Clickmed
programare rapida la medic

Gingko biloba

Este poate unul dintre cei mai vechi arbori, este originar din China si Japonia si face parte din familia Ginkgoaceae. La noi in tara a fost aclimatizat in gradinile botanice, dar si in unele spatii inchise, in ghiveci ca si bonsai. creste pana la 30 m inaltime, are frunze cazatoare si este foarte rezistent la poluare. Frunzele sale sunt formate din doi lobi, forma lor este triunghiulara, au nervuri radiare, care nu creaza o retea, nu se intretaie, iar coroana este foarte bogata.

Frunzele sunt de doua feluri: cele care cresc pe ramurile principale sunt lobate, iar cele care cresc pe ramurelele adiacente, care apar axilar ramurilor principale, sunt simple. Florile sale sunt fie numai feminine, fie numai masculine. Cele masculine produc conuri de polen, iar cele feminine se formeaza la capatul lujerilor, iar dupa polenizare formeaza samanta.

Fructele sunt rotunde si de culoare galbena si au un bogat continut de acid butanoic, care le confera un miros neplacut. Din punct de vedere al compozitiei chimice Gingko este bogat in flavone, alfa-lactone cu vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, ginkgolide. In fitoterapie sunt folosite frunzele (recoltate dupa inflorire) si foarte rar fructele.

Alte utilizari: in industria cosmetica (fructele sunt folosite la fabricarea deodorantelor, ajuta la intarirea radacinii parului), ca arbore decorativ plantat in zonele poluate. Principalele sale calitati: antiseptic, intareste imunitatea, impiedica formarea cheagurilor de sange, antioxidant, accelereaza circulatia sangelui la extremitati, scade colesterolul.

Uz intern:

- afectiuni oculare, psihice, alergii inflamatorii, adjuvant la pacientii care au suportat transplanturi sau grefe - impiedica reactia de respingere a organismului, ameteli, angoase, Alzheimer, artroza, astm, boli cardio-vasculare, circulatie periferica slaba, boli neurologice, blocaj arterial sau venos, cancer, deficiente de memorie, diabet, hepatita, hipertensiune, impotenta, imunitate scazuta, socul sindromului toxic, vertij, dementa, migrene, oboseala cronica, spasm sangvin cerebral, sindrom premenstrual – sub forma de infuzie, tinctura, extract din frunze, pulberea obtinuta din frunzele uscate.

Contraindicatii:

- Nu trebuie combinat cu anticoagulantele, cum ar fi aspirina, warfarin, heparin, trental, usturoi, fosfatidilserina si vitamina E. Nu se recomada femeilor insarcinate.

Efectele adverse:

- Sunt destul de rar intalnite in caz de supradozaj, insa printre ele se numara disconfortul digestiv, durerile de cap, ameteala si reactiile alergice.

Citeste si

Arhiva
  • Rejuvenarea pielii cu laser CO2

    Rejuvenarea pielii cu ajutorul laserului CO2 este o procedura medicala avansata care a castigat foarte multa popularitate si incredere in ultimii ani datorita rezultatelor impresionante obtinute in combaterea si prevenirea semnelor imbatranirii si imbunatatirea aspectului...citeste mai mult

  • Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice

    Pielea serveste drept oglinda pentru medici, pentru a intelege, diagnostica si monitoriza multe boli endocrine. Manifestarile dermatologice ale bolilor de natura endocrinologica contribuie semnificativ la sanatatea si calitatea vietii individului.citeste mai mult

  • Abordarea acneei in sarcina

    Acnea vulgara este o tulburare inflamatorie cronica a unitatii pilosebacee (bulbul firului de par si glandele sebacee) si este caracterizata prin aparitia de leziuni noninflamatorii (comedoane) si leziuni inflamatorii (pustule si noduli) care pot provoca durere,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter