Nafa-gal, solutie oftalmica

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect Nafa-gal, solutie oftalmica

Compozitie
100g solutie oftalmica contin clorhidrat de nafazolina si excipienti: acid boric, acetat de sodiu anhidru, clorura de benzalconiu, apa distilata pentru preparet injectabile.

Actiune terapeutica
terapeutica: decongestive si antialergice, simpatomimetice folosite ca decongestive.

Indicatii
conjunctivite acute si cronice neinfectioase, de natura alergica.
Iritatii conjunctivale de diferite etiologii.

Doze si mod de administrare
Doza uzuala este de o picatura Nafa-Gal instilata in sacul conjunctival al ochiului afectat (ochilor afectati), de 2-3 ori pe zi.
Se recomanda ca durata tratamentului sa nu depaseasca 10 zile; daca este nevoie de tratamente mai lungi, se vor face pauze de cate 5 zile.

Contraindicatii
hipersensibilitate la nafazolina, clorura de benzalconiu sau la celelalte componente ale produsului.
Glaucom cu unghi inchis.
Copii sub 7 ani

Masuri de precautie

In caz de tratamente de lunga durata se recomanda controlul periodic al presiunii intraoculare.
In caz de aparitie a hipersensibilitatii se intrerupe tratamentul.
Administrarea repetata la intervale prea scurte duce la diminuarea efectului (tahifilaxie).
In caz de persistenta a simptomelor sau de agravare a acestora, conduita terapeutica trebuie reevaluata.
In caz de tratament concomitent cu alt produs topic oftalmic, se va respecta un interval de 15 minute intre administrarea celor doua produse.
Nafa-Gal contine clorura de benzalconiu, care se poate depozita in lentile de contact moi; de aceea Nafa-Gal nu trebuie administrat in timpul folosirii acestor lentile. lentilele trebuie indepartate inaintea administrarii picaturilor si nu trebuie reaplicate mai devreme de 15 minute.
Interactiuni medicamentoase
Daca se administreaza in acelasi timp si alt medicament vasoconstrictor local, efectul nafazolinei poate fi potentat. Prin administrarea concomitenta de medicamente vasodilatatoare locale se ajunge la diminuarea efectului nafazolinei.
Asociatii nerecomandate
Bromocriptina: risc de vasoconstrictie si/sau puseu hipertensiv;
inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO) neselectivi: risc de crize hipertensive.
Alte asociatii
IMAO selectivi: se impune prudenta.
Atentionari speciale
Datorita afectiunii alfa-sipatomimetice, se impune prudenta la pacientii cu hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace, hipertiroidism.
Sarcina si alaptarea
Sarcina
La animale nu au fost evidentiate efecte teratogene. La om nu a fost evaluat efectul malformativ sau fetotoxic. Ca urmare, administrarea Nafa-Gal in timpul sarcinii trebuie evitata.
Alaptare
Nu se stie daca nafazolina trece in laptele matern. De aceea, se recomanda intreruperea alaptarii in cursil tratamentului.
Capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Deoarece nafazolina poate provoca midriaza (daca se administreaza doze prea mari) se recomanda prudenta conducatorilor auto si celor care manevreaza utilaje.

Reactii adverse

Nafa-Gal are o slaba actiune iritanta locala, care poate fi resimtita sub forma unor intepaturi, in primele secunde dupa administrare. Dupa incetarea efectului apare uneori congestie reactiva.
Alte reactii adverse care pot sa apara: risc de glaucom acut prin inchiderea unghiului; reactii alergice: blefarite, conjunctivite; instilatiile repetate pot determina midriaza, keratita punctiforma superficiala. Exceptional pot sa apara efecte sistemice: cresterea tensiunii arteriale, tremor, paloare, cefalee, tulburari de ritm.
Supradozaj
In caz de supradozaj acut se spala ochiul cu multa apa.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A nu se utiliza mai mult de 30 de zile de la prima deschidere a flaconului.
A se pastra la temperaturi intre 15-25°C, ferit de lumina, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.


Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Asistenta medicala a prescolarilor,...

  Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

 • Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor Cum sa ne protejam ochii in sezonul...

  Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura, simtim...citeste mai mult

 • Ambliopia Ambliopia

  Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult

 • Orjeletul si Salazionul Orjeletul si Salazionul

  Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult

Comunitate

 • raceala la gravida

  Buna ziua Sunt insarcinata in 4 luni, dar de doua zile am racit cu simptome de ameteala, durere in zona supraorbitara accentuata, scurgeri nazale, buze uscate. Ce medicament este permis contra racelii in situatia mea? Repausul la pat nu-mi este permis deoarece serviciul nu-mi permite Multumesc...

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter