Clickmed
programare rapida la medic

Lucruri pe care nu le stiai despre tuberculoza

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2013
Lucruri pe care nu le stiai despre tuberculoza

Tuberculoza este o boala infectioasa care afecteaza in special plamanii. Deoarece incidenta bolii este destul de ridicata in Romania, vaccinarea antituberculoza se realizeaza inca din primele zile de viata ale bebelusului.

In Romania, vaccinul BCG este inclus in Progamul National de Imunizari. Desi tuberculoza este o boala care ridica inca mari probleme lumii medicale, sunt persoane care nu inteleg importanta vaccinarii si cunosc prea putine lucruri despre maladie.

1. Peste 1 milion de persoane mor anual din cauza tuberculozei

In jur de 1,5 milione de persoane, adulti si copii, mor anual din cauza tuberculozei, de aceea aceasta boala infectioasa ar trebui prevenita prin vaccinare. Pentru a promova ideea vaccinarii, dar si pentru a-i determina pe oameni sa fie mai atenti la metodele de protejare impotriva tuberculozei, medicii au stabilit ca ziua de 4 martie sa fie declarata Ziua Mondiala a Tuberculozei.

2. Tuberculoza incepe sa fie din ce in ce mai rezistenta la tratament

Persoanele care se imbolnavesc de tuberculoza intampina dificultati in tratarea bolii, deoarece tulpinile manifesta rezistenta la unele antibiotice si devin greu de combatut.

3. Fumatorii si persoanele cu sistem imunitar slabit, predispuse la tuberculoza

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 20% dintre cazurile de tuberculoza apar la persoanele fumatoare. Un risc crescut la contactarea bacteriei il au si persoanele cu un sistem imunitar slabit, iar boala este cu atat mai periculoasa, cu cat nu manifesta simptome de la bun inceput.

4. Spatiile intunecoase si umede, locul perfect pentru bacteria tuberculozei

Spatiile intunecoase si umede sunt locul perfect pentru dezvoltarea bacteriei care declanseaza tuberculoza, de aceea intotdeauna este bine ca persoanele sanatoase sa evite aceste spatii.

5. Simptomele tuberculozei nu trebuie ignorate

Imediat ce apar primele simptome de tuberculoza, pacientul trebuie sa se prezinte la medic pentru un diagnostic si pentru tratament adecvat. Printre cele mai comune simptome de tuberculoza se numara tusea persistenta, expectoratii cu sange, dureri in piept, febra, stare de moleseala si pierdere subita in greutate.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate