Untul pamantului (tamus communis)

untul pamantului face parte din familia Dioscoreaceae si este o planta des  intalnita in Europa. In tara noastra creste mai ales in regiunile sudice, la marginea padurilor, in luminisuri, pe langa garduri verzi. Adesea prefera zonele pietroase, unde radacina sa imensa se "ascunde", fiind foarte dificil de scos.  Sub pamant dezvolta o radacina impresionanta, neagra la suprafata si alba in interior, lunga de pana la jumatate de metru si foarte groasa (poate ajunge si la grosimea unui brat), cu o consistenta untoasa, de unde si denumirea. Tulpina este lunga de 2-4 metri si are tendinta de a se catara pe pietre si alte plante, frunzele au forma de inima, sunt verde intens colorate si lucioase. Florile sunt mici, verzui si se observa cu greutate. fructele apar toamna si sunt bobite colorate rosu- intens.  In scop fitoterapeutic este folosita radacina. U
ntul pamantului este bogat in: saponine, oxalat de calciu, alcaloizi si histamina. Proprietatile acestei plante sunt: antireumatic, diuretic, purgativ, rubefiant.

 

Uz extern:

 

- acnee,  contuzii, dermatoze purpurice, dureri diverse, echimoze,  purpura, reumatism, sinuzita, bronsita, monturi - radacina rasa aplicata local (nu pentru timp prea indelungat pentru ca devine iritant), comprese cu infuzie de radacina sau macerat.

 

Efecte adverse:


- Planta are fructele foarte toxice. Radacina este bogata in saponine si nu se recomanda uzul intern, deoarece este toxica.

 

Citeste si

Arhiva
  • Prune in sirop de portocale Prune in sirop de portocale

    Deseori, constipatia este consecinta unui consum insuficient de fibre. Prin urmare, suplimentarea aportului acestor nutrienti este cel mai bun remediu pentru functionarea normala a tractului digestiv. Alimentele recomandate pentru combaterea constipatiei suciteste mai mult

  • Supa de toamna cu dovleac Supa de toamna cu dovleac

    In controlul cirozei hepatice prin alimentatie, se recomanda un consum preponderent de fructe si legume, cereale integrale, nuci si seminte, produse cu probiotice in compozitie si alimente gatite cat mai dietetic.citeste mai mult

  • Briose cu nuci si rubarba Briose cu nuci si rubarba

    Rubarba este o planta ierboasa perena, folosita si in scop culinar, in special datorita proprietatilor sale benefice pentru organism, inclusiv in cadrul tratamentului pentru ciroza hepatica. Petiolul de rubarba ajuta la tratarea anemiilor, are efect digestiv si...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum