Clickmed
programare rapida la medic

UE are de miercuri un numar unic pentru urgente, dar operatorii nu vorbesc suficiente limbi straine

Publicat la data de: 12 Februarie 2009

Tarile europene au incepand de miercuri un numar de urgenta unic, 112, dar putini europeni stiu acest lucru, iar operatorii nu vorbesc suficiente limbi straine, a subliniat Comisia Europeana, relateaza AFP.

"Avem un numar de apel unic, 112, care functioneaza pentru toate urgentele in toate statele membre. Este inacceptabil ca barierele lingvistice sa ii impiedice pe calatori sa comunice cu operatorul", a spus Viviane Reding, comisarul in al carui portofoliu intra telecomunicatiile.

Comisia vrea sa "sensibilizeze autoriatile nationale fata de necesitatea de a spori numarul de limbi disponibile in centrele lor de urgenta 112 si sa popularizeze mai mult acest numar", a precizat Reding.

"Potrivit informatiilor furnizate de 21 de state, centrele lor de apel 112 ar trebui sa fie in masura sa gestioneze apeluri in limba engleza", a declarat Comisia. Douasprezece tari au anuntat ca centrele lor pot prelua si apeluri in germana, iar 11 in franceza.

Obiectivul propus este o "mai ampla popularizare a 112, in special in timpul sezonului turistic de vara", insista Comisia.

Executivul de la Bruxelles a facut mari eforturi pentru a asigura functionarea numarului unic de urgenta. A fost nevoie de deschiderea a 17 proceduri de infringement impotriva a 15 tari.

Insa informatia nu circula repede. Doar un european din patru stie ca 112 exista si in celelalte tari membre, arata un Eurobarometru. Italia este codasa, doar 3% dintre cetatenii sai fiind informati, fata de 58% in Cehia, care detine in prezent presedintia UE.

"Numarul de urgenta trebuie sa inceteze sa fie secretul cel mai bine pastrat din Europa", a subliniat Reding.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate