Ghidul sistemului reproducator masculin

Publicat la data de: 09 Septembrie 2007 | Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Functiile sistemului reproducator masculin

Sus
Ghidul sistemului reproducator masculin Vezi galerie foto

Scopul existentei sistemului reproducator masculin consta in indeplinirea urmatoarelor functii:
- de a produce, mentine si transporta secretia de spermatozoizi (celulele reproducatoare masculine) si lichid spermatic (sperma)
- de a elibera sperma la nivelul tractului genital feminin in timpul actului sexual
- de a produce si secreta hormonii sexuali masculini responsabili de mentinerea sistemului reproducator masculin.

Cuprins articol

 1. Functiile sistemului reproducator masculin
 2. Componentele sistemului reproducator masculin
 3. Cum functioneaza sistemul reproducator masculin?
 4. Citeste pe aceeasi tema

Componentele sistemului reproducator masculin

Sus

Spre deosebire de aparatul reproducator feminin, cel masculin este situat aproape in totalitate la exteriorul corpului. Aceste structuri externe includ penisul, scrotul si testiculele.

Organele genitale externe

Penisul. Acesta este organul masculin folosit in timpul actului sexual. Prezinta trei portiuni: radacina, care se ataseaza de peretele abdominal, corpul si glandul, ultima portiune a penisului in forma de con.
Glandul, denumit si capul penisului, este acoperit de o portiune de piele libera denumita preput. (Uneori aceasta portiune este indepartata printr-o procedura denumita circumcizie). Deschiderea uretrei, canalul care transporta urina si sperma, se realizeaza la nivelul varfului penisului. Penisul contine de asemenea o serie de terminatii nervoase senzitive.
Corpul penisului este de forma cilindrica si este format din trei cavitati de forma circulara. Aceste cavitati sunt constituite dintr-un tesut special de tip spongios. Acest tip de tesut contine numeroase mici camarute care se umplu cu sange cand barbatul este excitat sexual. Pe masura umplerii cu sange, penisul devine rigid si erect, permitand penetrarea in timpul actului sexual. Pielea care acopera penisul este libera si elastica, facilitand modificarile de marime ale penisului din timpul actului sexual.
Sperma, ce contine spermatozoizi (celule reproducatoare masculine), este ejaculata prin orificiul uretral in momentul in care barbatul ajunge la excitatie sexuala maxima (orgasm). Pe toata perioada erectiei, debitul urinar este blocat la nivelul uretrei, permitand numai eliminarea secretiei spermatice.

Scrotul. Acesta are forma unui sac din piele libera, fiind situat in spatele penisului. Contine testiculele si foarte multe vase de sange sau nervi. Scrotul are rolul de control asupra testiculelor. Pentru ca secretia spermatica sa se dezvolte normal, testiculele trebuie sa prezinte o temperatura inferioara organismului. Musculatura speciala de la nivelul peretelui scrotal ii permite acestuia apropierea sau departarea testiculelor de corp pentru reglarea temperaturii acestora.

Testiculele. Acestea sunt organe de forma ovala, de marimea unor masline mari, fiind situate la nivelul scrotului, avand pe fiecare dintre capete o structura denumita funiculul spermatic. Testiculele secreta testosteron, hormonul sexual masculin, si au rolul de a produce secretia spermatica.

Organele genitale interne

Partile interne ale aparatului reproducator masculin, denumite si organe accesorii, includ urmatoarele:

Epididimul: este un tub lung, spiralat situat pe partea posterioara a fiecarui testicul. Are rolul de a transporta si depozita celulele spermatice produse la nivelul testiculelor. De asemenea, are rolul de a realiza maturarea spermatozoizilor intrucat cei secretati de testicul sunt imaturi si incapabili de fertilizare. In timpul contactului sexual, contractiile determina patrundera spermatozoizilor la nivelul vaselor deferente.

Vasele deferente: constituie un tub muscular, lung care se desprinde de la nivelul epididimului, ajungand in cavitatea pelvina, in spatele vezicii urinare. Vasele deferente transporta spermatozoizii maturizati pana la nivelul uretrei, tubul ce vehiculeaza urina sau sperma la exteriorul corpului, in momentul ejacularii.

Ductele ejaculatorii: acestea se formeaza prin unirea vaselor deferente cu veziculele seminale (vezi mai jos). Ductele ejaculatorii se varsa la nivelul uretrei.

Uretra: aceasta este tubul care transporta urina de la nivelul vezicii urinare la exteriorul corpului. La barbati are functia aditionala de a ejacula sperma in momentul orgasmului. In timpul erectiei, debitul urinar este blocat la nivelul uretrei, permitant doar spermei sa fie expulzata la exteriorul corpului.

Veziculele seminale: sunt niste structuri in forma de sac care se ataseaza vaselor deferente la baza vezicii urinare. Veziculele seminale produc un lichid bogat in zahar (fructoza) ce furnizeaza spermatozoizilor o sursa de energie, facilitand miscarea acestora. Fluidul secretat de veziculele seminale constituie principalul constituent lichid al secretiei spermatice.

Glanda prostatica: este un organ in forma de nuca, localizat in partea inferioara a vezicii urinare, in apropierea rectului. Prostata furnizeaza un lichid suplimentar la secretia spermatica. Fluidele furnizate de prostata contribuie la hranirea spermatozoizilor. Uretra, care transporta lichidul spermatic pentru a fi expulzat la exterior, traverseaza glanda prostatica prin regiunea centrala a acesteia.

Glandele bulbouretrale: denumite si glandele Cowper, sunt organe in forma de para, situate pe partile laterale ale uretrei, in regiunea inferioara a prostatei. Aceste glande produc un lichid clar, alunecos, ce se varsa direct la nivelul uretrei. Aceste lichid are rolul de a lubrefia uretra si de a neutraliza resturile de aciditate ce pot fi prezente la nivelul uretrei secundare resturilor de urina de la acest nivel.

Cum functioneaza sistemul reproducator masculin?

Sus

Intregul aparat reproducator masculin este sub influenta hormonala, hormonii fiind substante chimice ce regleaza activitatea diferitelor celule sau organe. Hormonii fundamentali implicati in sistemul reproducator sunt hormonii foliculo-stimulant, luteinizant si testosteronul.
Hormonul foliculo-stimulant este implicat in stimularea formarii spermatozoizilor (spermatogeneza), iar hormonul luteinizant stimuleaza productia de testosteron, implicat de asemenea in spermatogeneza. Testosteronul este responsabil de dezvoltarea caracteristicilor masculine, incluzand masa si forta musculara, distributia tesutului celular subcutanat, dezvoltarea scheletului, distributia parului facial, schimbarea vocii si comportamentul sexual.


Medici specialisti Sexologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Igiena intima: ghid pentru femei Igiena intima: ghid pentru femei

  Introducere Exista mai multe mituri legate de ingrijirea zonei genitale a femeii. Prin acest articol vom incerca sa atingem toate aspectele ingrijirii ginecologice pe care majoritatea femeilor nu le cunosc deoarece se simt jenate sa intrebe medicul asupra...citeste mai mult

 • Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Modificarile sexuale si fizice...

  Generalitati Sexul si sexualitatea implica o multitudine de aspecte: afectiune, dragoste, respect, caldura, impartasire si dependenta (obligatii). Aceste daruri sunt atat dreptul celor mai tineri cat si al adultilor mai in varsta. Doua aspecte ale sexualitatii...citeste mai mult

 • Complicatiile tehnicilor de reproducere asistata Complicatiile tehnicilor de...

  Generalitati Din momentul in care tehnicile de reproducere asistata au inceput sa fie utilizate mai frecvent in vederea asigurarii conceptiei (incepand din 1980), s-a inregistrat o crestere a numarului de sarcini multiple (aproximativ 35% din toate nasterile realizate...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate