Clickmed
programare rapida la medic

resveratrol

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Am hipertensiune. cum ma tratez?

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Dan-Victor Spataru
Medic primar cardiolog

Clinica: Hyperclinica MedLife Grivita

Generalitati Raspunsul e simplu in cazul hipertensiunii de cauza necunoscuta, asa cum se intampla la peste 95% dintre pacientii ce poarta acest diagnostic. Traiesti cu ea toata viata si trebuie sa ii porti de grija permanent. Pentru ca de hipertensiune nu te poti vindeca, asta e clar, din moment ce nu se cunoaste factorul declansator. Sperante de vindecare exista la sub 5% dintre pacientii hipertensivi, si anume la cei cu hipertensiune secundara, la care se poate identifica si trata cauza. Cu alte cuvinte, din moment ce tensiunea ta a sarit de 140/90 mm Hg si se incapataneaza sa stea asa la mai multe determinari, trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca nu o sa te mai paraseasca. Si ca singura ta solutie este sa incerci sa o controlezi permanent. Si daca putin mai sus am demonstrat ca treaba cu nevasta e putin diferita de treaba cu hipertensiunea, trebuie sa recunosc ca din fraza anterioara se poate identifica o asemanare. Cel mai simplu e sa inghiti pastile . Devine putin mai... [continuare]

Resveratrol

Din Dictionar Termeni

Substanta ce are rol in procesul de antioxidare, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti. Se gaseste in general in fructele de culoare violet neagra, si nu numai, in sucul de struguri negri, in samburii de struguri si in pielita. resveratrolul are un potential antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C si E la un loc, este de 10-20 de ori mai puternic decat vitamina e in ce priveste protectia antioxidativa, pentru ca impiedica oxidarea ldl-colesterolului si scade nivelul sangvin al colesterolului total si al trigliceridelor, fiind un vasodilatator arterial. resveratrolul poate reduce dezvoltarea melanomului malign, poate avea actiune citostatica in cancerul de san, poate micsora nivelul colesterolului total sangvin, previne si combate eficient osteoporoza. [continuare]

Resveratrol synergytm

Din Medicamente

Efecte Resvertrolul este un polifenol din grupul fitoalexinelor - substante secretate de plante pentru apararea impotriva agentilor patogeni. - antitumoral: actioneaza asupra tumorilor in fiecare dintre cele trei stadii de evolutie (initiere, declansare si proliferare) prin: - detoxifiere de substante cancerigene - actiune antiinflamatoare (inhiba actiunea ciclooxigenazei COX2) - inhibarea neoangiogenezei - inducerea apoptozei celulelor... [continuare]

Este intr-adevar vinul mai sanatos decat berea?

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Ianuarie 2012

Generalitati Cabernet sau Merlot? Care dintre bauturi ar putea fi mai sanatoasa? Multiple studii au legat consumul moderat de vin rosu (1-2 pahare) de o viata mai lunga si sanatoasa. Ani de zile, cercetatorii au emis ipoteza ca antioxidantii din vin sunt unici, ca resveratorolul, de exemplu, prelungeste viata. Un nou studiu de mare amploare, pe parcursul a 20 de ani pare sa confirme beneficiile sanatatii obtinute in urma consumului de vin. Vin versus bere Rata mortalitatii a fost mai ridicata in randul persoanelor care nu au baut deloc alcool, in timp ce, printre consumatorii de vin rata mortalitatii a fost cea mai scazuta, de doar 32%. Cercetatorii au descoperit ca bautorii de vin erau mai sanatosi, fumau mai putin si aveau calitati fizice mai bune decat cei care preferau berea sau bauturile spirtoase. Dupa ce au fost inlaturati alti factori care imbuntateau stilul de viata, echipa a constatat ca vinul nu oferea nici un beneficiu pentru sanatate, comparativ cu... [continuare]

7 modalitati de prevenire a pierderilor de memorie

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Septembrie 2011

Generalitati Asa cum anumite parti ale corpului se rideaza sau se se deformeaza, creierul se micsoreaza o data cu inaintarea in varsta, conexiunile neuronale se incetinesc si se formeaza cat mai putine celule nervoase. Procesul incepe mai devreme de 30 de ani si afecteaza zeci de milioane de oameni, dand nastere la frustrare, pierderea increderii in sine, nesiguranta sociala si uneori chiar si diminuarea satisfactiei de a trai, fapt ce poate duce uneori la autoneglijare dar si alte probleme grave de sanatate. Pentru a contracara tulburarile de memorie legate de varsta, multi oameni apeleaza la diverse exercitii si jocuri de concentrare si memorie: sah, cuvinte incrucisate, puzzle, cititul cu voce tare, jocuri pe calculator, etc. Exista activitati care pot imbunatati memoria? Expertii care studiaza efectul imbatranirii asupra creierului considera ca exista masuri care pot fi luate pentru a mentine tineretea creierului: 1. Activitatea fizica - exercitiile fizice constante... [continuare]

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]

28 de alimente supernutritive

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

fructele - surse excelente de antioxidanti

Din Articole
Actualizat la data de: 18 August 2009

Generalitati Afinele, coacazele, murele, zmeurele sunt considerate a fi cele printre cele mai specifice delicii naturale ale verii. Ele ne inspira in bucatarie, ne indeamna sa preparam cat mai multe prajituri, tarte, shake-uri naturale, inghetate, dulceturi si budinci. Iar daca ati avut placere de a le culege direct din gradina sau din mijlocul naturii, stiti deja cat de minunate sunt fructele proaspete. Ne imbie cu o aroma deosebita si ne amintesc, cu fiecare fructa ca... este vara! Dar acestea minuni colorate sunt mult mai mult decat ingrediente de sezon in preparatele noastre culinare. Ele sunt surse excelente de antioxidanti, de vitamine si minerale, de substante nutritive esentiale care stimuleaza sanatatea organismului si care ne pot ajuta sa cotracaram din timp anumite afectiuni, sa fim mai energici si mai sanatosi si sa ne bucuram din plin de acest sezon. Un studiu efectuat de catre specialistii in nutritie a evidentiat faptul ca doar o cana plina de astfel de fructe... [continuare]

Minune intr-un bol: salata de fructe

Din Articole
Publicat la data de: 23 Aprilie 2010

Generalitati Chiar daca, sa zicem, nu sunteti unul din pasionatii de fructe, chiar daca rezistati unor mere apetisante sau unor banane parfumate, cum puteti spune nu unei colorate, insiropate si aromate salate de fructe? Cand este vorba de salata de fructe nu ne gandim doar la un fruct, sau doua, sau trei, ne gandim la o adevarat explozie de culori si parfumuri, de texturi si stimuli. Nu doar mugurii gustativi se vor bucura de o astfel de alegere, dar si terminatiile olfactive, si ochii. Salata de fructe are tot ce-i trebuie pentru a deveni ispita dulce a acestui sezon. In plus, cum primavara deja si-a intrat in drepturi iar vremea pare deja sa anunte o vara grozava, nu avem nici un motiv sa credem ca vom duce lipsa de materie prima. Daca dorim sa cream putina magie in bucatarie, nu trebuie decat sa ne alocam cateva minute, sa luam fructele pe care le avem la indemana in frigider (sau poate chiar si in congelator) si sa le amestecam intr-un bol. Pe principiul “acum il... [continuare]

strugurii ne ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Generalitati Sezonul strugurilor este in toi. Deliciosi, racoritori si foarte sanatosi, este destul de greu sa refuzam un ciorchine apetisant. Indiferent de preferinte (albi, roze sau negri), strugurii pot fi un aliat de baza al organsimului in combaterea unor efectiuni acute (avitaminoza, deficit de minerale) sau cronice. Chiar daca pare surprinzator, acele bobite pe care poate pana acum nu le priveam decat ca pe o sursa de savoare, pot fi adevarati adjuvanti ai tratamentelor clasice administrate impotriva unui spectru foarte larg de boli : astm, boli cardiovasculare, constipatie, migrene, afectiuni renale, indigestie, hiperlipidemii, sindroame metabolice. Un studiu publicat recent de catre specialistii americani sugereaza faptul ca strugurii ne pot ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale. Rolul lor benefic se datoreaza continutului bogat in vitamine si antioxidanti. Flavonoizii, compusi naturali care se gasesc din abundenta in coaja, pulpa si chiar semintele... [continuare]

Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Aprilie 2017

Bolile renale Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta tractului urinar al sistemulului genito-urinar. Bolile renale sunt cauzate de multiple conditii care determina deteriorarea rinichilor si a functiei acestora. La o persoana diagnosticata cu afectiuni renale, rinichiul isi realizeaza functia cu dificultate sau chiar se afla in imposibilitatea de a functiona, situatie critica atat pentru viata cat si starea sa generala de sanatate. Insuficienta renala In situatia in care nu functioneaza normal, rinichiul poate intampina greutati in: - filtrarea produselor reziduale si a excesului de apa si saruri din sange, care sunt apoi eliminate din organism prin uretere, vezica si uretra sub forma de urina - producerea anumitor hormoni cum ar fi renina, care ajuta la reglarea... [continuare]

Capsunile: surse naturale de antioxidanti

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Mai 2015

Generalitati Intr-un clasament al celor mai bogate surse alimentare in antioxidanti, capsunile se afla in top. Capsunile sunt fructe de culoare rosie cu miros placut si cu o istorie de peste 2000 de ani. O mare varietate de specii ale acestora sunt intalnite in diverse parti ale lumii. Atat fructele cat si frunzele au fost folosite din cele mai vechi timpuri in scopuri terapeutice, pentru tratarea durerilor de stomac, dar si a altor tulburari gastrointestinale (cum ar fi diareea). Capsunul a fost considerat de unii specialisti ca fiind o planta miraculoasa, iar de altii secretul longevitatii. Pe locul 4 dupa mure, afine si zmeura ca si nivel de antioxidanti, capsunile au proprietati anticancerigene, anti-neurodegenerative si anti-inflamatorii. Beneficii pentru sanatate Avand in vedere combinatia lor unica de antioxidanti si substante nutritive antiinflamatorii, capsunile au un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si in prevenirea bolilor... [continuare]

8 remedii antivirale naturale in lupta cu bolile, tulburarile de memorie si cancerul

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Octombrie 2011

Generalitati Antiviralele sunt printre cele mai noi substante naturale, care actioneaza impotriva unora dintre boli mult mai eficient decat antioxidantii. Aceste substante sustin functia sistemului imunitar si pot sta la baza tratamentelor a diverse afectiuni sau pentru a contracara virusurile care cauzeaza diverse maladii. Orice persoana trebuie sa consume produse alimentare care contin antivirale in fiecare zi, indiferent de varsta, datorita calitatilor lor speciale care contribuie la stimularea proprietatilor sistemului imunitar. Oricine poate acumula antivirale fie din dieta de zi cu zi, fie prin consumul de suplimente naturale conform instructiunilor de pe eticheta. Iata 8 surse de antivirale naturale: 1. Tumericul sau sofranul de India sau curcuma Este un condiment care contine curcumin, ce are in compozitie antivirale, are rol antiinflamator si ajuta la prevenirea multor boli care pot fi fatale precum Parkinson, cancerul si artrita. Cercetatorii de la Universitatea... [continuare]

Ceaiul verde

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Iunie 2012

Generalitati Cele mai cunoscute ceaiuri, indiferent ca este vorba despre cele care vor fi preparate din ierburi sau flori, sunt preparate din frunzele unui copac vesnic verde, cu denumirea botanica de camellia sinensis. Chiar daca atinge o inaltime de 9 metri in salbaticie, pe plantatiile de ceai, planta are forma unui arbust, tuns in mod constant si nu va depasi maxim un metru, pentru a incuraja cresterea de noi frunze si pentru ca frunzele sa fie usor de cules. Sursele de ceai Planta numita ceai creste doar in zonele cu clima calda, la altitudini care variaza de la niveul marii la 2000 de metri. Cele mai bune ceaiuri sunt cele din plantele cultivate la altitudini mai mari, unde frunzele se maturizeaza mai lent si aroma este mai profunda. In functie de altitudine, unei plante pentru ceai poate lua intre 2.5-5 ani pentru a fi gata de cules si comercializat. Plantele pentru ceai produc foarte multe frunze, o floare asemanatoare cu camelia si un fruct. Totusi doar... [continuare]

Untul de arahide

Din Articole
Actualizat la data de: 01 August 2012

Generalitati Chiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos. In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, intrucat isi pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor. In plus, untul de arahide procesat ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare). Un alt risc il reprezinta  conservarea incorecta iar untul de arahide ar putea dezvolta mucegai, care ar putea produce aflatoxina (o substanta foarte toxica si cancerigena). De aceea, cea mai buna algere ar fi untul de arahide natural. Proteine Doua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Corpul uman foloseste aminoacizii care se gasesc in proteine pentru a construi si repara tesutul muscular. In plus, fata de rolul metabolismului in dezvoltarea muschilor, alimentele bogate in proteine, cum ar fi untul de arahide, vor contribui la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate. [continuare]

Beneficiile strugurilor

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Septembrie 2012

Generalitati Strugurii sunt o sursa de sanatate, intrucat sunt bogati in fitonutrienti, cum ar fi antioxidantii polifenolici, vitaminele si mineralele. Ca atare, trebuie sa-i includeti in mod regulat in dieta dumneavoastra, indiferent de forma: fructe proaspete sau suc. Sucul de struguri este considerat unul dintre cele mai benefice pentru sanatate. Acesta este numit deseori nectarul zeilor. Beneficiile strugurilor pentru sanatate Unele dintre castigurile pentru sanatate oferite de struguri sunt: - astm - gratie calitatilor lor terapeutice, strugurii pot fi folositi pentru vindecarea astmului. Strugurii pot creste nivelul de umiditate de la nivelul plamanilor. - boli cardiovasculare - strugurii cresc nivelul de oxid nitric din sange, care impiedica formarea de cheaguri in sange, reducand astfel probabilitatea declansarii atacurilor de cord. In plus, antioxidantii prezenti in struguri previn oxidarea colesterolului LDL care blocheaza vasele de sange. - migrene -... [continuare]

Beneficiile vinului rosu

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Septembrie 2012

Generalitati Vinul rosu este una dintre cele mai vechi bauturi alcoolice de pe planeta, istoria vinului intinzandu-se pe mii de ani. In timp ce consumul crescut al oricarui tip de bautura alcoolica aduce dupa sine mai multe probleme de sanatate decat beneficii, cercetarile recente sugereaza ca un pahar de vin rosu zilnic va poate furniza ceva mai mult decat o mica relaxare. In timp ce prea mult alcool poate dauna organismului, cercetatorii sugereaza ca 1-2 pahare de vin rosu pe zi pot de fapt ajuta sanatatea corporala. Cu toate acestea, nici un fel de bautura nu poate inlocui avantajele exercitiilor fizice zilnice sau cele ale unei diete bine echilibrate, insa consumul moderat de vin rosu poate fi benefic. Beneficiile vinului rosu asupra sanatatii R educe riscul mortalitatii. Cercetatorii europeni declara ca un aport zilnic moderat, de vin rosu (22-32 g de alcool) are un efect protector impotriva tuturor cauzelor de deces. Fumatul. Fumatul acut afecteaza in mod... [continuare]

Picnogenol

Din Dictionar Termeni

Substanta ce are rol in procesul de antioxidare, este al doilea antioxidant exogen ca forta dupa resveratrol. Picnogenolii impreuna cu vitaminele a, C si E au o puternica actiune antioxidanta, contribuie la reglarea tonusului muscular al arterelor, combatand vasospasmul, intaresc peretele capilar, mentinandu-i elasticitatea si integritatea. Efectele benefice ale picnogenolului au fost studiate in bolile degenerative cardiovasculare, in fragilitatea capilara si in insuficienta venoasa periferica. Picnogenolii previn si combat retinopatia (microangiopatia retiniana) diabetica si nondiabetica, au actiune antienzimatica (in vitro) impotriva elastazei, hialuronidazei, colagenazei, alfa1-antitripsinei, xantinoxidazei si b-glucuronidazei. [continuare]

Este posibil atat grasime intr o dieta?

Din Comunitate

Buan ziua!am si eu o nedumerire,Oricat as incerca sa elucidez aceasta problema nu reusesc.Sunt intr o dieta urmarita de un medic nutritionist si in loc sa slabesc m am ingrasat 5 kg.Ar fi normal la ce contine numai o singura reteta la masa de pranz insa vreau si eu alte parerei!!!! ""Manzat cu unt 85%, apa, piper, maghiran, sare, busuioc si niste vin la sfarsit in vas de ceramica la cuptor destul de multisor - cam o ora. Carnea de vita are proteine de calitate, colagen, minerale, nu foarte multa grasime. Pentru dieta trebuie sa o combini cu alimente mai grase - POTI PUNE si niste alune de padure crude si o salata de cruditati stropita cu ulei de masline. Poti folosi si alt tip de carne. In functie de preferinte si buget.poti pune si ceva vin pentru ca se pare ca are efect antioxidant mai ales daca prepari termic alimentul respectiv. Unii beau si un pahar de vin rosu langa carnea mai grasa pentru a impiedica oxidarea colesterolului. Unii spun ca beneficiile ar fi de la... [continuare]

Ce pot sa fac ?

Din Comunitate

Ce remedii naturiste pot folosi pentru durerile de articulatii,muschi,epuizare fizica ,cu ameteli si senzatii de lesin ? [continuare]

Pagina 1 din 4 (98 rezultate)