerilor. Asigurati-va ca acestia pot vorbi cu cineva apropiat sau cu un specialist psihoterapeut.

Concluzie

Sus

Acneea nodulara este o forma severa de acnee, ce poate afecta calitatea vietii si sanatatea mentala a pacientilor, afectand mai des pacientii tineri de sex masculin.

Prin diagnosticul si tratamentul prescris de catre medicul dermatolog insa, rezultatele vor aparea si acneea va fi ameliorata, cu timpul. Nu ezitati sa apelati la ajutor medical inca de la primele simptome, pentru a evita administrarea tratamentelor gresite si pentru a evita procesul de cicatrizare a nodulilor de acnee.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/nodular-acne
https://www.verywellhealth.com/nodular-acne-15817


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate