aspartamul (e 951)

Publicat la data de: 14 Decembrie 2009 | Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2018

Informatii prospect aspartamul (e 951)

Prezentare

Se prezinta sub forma unei pulberi cristaline de culoare alba sau sub forma granulara.

Aspartamul se descompune rapid in conditii nefavorabile de temperaturi si Ph. La temperature ridicate viteza de descompunere creste rapid, aceasta sensibilitate limiteaza utilizarea aspartamului numai la produsele care nu sufera tratamente termice intense.

Compozitie

Desi fenilalanina este un aminoacid esential, in cazuri foarte rare (1 la aproximativ 10000 de persoane), datorita unei afectiuni metabolice (fenilcetonuria), fenilalanina nu poate fi metabolizata. Ca urmare pe eticheta alimentelor care contin aspartam trebuie precizat ca acestea contin o sursa de fenilalanina. Cantitatea de fenilalanina continuta de un pahar de bautura racoritoare indulcita cu aspartame este de 8 - 10 ori mai mica decat cea continuta intr-un pahar de lapte.

Interactiuni

Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore. Aspartamul prezinta un sinergism destul de pronuntat in combinatii cu alti indulcitori, combinatiile cu acesulfam k si zaharina fiind utilizate cel mai des. Puterea de indulcire a aspartamului depinde de natura produsului alimentar in care este incorporat, fiind cuprinsa intre 180 si 250. Este utilizat intr-o mare varietate de produse: bauturi racoritoare, budinci, bauturi instant, topinguri, produse lactate, guma de mestecat. Aportul energetic al aspartamului este de aproximativ 16,8 Kj/g, nesemnificativ datorita concentratiilor uzuale foarte mici in produsele alimentare.

Precautii

Chiar si atunci cand este in pantecele mamei, creierul bebelusului este stimulat prin sunete, atingere, lumina exterioara etc., cauzand schimbari in structura sa. Bebelusii in burtica mamei sunt intr-o continua miscare. Se joaca cu degetelele de la picioarele lor, isi sug degetelele de la manute si reactioneza la stimuli din exterior, acest lucru incepand de la sase saptamani de sarcina. Toate determina caile de stimulare si de dezvoltare ale creierului bebelusului. In timpul nasterii apar reactii biochimice in mod uniform in tot creierul copilului. Iar imediat dupa nastere, creierul trece printr-o accelerare rapida a dezvoltarii functiilor de adaptare la noul mediu. In aceasta perioada, nivelul de aspartat creste foarte rapid in unele zone ale creierului. Acest proces de formare a creierului continua toata viata, dar perioada de dezvoltarea maxima este intre 0-7 ani. Pe parcursul acestor ani critici, in cazul bebelusilor nenascuti si copiilor mici bauturile sau alimentele care contin aspartam, duc la supra-stimularea creierului. Important este ca multe dintre efectele toxice ale excito-toxinelor, nu au simptome. Deci copilul nu se imbolnaveste sau nu se arunca in sus, nu are nicio reactie comportamentala care sa alerteze parintii ca ceva nu este in regula cu ei vizibil. Dar parintii sunt responsabili de protejarea lor reala.

Enzimele de protectie in creierul unui copil sunt inca imature. Creierul imatur este de patru ori mai sensibil la efectele nocive al excito-toxinelor decat creierul adult. Enzimele de protectie nu reusesc sa detoxifieze eficient creierul de excito-toxinele in exces. Aceasta inseamna ca, in cazul unei femei gravide care mananca alimente bogate in amelioratori de gust (adica in realitate, mai ales aspartam), bebelusul din pantec este expus la o cantitate mult prea mare de aspartat.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Ce boli pot declansa colorantii alimentari? Ce boli pot declansa colorantii...

    Generalitati Colorantii sintetici sunt prezenti in sucuri si in majoritatea alimentelor din magazine, iar foarte multi coloranti alimentari sunt in stransa legatura cu boli precum ADHD la copii, diferite alergii, insomnii, astm sau cancer. Printre alimentele cele...citeste mai mult

  • Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza Indulcitorii artificiali: zaharina,...

    Generalitati Indulcitorii artificiali sunt substante chimice sau compusi naturali care asigura alimentelor gustul dulce fara a transmite organismului un numar ridicat de calorii. Deoarece inlocuitorii au gust mai intens decat zaharul este suficient sa utilizati o...citeste mai mult

  • Gust dulce fara calorii prin indulcitorii hipocalorici Gust dulce fara calorii prin...

    Indulcitorii hipocalorici ca aspartamul, sucraloza, stevia etc., sunt binerecunoscuti in multe produse alimentare, inlocuind zaharul adaugat. Acest fapt duce la o scadere a aportului caloric total. Aceste substante au avantajul ca sunt folosite in cantitati...citeste mai mult

  • Interactiunea alimentelor cu medicamentele Interactiunea alimentelor cu...

    Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest...citeste mai mult

Comunitate

  • Diagnostic Hepatita B ACUTA

    In urma unor analize de rutina mi s-au descoperit nereguli la ficat, dupa 3 serii de analize ale sangelui, acum cateva zile am fost diagnosticat cu `HEPATITA B ACUTA FARA AGENT DELTA SI FARA COMA HEPATICA`. am programare la homeopatie insa sistemul sanitar e la pamant si o sa dureze foarte...

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter