Eruca (eruca sativa)
Este o planta comestibila, originara din zona Marii Mediterane si apartine familiei Brassicaceae. In Romania este cunoscuta sub numele de Voinicica sau Rucola si se intalneste in zonele insorite de campie si de deal si in zonele cu culturi. Planta creste pana la 1 m inaltime, pe tulpina se gasesc frunzele adanc crestate, lobate, avand pana la 10 lobi laterali mici si unul terminal mai mare, au o aroma asemanatoare ridichii si sunt comestibile. Florile sunt mici, au 4 petale alb- galbui, brazdate de vinisoare fine de culoare violet. fructele sale sunt lunguiete si contin seminte comestibile. Planta este bogata in potasiu si vitamina c, uleiuri volatile si esentiale, myrosin, fier. Calitatile sale principale: antioxidanta, antiscorbutica, diuretica, stimulativa, stomahica, antibacteriana, afrodisiaca, previne sclerozarea vaselor de sange, diuretica (radacina). In fitoterapie sunt utilizate frunzele tinere (ce trebuie recoltate inainte de perioada de inflorire, altfel devin amare) si radacina. De asemenea este utilizata in alimentatie, frunzele sale fiind utilizate ca adaos aromant la salate, iar din seminte se poate realiza un mustar aromat.
Uz intern:
- arterioscleroza, colesterol, obezitate, anemie, sistem imunitar slabit, infectii renale si intestinale - frunzele consumate ca atare, infuzie de radacina.
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter