Clickmed
programare rapida la medic

Astmopent, aerosol

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Astmopent, aerosol

Ce este Astmopent si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Sulfatul de orciprenalina produce bronhodilatatie care este mediata de stimularea receptorilor b2 adrenergici. Concentratiile maxime din sange ale medicamentului echivaleaza cu 2,7 ng/ml si sunt atinse dupa 2,5 ore de la administrarea medicamentului, iar timpul de injumatatire este de 3,25 ore. Actiunea terapeutica este observata la 10-12 minute dupa administrarea de Astmopent sub forma de aerosol.
Crize terminale de dispnee rezultate din contractiile musculaturii netede bronsice in timpul astmului bronsic, afectiunilor obturatorii cronice pulmonare (bronsita cronica, emfizem pulmonar)

Mod de administrare

Medicamentul trebuie administrat conform prescriptiilor medicului.
Adulti si copii peste 12 ani: 1-2 doze; urmatoarea doza, daca este necesar, la cel mult 20-30 minute dupa doza(ele) initiala(e). Tratamentul trebuie repetat dupa 4 ore, daca este necesar, pana la maximum 12 doze pe zi. Cresterea numarului de doze sau a frecventei lor nu imbunatateste starea clinica si poate duce la aritmii si tahifilaxie. Folosirea corecta a inhalatorului este vitala pentru eficacitatea tratamentului. Administrarea medicamentului la copii este permisa numai sub supravegherea adultilor. Pentru prima utilizare agitati bine flaconul si apasati valva de dozare (pulverizati) o data sau de doua ori.
In timpul inhalatiilor urmati aceste instructiuni: inlaturati capacul protector. Agitati flaconul inainte de utilizare. Expirati profund. Tineti flaconul in pozitie verticala si puneti-va buzele pe piesa bucala. Sageata de pe eticheta si baza flaconului trebuie indreptate in sus. Cand inspirati adinc apasati baza flaconului apoi tineti-va respiratia pentru cateva secunde, indepartati piesa bucala de la gura si expirati. Introduceti capacul protector peste piesa bucala a flaconului. Curatati regulat piesa bucala: desprindeti inhalatorul de flacon si spalati-l cu apa calduta. Daca folositi detergent, stergeti-l cu atentie dupa spalare. Apoi uscati inhalatorul prin agitare viguroasa si fara expunere la caldura. Este usor ca inhalerul sa se pastreze curat daca se evita expirarea aerului prin intermediul lui.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la componentii preparatului, tahicardie, alte aritmii.

Precautii

Utilizati cu grija medicamentul la persoanele cu afectiuni cardiace ischemice, hipertensiune arteriala, hipertiroidism, diabet necontrolat, epilepsie.

Sarcina si alaptarea

Categoria C - clasificarea riscului tratamentului in timpul sarcinii. Nu se stie sigur daca medicamentul poate exercita efecte daunatoare asupra fatului la animale intrucat rezultatele testelor efectuate n-au fost sigure. Pana acum nu s-au efectuat teste sigure, bine controlate, asupra populatiei umane. Medicamentul poate fi administrat in timpul sarcinii numai in cazurile in care, in opinia medicului, avantajul pentru mama este mai mare decat riscul potential pentru fat. Nu se stie daca orciprenalina trece in laptele lauzelor si, prin urmare, este contraindicat la femeile care alapteaza.

Reactii adverse posibile

Tulburari gastrointestinale (greata, voma), dureri de cap si ameteala, cresterea tensiunii arteriale, hiperhidroza, tremor muscular si contractii musculare, tahicardie si alte aritmii cardiace, palpitatii sporadice, hipokalemie. La pacientii hipersensibili la actiunea preparatului (la substanta activa si alti excipienti ai aerosolului) pot aparea iritatii sau reactii alergice. Sulfatul de orciprenalina produce uneori tuse si, foarte rar, bronhospasm paradoxal si intensificarea dispneei.

Informatii suplimentare

Compozitie

Sulfat de orciprenalina 300 mg, excipienti pana la 20,0 ml (lecitina de soia purificata, Span 85, triclorofluorometan, diclorofluorometan). Un flacon (container) contine 400 doze. O doza contine 0,75 mg sulfat de orciprenalina.

Ambalaj

Flacon spray cu 20 ml.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Ce este terapia cu aerosoli

    Generalitati Terapia cu aerosoli este o modalitate revolutionara de tratare a multor conditii, inclusiv boli obstructive ale cailor respiratorii. Aceasta forma de tratament implica introducerea medicamentelor in caile respiratorii inferioare prin intermediul...citeste mai mult

  • Beneficiile tratamentelor cu aerosoli marini

    Generalitati Aerosolii sunt particule de dimensiuni microscopice, care se obtin prin combinarea unui mediu gazos fie cu o substanta solida, fie cu una lichida. Aerosolii prezinta multe beneficii, printre care amintim: afectiuni pulmonare - traheite, bronsite,...citeste mai mult

  • Terapia cu aerosoli marini

    Generalitati Terapia cu aerosoli are la baza inhalarea vaporilor si a fost utilizata prima data in anul 1929 in Anglia. Acest tip de terapie aduce o multime de beneficii pentru sistemul respirator precum si asupra sistemului imunitar. Aerosolii marini se afla in...citeste mai mult

  • Tratamentul infectiilor respiratorii acute si cronice prin terapia cu aerosoli

    Generalitati Infectiile respiratorii acute intrunesc maladiile inflamatorii de etiologie infectioasa a sistemului respirator ce se dezvolta in forme acute. Infectiile respiratorii acute determina peste jumatate din bolile copilului de varsta frageda si 30 - 40%...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter