Tarceva, comprimate filmate

Prospect Tarceva, comprimate filmate

Compozitie
Tarceva este un medicament sub forma de comprimate de culoare alba pana la galbuie, care contin 25, 100 sau 150 mg de substanta activa erlotinib.

Indicatii
Tarceva este un medicament impotriva cancerului. Se utilizeaza pentru tratarea pacientilor adulti care sufera de urmatoarele boli:
cancer pulmonar cu alte tipuri de celule decat cele mici. Tarceva este utilizat in tratarea cancerului avansat sau metastatic (cand celulele canceroase s-au extins din locul tumorii initiale la alte parti ale organismului), dupa esecul terapeutic al cel putin unui regim de chimioterapie anterior. Tarceva nu a demonstrat eficacitate in tratarea pacientilor cu tumori „EGFR negative”. „EGFR negativ” inseamna ca unii receptori, si anume receptorii factorului de crestere epidermal (EGFR), nu pot fi detectati la suprafata celulelor canceroase sau pot fi detectati doar in cantitati mici.
cancer pancreatic metastatic, in asociere cu gemcitabina (un alt medicament impotriva cancerului). Medicamentul poate fi eliberat numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Tarceva trebuie supravegheat de catre un medic cu experienta in utilizarea medicamentelor impotriva cancerului. Pentru cancer pulmonar, doza zilnica recomandata este de 150 mg de Tarceva. Pentru cancer pancreatic este de 100 mg. Tarceva se ia cu cel putin o ora inaintea mesei sau cel putin doua ore dupa masa. Daca este necesar (de exemplu din cauza efectelor secundare), doza poate fi redusa treptat, cu cate 50 mg. tratamentul cancerului pancreatic trebuie reevaluat dupa 4-8 saptamani daca pacientul nu dezvolta eruptii cutanate. Tarceva nu este recomandat in tratamentul pacientilor cu boli severe de ficat sau de rinichi.

Actiune terapeutica
Substanta activa din Tarceva, erlotinib, este un medicament impotriva cancerului din grupa „inhibitorilor receptorilor factorului de crestere epidermal (EGFR)”. Erlotinib „blocheaza” receptorii factorului de crestere epidermal care se gasesc la suprafata anumitor celule tumorale. Datorita acestui „blocaj”, celulele tumorale nu mai pot primi mesajele necesare cresterii, progresiei si raspandirii lor (metastaza). Aceasta ajuta Tarceva sa opreasca cresterea si multiplicarea celulelor canceroase.

Contraindicatii
Tarceva nu trebuie utilizat la persoane care pot fi hipersensibile (alergice) la erlotinib sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Trebuie utilizat cu prudenta daca pacientul ia si alte medicamente, inclusiv warfarina (un medicament care subtiaza sangele), ketoconazol (pentru tratarea infectiilor micotice), antibiotice (eritromicina, claritromicina) sau sunatoare (un remediu naturist). Pentru detaliile complete, a se vedea prospectul. Fumatul trebuie, de asemenea, abandonat, intrucat poate reduce cantitatea de medicament din sange.

Reactii adverse
In cadrul studiilor clinice, cele mai comune efecte secundare asociate administrarii de Tarceva (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) au fost eruptii cutanate si diaree. Majoritatea acestora nu au fost grave si au trecut fara sa necesite tratament. Eruptii cutanate si diaree mai severe au aparut la aproximativ 5-10% din pacientii tratati cu Tarceva, si fiecare efect secundar a determinat ca pana la 1% din pacienti sa inceteze tratamentul. Pacientii cu diaree severa si persistenta trebuie sa isi consulte medicul, intrucat exista riscul unui nivel scazut de potasiu in sange si insuficienta renala. Ar putea avea nevoie de ingrijire spitaliceasca. Pentru lista completa a efectelor secundare raportate in urma tratamentului cu Tarceva, a se vedea prospectul.

eficienta
12 voturi
efecte secundare
2 voturi
pret medicament
35 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • 1+1 CADOU! Energie si pofta de viata 1+1 CADOU! Energie si pofta de viata

  Un mar azi si o portocala maine nu inseamna vitaminizare, iar efectul placebo nu functioneaza in acest caz. Carentele de vitamine ne afecteaza intregul organism si se manifesta adesea prin oboseala, lipsa de energie, piele lipsita de stralucire, par tern. 1....citeste mai mult

 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Suplimentele nutritionale Suplimentele nutritionale

  Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu nutrienti comprimati, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului XX, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile...citeste mai mult

Comunitate

 • ZEOLIT sau CANTICER

  Pacient operat de cancer pancreas cu metastaze stg4 ficat ,in prezent cu tratament cu Gemcitabina+TARCEVA as dori sa stiu daca paralel pot sa folosesc si unul din medicamentele mentionate ZEOLIT sau CANTICER ?care ar fi mai indicat in cazul nostru?Mentionez ca in urma inceperi tratamentului cu...

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter