Clickmed
programare rapida la medic

Adolescentele sunt predispuse nasterii premature

Actualizat la data de: 14 Iulie 2010
Adolescentele sunt predispuse nasterii premature

Potrivit unui studiu recent, adolescentele pot naste copii prematuri deoarece nu sunt dezvoltate suficient din punct de vedere biologic. Riscul de nastere prematura scade in cazul femeilor care au trecut de varsta de 20 ani.

Studiul s-a desfasurat in nord-vestul Angliei, pe o perioada de 2 ani si au participat 50.000 de voluntari. Scopul acestuia a fost sa stimuleze tinerii sa acorde importanta cuvenita educatiei sexuale si contraceptiei. Astfel, au fost monitorizate 3.636 mame cu varste de 14-17 ani, 7.506 cu varste intre 18-19 ani si 45.211 intre 20-29 ani.La studiu s-a tinut cont de varsta mamei cand a dat nastere copilului.

Adolescentele sub 17 ani prezinta un risc cu 21% mai ridicat de a naste prematur primul copil si cu 93% de a naste inainte de termen al doilea copil. Studiile au demonstrat legatura dintre varsta mamelor si greutatea mica a copiilor la nastere. Un alt aspect relevat a fost acela ca riscul de a avea o sarcina in perioada adolescentei creste in cazul persoanelor defavorizate social.

Dr. Ali Khashan, de la University College Cork din Irlanda, a declarat ca riscul tinerelor mame de a naste copii cu greutate mica poate fi pus pe seama imaturitatii biologice a acestora. Acesta a adaugat: "Este posibil ca riscul nasterii premature la a doua sarcina sa fie determinat de numerosi factori cum ar fi defavorizarea sociala si o ingrijire prenatala precara".

Liderul echipei de cercetare, Prof. Louise Kenny, specialist in obstetrica-ginecologie de la Cork University Maternity Hospital, a declarat: "Aceste rezultate subliniaza necesitatea ingrijirilor prenatale mamelor de varste fragede. De asemenea, o componenta de baza, in urma unei asemenea experiente, ar trebui sa fie contraceptia post-natala pentru a preveni o a doua sarcina in adolescenta cu potentiale riscuri si aspecte negative."


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate