Oregano (origanum officinalis)
Frunzele sale sunt ovale, ascutite, cresc in perechi si sunt acoperite de perisori foarte fini. Florile cresc grupate in manunchiuri rotunde in varful tulpinilor si au culoarea roz- stacojie si sunt parfumate. Dintre elementele chimice continute de planta amintim: flavonide, uleiuri esentiale, timol, carvacrol.
Cele mai importante calitati ale Oreganului sunt: antispastic, antiseptic, tonic, stimulativ, antifungic. In fitoterapie sunt utilizate partile aeriene ale plantei, ce se recomanda a fi recoltate la inceputul lunii iulie, cand apar primele flori. Pe langa uzul medicinal, aceasta planta este un condiment foarte apreciat si aromat.
Uz intern:
- infectii bacteriene si fungice (foarte eficient in combaterea ciupercii candida albicans), infectii urinare, infectii pulmonare, infectii intestinale, tuse, bronsita, indigestii, flatulente - sub forma de infuzie.
Uz extern:
- dureri reumatice, migrene, dismenoree - sub forma de comprese locale sau ulei de masaj.
Citeste si
Arhiva-
Legatura dintre deserturile frecvente si oboseala cronica
Oboseala cronica nu este cauzata doar de stres si de lipsa de somn sau de un somn insuficient, ci si de obiceiul de a consuma frecvent dulciuri. Prea mult zahar promoveaza inflamatia, perturba functia creierului si provoaca acumularea de grasime in organism. Acest lucru...citeste mai mult
-
Sedentarismul in sarcina incipienta si riscul de preeclampsie
Preeclampsia este o complicatie severa ce poate surveni in timpul sarcinii. Aceasta afectiune este un factor major de risc pentru restrictia cresterii fetale, nastere prematura, dezlipirea de placenta, edemul pulmonar, eclampsia, insuficienta hepatica si evenimente...citeste mai mult
-
Pierderea auzului poate accelera declinul cognitiv?
Considerata a fi doar o afectiune benigna cauzata de imbatranire, deficienta auditiva s-a demonstrat prin studii recente ca implica si consecinte negative asupra sanatatii, precum declinul cognitiv si izolarea sociala. citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter