Dexamethasone sodium ph, flacoane injectabile

Prospect Dexamethasone sodium ph, flacoane injectabile

Ce este Dexamethasone Sodium Phosphate si pentru ce se utilizeaza

Actiune terapeutica
Dexametazona este un steroid (derivat corticosteroid) utilizat in cadrul corticoterapiei tulburarilor acute sau cronice ce raspund la acest tip de tratament - antiinflamator si imunosupresor.

Indicatii
Administrare sistemica in insuficienta corticosuprarenala (asociat cu mineralocorticoizi), alergie, urticarie, soc anafilactic, soc toxicoseptic, soc cardiogen, boli de colagen, nefropatii autoimune, purpura trombocitopenica idiopatica, anemii hemolitice autoimune, traumatisme craniocerebrale, edem cerebral acut; asociat chimioterapiei antineoplazice ca antiemetic. Administrare locala in inflamatii articulare, abarticulare, ale tesuturilor moi, afectiuni oculare.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Dexamethasone Sodium Phosphate exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Pentru a reduce la minimum reactiile adverse, se vor utiliza dozele cele mai mici, pentru perioade cat mai scurte, precum si prin administrarea unei doze zilnice unice, dimineata sau unei doze unice o data la doua zile.

Dozajul glucocorticoizilor se adapteaza in functie de raspunsul pacientului si de gradul de severitate al afectiunii.

Terapia cu glucocorticoizi trebuie intrerupta daca nu se obtine raspuns favorabil dupa 2 zile de tratament.

Administrarea se poate face direct prin injectare in vena (intravenos), injectare in muschi (intramusculara), sau direct in unele tesuturi moi si articulatii. Acest medicament poate fi diluat in glucoza sau ser fiziologic si introdus lent in una dintre venele periferice (perfuzie endovenoasa).

Dozele uzuale sunt urmatoarele:
Adulti
Doza initiala recomandata este de 0,5-20 mg dexametazona fosfat (0,125-5ml solutie) pe zi; acesta doza trebuie mentinuta sau ajustata pana cand se obtine un raspuns satisfacator. Cand se obtine un efect favorabil, doza de intretinere trebuie sa fie micsorata treptat, pentru a obtine un raspuns clinic satisfacator cu cea mai mica doza.
In administrare cronica, nu trebuie sa se depaseasca 0,5 mg dexametazona pe zi (echivalent la 0,6 mg dexametazona fosfat si 0,15 ml solutie injectabila). intreruperea tratamentului dupa mai multe zile de administrare trebuie sa se faca prin scaderea treptata a dozei.

in soc (chirurgical, traumatic sau hemoragie) se recomanda administrarea a 2-6 mg dexametazona/kg, intr-o singura injectie intravenoasa. Se poate repeta la 2-6 ore, daca este necesar. Dozele mari se administreaza numai pana cand starea pacientului se stabilizeaza, de obicei nu mai mult de 48-72 de ore.

In edem cerebral (asociat cu tumori cerebrale primare sau metastatice, pregatirea preoperatorie a pacientilor cu hipertensiune intracraniana secundara) se administreaza initial 10 mg dexametazona in injectie intravenoasa, urmate de 4 mg dexametazona in injectie intramusculara, la fiecare 6 ore, pana la disparitia simptomatologiei. Raspunsul este de obicei obtinut in 12-24 de ore. Dozele pot fi mentinute 2-4 zile, dupa care se scad gradat si sunt intrerupte dupa 5-7 zile.

Doze mari sunt recomandate pentru initierea tratamentului intensiv, de scurta durata, in edemul cerebral acut, care pune viata in pericol.

Dozele se scad in interval de 7-10 zile (vezi mai jos). Cand este necesara terapia de intretinere, se va continua administrarea pe cale orala.

Doze recomandate in injectarea intraarticulara, intralezionala sau in tesuturile moi, daca sunt afectate una sau maxim doua articulatii.

Articulatie mare: 2-4 mg (0,5-1 ml) dexametazona fosfat. Articulatie mica: 0,8-1 mg (0,2-0,25 ml) dexametazona fosfat. Burse: 2-3 mg (0,5-0,75 ml) dexametazona fosfat.

Teci sinoviale: 0,4-1 mg (0,1-0,25 ml) dexametazona fosfat. tesuturilor moi: 2-6 mg (0,5-1,5 ml) dexametazona fosfat.

Se administreaza o injectie la intervale de la 3-5 zile pana la 2-3 saptamani, in functie de raspunsul pacientului.

Copii
Utilizarea ar trebui limitata la o doza unica(0.2-0.4 mg/ kg/zi), repetata la intervale de 2 zile (terapie alternanta), cu scopul de a reduce la minim supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenal si incetinirea cresterii.

Recomandari speciale de dozaj
Doze recomandate in edemul cerebral acut:
Adulti
Doza initiala: 50 mg.
Ziua 1: 8 mg la fiecare 2 h.
Ziua 2: 8 mg la fiecare 2 h.
Ziua 3: 8 mg la fiecare 2 h.
Ziua 4: 4 mg la fiecare 2 h.
Zilele 5-8: 4 mg la fiecare 4 h.
in continuare: scaderea dozei cu 4 mg pe zi
Copii (≥35 kg)
Doza initiala: 25 mg.
Ziua 1: 4 mg la fiecare 2 h.
Ziua 2: 4 mg la fiecare 2 h.
Ziua 3: 4 mg la fiecare 2 h.
Ziua 4: 4 mg la fiecare 4 h.
Zilele 5-8: 4 mg la fiecare 6 h.
in continuare: scaderea dozei cu 2 mg pe zi.
Copii (<35 kg):
Doza initiala: 20 mg.
Ziua 1: 4 mg la fiecare 3 h.
Ziua 2: 4 mg la fiecare 3 h.
Ziua 3: 4 mg la fiecare 3 h.
Ziua 4: 4 mg la fiecare 6 h.
Zilele 5-8: 2 mg la fiecare 6 h.
in continuare: scaderea dozei cu 1 mg pe zi

Varstnici
Tratamentul, in special cel de intretinere, necesita o atenta supraveghere medicala, avand in vedere riscul reactiilor adverse: osteoporoza, diabet zaharat, hipokaliemie, hipertensiune arteriala, susceptibilitate crescuta la infectii si atrofie cutanata. Este necesara o urmarire clinica atenta.

Daca ati utilizat mai mult Dexamethasone Sodium Phosphate decat trebuie
Daca vi s-a administrat mai mult decat trebuie din Dexamethasone Sodium Phosphate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital. Luati cu dumneavoastra cutia cu medicamentul, astfel incat personalul medical sa stie exact ce vi s-a administrat.

Daca ati uitat sa utilizati Dexamethasone Sodium Phosphate
Este important sa utilizati Dexamethasone Sodium Phosphate cat timp vi s-a prescris si sa nu intrerupeti tratamentul doar pentru ca va simtiti bine. Deoarece acest medicament va este administrat de catre personalul medical este putin probabil sa se intample o asemenea situatie.

Daca incetati sa utilizati Dexamethasone Sodium Phosphate
intreruperea tratamentului se va face gradat, la indicatia medicului dumneavoastra. La oprirea tratamentului poate apare „sindromul de intrerupere”care poate fi caracterizat de febra, durere musculara, durere articulara, inflamatia mucoasei nazale, senzatie de disconfort la nivelul ochilor (conjunctivita), umflaturi ale pielii dureroase si care prezinta mancarimi si scadere in greutate.

In cazul copiilor poate aparea o crestere a tensiunii intracraniene: durere de cap intensa, stare de rau, varsaturi. in acest caz anuntati imediat medicul.

In cazurile severe poate sa apara chiar decesul.
Se vor utiliza doar solutiile clare. Solutia poate fi diluata cu solutie injectabila de clorura de sodiu sau solutie injectabila de glucoza. Solutia diluata trebuie utilizata in interval de 24 ore de la preparare.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii
Infectii sistemice cu fungi, boli virale (herpes, varicela, zoster etc.).

Masuri de precautie
Infectii sistemice (ex. septicemie), tuberculoza; diabet; ulcer gastric si duodenal.

Daca un copil ia acest medicament, este important ca medicul sa monitorizeze cresterea si dezvoltarea in mod regulat.

Acest medicament contine parahidroxibenzoat de metil si parahidroxibenzoat de propil, care pot provoca reactii alergice (chiar intarziate) si, in mod exceptional, bronhospasm.

Dexamethasone Sodium Phosphate contine metabisulfit de sodiu. Poate provoca rar reactii de hipersensibilitate grave si bronhospasm.

Acest medicament face parte din categoria medicamentelor care pot pozitiva testele de control antidoping la sportivii de performanta.

Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

Nu trebuie sa fiti vaccinat cu vaccinuri vii pe durata tratamentului cu corticosteroizi. Spuneti medicului sau farmacistului ca luati acest medicament daca urmeaza sa fiti vaccinat.

Trebuie sa aveti grija daca luati urmatoarele medicamente, care pot interactiona cu Dexamethasone Sodium Phosphate:

 • barbituricele (medicamente folosite in tratamentul epilepsiei sau tulburarilor de somn);
 • efedrina (medicament folosit pentru decongestionarea nasului sau pentru alte boli respiratorii) - scade efectul dexametazonei;
 • rifampicina sau rifabutin (antibiotice folosite in tratamentul tuberculozei) - scad efectul dexametazonei;
 • primidona, carbamazepina, fenitoina (medicamente pentru tratamentul epilepsiei) – scad efectul dexametazonei;
 • aminoglutetimida (medicament folosit in tratamentul unor forme de cancer) – scade efectul dexametazonei;
 • anticoagulante (medicamente folosite pentru coagularea sangelui) – creste riscul de sangerari spontane;
 • heparina- crește riscul de accidente hemoragice
 • insulina si alte medicamente pentru tratarea diabetului – dexametazona scade eficienta acestora;
 • aspirina si alte medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene – creste riscul de ulcer gastro-duodenal;
 • acetazolamida (un medicament folosit pentru tratarea glaucomului) - dexametazona creste riscul de scadere a potasiului seric;
 • diuretice (medicamente care cresc eliminarea de apa si sunt folosite pentru tratarea hipertensiunii)- dexametazona scade efectul acestora;
 • carbenoxolona (un medicament folosit pentru tratarea ulcerului gastric) – asocierea cu dexametazona creste riscul de scadere a potasiului seric;
 • digoxin si alte medicamente care regleaza bataile cardiace;
 • praziquantel – administrarea concomitenta poate duce la scaderea marcata a actiunii acestuia;
 • antihhipertensive (medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale crescute) – corticoizii scad efectul terapeutic al acestora.

Dexamethasone Sodium Phosphate contine p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de propil care pot provoca reactii alergice (chiar intarziate) si, in mod exceptional, bronhospasm.

Dexamethasone Sodium Phosphate contine metabisulfit de sodiu si poate provoca rar reactii de hipersensibilitate grave si bronhospasm.

Sarcina si alaptarea

Administrarea in cursul sarcinii si alaptarii se va face numai daca tratamentul este absolut necesar, iar in acest caz se impune o stricta supraveghere medicala, intreruperea alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu au fost raportate modificari ale capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Creste riscul reactivarii ulcerului gastric si/sau duodenal. Hiperglicemie, retentie hidro-electrolitica, cresterea catabolismului proteic, osteoporoza, atrofie musculara, imunodeficienta, corticodependenta la utilizare indelungata.

Compozitie
Fiecare fiola de 2 ml contine 8 mg fosfat de dexametazona (sare disodica).

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Dexamethasone Sodium Phosphate

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original.
Nu utilizati Dexamethasone Sodium Phosphate dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie
Substanta activa este dexametazona: o fiola de 2 ml solutie injectabila contine dexametazona 8 mg sub forma de fosfat disodic de dexametazona.
Celelalte componente sunt: metabisulfit de sodiu, parahidroxibenzoat de metil, parahidroxibenzoat de propil, creatinina, citrat de sodiu, hidroxid de sodiu si apa pentru preparate injectabile.

Ambalaj
Dexamethasone Sodium Phosphate se prezinta sub forma de solutie limpede si incolora pana la slab galbui.
Este ambalat in :
Cutie cu 5 fiole din sticla bruna a cate 2 ml solutie injectabila.
Cutie cu 100 fiole din sticla bruna a cate 2 ml solutie injectabila.

Fabricant
FELSIN Farm. SRL
Str. Drumul Piscul Cerbului nr.20-28, etaj P, camerele 1-9 si etaj, sector 1, Bucuresti
Romania

eficienta
162 voturi
efecte secundare
113 voturi
pret medicament
170 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Preparatele injectabile cu botox Preparatele injectabile cu botox

  Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

 • Contraceptivele injectabile Contraceptivele injectabile

  Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

 • Celulele stem si incontinenta urinara Celulele stem si incontinenta urinara

  Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

 • Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Diabetul si scaderea in greutate: cea...

  Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult

Comunitate

 • Tratament injectabil cu Dexamethasone

  AM primit tratament pentru ”Otită seroasă”, printre care si injectabil 3 fiole(1/zi) de Dexamethasone Sodiu Phosphate.La inceputul lunii august am facut 3 injectii(1/zi) iar in septembrie am mai facut 2 injectii(1/zi) cu acelasi medicament ptr aceiasi afectiune ce a recidivate.ESTE bine sa...

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK