Clickmed
programare rapida la medic

Anisi vulgaris fructus, fructe

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Anisi vulgaris fructus, fructe

Descriere
Anisi fructus - fructe pubescente, acoperite cu peri aspri, foarte scurti. De forma ovala, subcordate la baza, de 3-5 mm lungime si 2-3 mm grosime. fiecare fruct este format din doua mericarpe (achene) unite intre ele, greu separabile, fiind ornamentate cu 5 coaste liniare, 3 dorsale si 2 marginale, echidistante. In partea superioara se observa stilopodul in forma de disc purtand resturile stilulilor, iar la baza un peduncul subtire. De culoare cenusiu - verzui sau galbene - cenusii, au miros placut, caracteristic, aromat, gust dulceag, slab arzator.

Compozitia chimica
Fructele contin:
2-3% ulei volatil format din 80-90% anetol, metilcavicol sau izoanetol, cantitati mici de cetone si aldehide anisice si aldehida acetica;
10-20% lipide, colina,
20% substante albuminoide (protide), zaharuri, amidon, 6-10% substante minerale.

Proprietati
- stimulent al functiilor pancreatice
- antispastic
- carminativ
- aromatizant
- expectorant
- stimuleaza apetitul
- antihelmintic
- actiune expectoranta, carminativa si galactogoga
- are efect stimulant asupra centrilor respiratiei si circulatiei

Indicatii - uz intern
- excita peristaltismul intestinal
- stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica
- anorexii si dispepsii
- afectiuni bronsice
- balonari
- stimuleaza secretia laptelui
- recomandat impotriva colicilor abdominale
- tuse
- gripa
- tulburari digestive

Mod de utilizare
Infuzie, fructul bine copt, tinctura.

Mod de folosire - uz intern
- tinctura: 3 linguri de seminte de anason la 500 ml de alcool rafinat de 38-40o. Se lasa 4 saptamani la loc insorit. Se adauga zahar dupa dorinta. Se foloseste pentru tratarea tulburarilor digestive.
- ceai. La o lingurita se adauga 250 ml apa clocotita. Se lasa acoperit 20 minute, dupa care se strecoara si se lasa intr-un loc racoros. Se bea fractionat in 3 reprize inaintea meselor principale. Se utilizeaza scurt timp, utilizarea indelungata avand efecte negative: stari de excitatie puternica manifestate prin insomnii, excitatii motorii si psihice, tulburari de vorbire, euforie, urmate de convulsii puternice.
- uleiul volatil, stimuleaza secretiile gastrice, ajutand astfel digestia.

Utilizari terapeutice
Datorita uleiului volatil au actiune expectoranta, carminativa si galactogoga. Excita peristaltismul intestinal, stimuleaza secretia salivara, gastrica, intestinala si pancreatica. Asupra sistemului nervos central, in doze terapeutice, au efect stimulant in special asupra centrilor respiratiei si circulatiei. Supradozate, preparatele pe baza de ulei volatil de anason (sau fructele in cantitati peste 5 g pe zi) produc stari de excitatie puternica manifestate prin insomnii, excitatii motorii si psihice, tulburari de vorbire, euforie, urmate de convulsii puternice, dupa care pot aparea stari cometoase si puternica depresiune asupra sistemului nervos central. Utilizarea indelungata chiar in doze mai mici produce iritarea mucoaselor digestive. Se utilizeaza in anorexii si dispepsii, ca expectorant, carminativ si corectiv al gustului unor medicamente. Contraindicat in gastrite hiperacide si ulcer gastric si duodenal, enterocolite cronice si acute.
Pentru eliminarea viermilor intestinali: la sugari (infuzie din 5-6 fructe la o cana mica); la adulti (o lingurita de fructe la 300 ml apa clocotita), se lasa 15 minute dupa care se strecoara si se bea in trei reprize inaintea meselor principale. Trebuie folosit in timp scurt, ca anetolul este toxic.

Contraindicatii
 gastrite, ulcer gastric si duodenal, enterocolite acute si cronice.

Ceaiul
Infuzie: o lingurita la 300 ml apa clocotita; dupa 20 de minute se strecoara; se bea fractionat in 3 reprize inaintea meselor principale. Se utilizeaza scurt timp, utiizarea indelungata avand efecte negative datorita anitolului toxic

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare

    Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime...citeste mai mult

  • Minune intr-un bol: salata de fructe

    Generalitati Chiar daca, sa zicem, nu sunteti unul din pasionatii de fructe, chiar daca rezistati unor mere apetisante sau unor banane parfumate, cum puteti spune nu unei colorate, insiropate si aromate salate de fructe? Cand este vorba de salata de fructe nu ne...citeste mai mult

  • Excesul de fructe si cresterea in greutate

    Generalitati Prea multe fructe pot contribui la cresterea in greutate a unei persoane. Aportul excesiv, indiferent de produsul alimentar, poate sa ingrase. Unele alimente insa, pot fi consumate in cantitati mai mari, fata de altele. Fructele proaspete contin...citeste mai mult

  • Pestele si fructele de mare

    Generalitati Majoritatea oamenilor considera ca, daca ar manca legume si fructe, ar avea o viata sanatoasa. Exista totusi multe alte categorii de produse alimentare si amestecuri interesante care pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii si care ar trebui incercate...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • 0ce se intampa cu mine?

    am 27 de anisi ma confrunt cu problemede sanatate foarte urate(asa le simt eu).problema este ca imi creste brusc tensiunea la valori mari de 160cu 110 .asta de 4 ani de cand am nascut(am nascut cu preecalmsie 180-120) in primii ani nu a fost asa des dar acum de anul acesta nu este o zi in care sa...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter