Ce este terapia cu aerosoli


Generalitati

Sus
Ce este terapia cu aerosoli

Terapia cu aerosoli este o modalitate revolutionara de tratare a multor conditii, inclusiv boli obstructive ale cailor respiratorii.

Aceasta forma de tratament implica introducerea medicamentelor in caile respiratorii inferioare prin intermediul aerosolilor, pentru a se obtine un efect topic sau sistemic.

Cel mai mare avantaj al acestei terapii este ca utilizeaza doze mai mici de substante medicamentoase iar efectele adverse sistemice sunt reduse, in tip ce raspunsul la tratament este unul rapid. Dimensiunea particulelor este foarte importanta intrucat admnistrarea medicamentelor depinde de aceasta intr-o mare masura.

Dispozitive pentru aerosoli

Sus

Exista mai multe tipuri de dispozitive care pot genera aeorsoli:
- nebulizatoare
- dispozitive de inhalare cu pudra uscata
- dispozitive de inhalare presurizate cu doze determinate.

Utilizarea fiecaruia dintre aceste dispozitive are avantaje si dezavantaje care trebuie intelese pentru a se optimiza beneficiile pentru sanatate. Terapia cu aerosoli poate fi utilizata si in cazul ventilatiei mecanice ca parte a terapiei bronhodilatatoare, a medicatiei antiinflamatorii si uneori pentru instilarea antibioticelor sau mucoliticelor.

Cunoasterea principiilor si situatiilor in care poate fi aplicata terapia cu aerosoli sunt esentiale pentru utilizarea efectiva a acesteia in cazul diferitelor afectiuni.

Produse recomandate in caz de afectiuni respiratorii
Respiration Blend - sinuzita, bronsita, astm bronsic, bronhopneumopatie obstructiva cronica, emfizem pulmonar - 45,28 RON
Astragalus - protector pulmonar in fibroza, bronsita, astm - 57,43 RON
Red Clover - bronsita, astm, tuse convulsiva - 43,57 RON
Septilin - afectiuni alergice (rinita alergica, astm bronsic intermitent) - 31,21 RON

Cum ajung aerosolii in plamani

Sus

In timp ce o persoana respira, aerosolii patrund prin gura, trahee, bronhii care se ramifica in pasaje respiratorii mai mici numite bronhiole ce contin la randul lor mici saculeti cu aer (alveole).

Cel mai des, in cadrul terapiei cu aerosoli sunt folosite bronhodilatatoarele care au rolul de a relaxa caile respiratorii, astfel incat acestea sa devina mai spatioase, iar respiratia sa fie mai usoara. Cele mai multe tratamente cu aerosoli dureaza aproximativ 10 minute si este indicat sa se repete de 3-4 ori pe zi.

Cum se desfasoara tratamentul cu aerosoli

Sus

Pentru ca terapia cu aerosoli sa fie eficienta se recomanda respectarea urmatoarelor etape:
- se alege o zona confortabila, bine iluminata si aproape de o sursa de curent
- se conecteaza aparatul de arosoli la sursa de curent
- se spala bine mainile inainte de a monta partile dispozitivului de aerosoli sau de a manipula medicatia.
- se toarna medicatia in recipientul special al aparatului de aerosoli
- daca medicatia nu este ambalata sub forma unei doze se va masura corect cantitatea acesteia si se va dilua cu solutie salina sau apa.
- medicul va oferi cantitatile exacte si instructiuni specifice privind amestecarea medicatiei.
- se ataseaza capacul la recipientul in care a fost pusa solutia medicamentoasa.
- se introduce unul dintre capetele tubului de alimentare la recipientul aparatului de aerosoli si celalalt la unitatea acestuia. Se baga in priza celalalt cablu al unitatii dispozitivului de aerosoli.
- persoana care va face aserosoli se va aseza in pozitie sezanda si va porni aparatul de aerosoli. Ar trebui sa se poata observa cum sunt eliberate pulberi fine din piesa bucala a nebulizatorului. Daca nu se intampla acest lucru trebuie verificate din nou conexiunile si cantitatea de medicament.
- piesa bucala a aparatului se va tine intre dinti, cu buzele de jur imprejurul ei si se va respira normal pe gura, nu pe nas.
- ritmul respiratiei va fi normal nu accelerat pentru ca medicamentul sa fie distribuit uniform in plamani.
- tratamentul se va face complet, iar apoi se va opri compresorul nebulizatorului.
42431 vizualizari, 02 Decembrie 2011

Citeste si

Arhiva
  • Bolile sistemice determinate de infectiile orale Bolile sistemice determinate de...

    Sumar Recent, s-a recunoscut in mediile stiintifice ca infectiile orale, in special parodontita, pot influenta evolutia si patogeneza unui numar de afectiuni sistemice, cum sunt bolile cardiovasculare, pneumonia bacteriana, diabetul zaharat, si greutatea mica la...citeste mai mult

  • Sindromul pulmonar cu hantavirus Sindromul pulmonar cu hantavirus

    Generalitati Sindromul pulmonar cu hantavirus este o boala infectioasa caracterizata prin simptome asemanatoare gripei, cu diferenta ca, progresul rapid al problemelor de respiratie ar putea pune in pericol viata bolnavului. Exista mai multe tipuri de hantavirus...citeste mai mult

  • Remedii naturiste pentru tratarea congestiei mucoasei bronsice Remedii naturiste pentru tratarea...

    Generalitati Congestia bronsica este rezultatul inflamatiei cailor respiratorii si traheei. Inflamatia poate fi cauzata de o infectie bacteriana sau virala, sau din cauza inhalarii in mod constant a unor substante iritante, cum ar fi praf, fum sau alti poluanti....citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK