Clickmed
programare rapida la medic

Creierul uman se poate regenera

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2010

Cercetatorii au descoperit un nou tip de celule din creierul uman care se regenereaza continuu. O parte din celulele creierului tind sa crezee noi celule in partea din creier care controleaza mirosul.
Acest mecanism a fost descoperit la soareci si sobolani, dar se credea ca nu nu exista si la oameni.
Expertii spun ca aceste descoperiri sunt un punct de plecare pentru cercetarile referitoare la celulele reparatorii in cazul unor boli precum Alzheimer.
Cercetatorii de la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda si de la Academia Sahlgrenska din Suedia au aratat ca celulele stem raman in anumite arii ale creierului, mai ales langa ventriculele pline cu lichid. Dar este nevoie ca aceste celule sa se regenereze in anumite parti ale creierului.
La multe specii se stie ca un canal plin cu lichid opreste migrarea celulelor catre bulbul olfactiv - regiunea creierului care inregistreaza mirosul - si transformarea lor in celule nervoase. Dar pana acum acest mecanism nu a fost descoperit si la oameni.
Utilizand diverse tehnici, printre care un microscop foarte bun, cercetatorii au identificat canalul si au vazut ca acesta contine celule stem precum si celule care pe parcursul migrarii prin canalul respectiv se transformau in celule nervoase.
Cercetatorii sustin ca noile celule nervoase din bulbul olfactiv uman ajuta sistemul sa raspunda diferitilor stimuli care apar in viata unei persoane.
Aceasta descoperire este un punct de pornire pentru cercetarile viitoare asupra celulelor nervoase reparatorii care ar putea vindeca boli neurodegenerative precum boala Alzheimer.
Importanta studiului realizat pe soareci se reflecta si in in aplicabilitatea lui la scara umana.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate