Clickmed
programare rapida la medic

Concluzii de la evenimentul Pharma Forum Bucuresti

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2009
Concluzii de la evenimentul Pharma Forum Bucuresti

Revista Pharma Business a organizat, la finele saptamanii trecute, Pharma Forum Bucuresti, a sasea editie dintr-o serie mai lunga de evenimente dedicate farmacistilor din Romania. Desfasurat sub patronajul Colegiului Farmacistilor din Romania, Pharma Forum s-a bucurat de prezenta a peste 500 de specialisti, lucrarile fiind moderate de presedintele CFR, Prof. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa.

Printre invitati s-au numarat Ancamaria Negru - Director General, Directia Generala Strategii si Politica Medicamentului, Ministerul Sanatatii, Dr. Cristian Celea – Director general, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Dr. Roxana Mustata - Agentia Nationala a Medicamentului, Dan Zaharescu - Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Farm. Ioana Cacovean - Presedinte, Patronatul Farmacistilor, Petre Panculescu - Presedinte, Asociatia Producatorilor de Medicamente din Romani, Dr. Farm. Prim. Aurora Toma - Director, Primula Officinalis, Purtatorul de cuvant al Patronatului Farmacistilor, Marian Pana - BU MGR Cegedim, precum si prestigioase cadre universitare din cadrul UMF „Carol Davila” Bucuresti.

Pe parcursul celor doua zile ale evenimentului, temele aflate in dezbatere au abordat problematici importante pentru intreg sistemul farmaceutic marcat de toate politicile sanitare aplicate in ultimii ani. Toti cei prezenti au fost insa de acord ca principala problema a sistemului medical in general si a componentei farmaceutice, in mod special, deriva din subfinantarea sistemului. „In momentul de fata cea mai mare problema este cea legata de finantarea sistemului, pentru ca ordonanta de urgenta si hotararea de guvern data de curand pun in imposibilitate, pe termen lung, asigurarea cu medicamente a populatiei”, a declarat Prof. Dr. Farm. Dumitru Lupuleasa.

Presedintele CFR a precizat ca este greu de estimat cate dintre farmacii vor reusi sa supravietuiasca, in conditiile in care 70-80% din cifra de afaceri a acestora o reprezinta medicamentele compensate si gratuite.

Potrivit lui Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, hotararea referitoare la extindrea termenului de plata de la 120 de zile la 180 de zile nu rezolva cu nimic problemele din sistem. „Modificarea unilaterala a acestui cadru intre farmacii si casele de asigurari nu se reflecta si in protejarea farmaciilor. Amanarea termenului de plata nu este o solutie, ci doar o amanare a deznodamantului”.

Producatorii de medicamente au si unele propuneri pentru a gestiona cat mai bine situatia. Promovarea pe scara larga a unei bune utilizari a medicamentelor si adoptarea unui buget care sa permita o crestere realista a consumului de medicamente se traduc in economii substantiale la cheltuielile generate pentru ingrijirile de sanatate. Producatorii mai cer o interactiune activa a autoritatilor cu industria si alocarea unui buget mai mare pentru medicamente, dar si luarea in considerare a impactului unui medicament nu numai din punctul de vedere al bugetului, ci si al valorii tratamentului.
Participantii la Pharma Forum au beneficiat de expuneri ale producatorilor si distribuitorilor de medicamente prezenti la manifestare: GSK, Bayer Schering Pharma, Sanofi Pasteur, Johnson & Johnson, Solvay Pharma, Torrex Chiesi, Glenmark.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate