gluten

Consumul de gluten: benefic sau nociv

Categoria: Articole

Generalitati glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Categoria: Articole

Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]

Dieta fara gluten

Categoria: Articole

Generalitati Dieta fara gluten este regimul alimentar care trebuie urmat de persoanele diagnosticate cu boala celiaca sau de cele cu alergii la gluten. Boala celiaca este o conditie autoimuna caracterizata prin impiedicarea absorbtiei nutrientilor de catre intestinul subtire. glutenul este o proteina care se gaseste in numeroase soiuri de cereale: grau, orz, secara, ovaz. glutenul este un tip specific de proteina care nu se gaseste insa in compozitia carnii sau a oualor. La inceput, o dieta fara gluten poate fi frustranta. Cu rabdare si creativitate, veti descoperi ca exista destul de multe alimente pe care le puteti consuma si de care va puteti bucura. Alimente permise Este important sa va asigurati ca toate aceste produse alimentare nu sunt prelucrate sau amestecate cu gluten, aditivi sau conservanti. Printre alimentele sanatoase, delicioase si care nu contin gluten in mod natural se numara: fasolea, nucile - in forma lor simpla si neprelucrata ouale proaspete ... [continuare]

Gluten

Categoria: Articole

Generalitati glutenul este o substanta care contine mai multe componente proteice. Acesta este cel mai adesea intalnit in boabele de grau, dar si in alte cereale, cum ar fi orzul si secara. glutenul este utilizat intr-o varietate de produse de patiserie si alte alimente, pentru textura pe care o ofera acestora. glutenul mai este folosit ca agent de ingrosare si liant, potentiator de aroma si supliment de proteine. Unele persoane pot dezvolta intoleranta la gluten. Intoleranta la gluten este un termen folosit pentru a descrie trei conditii: alergie la grau, sensibilitate non-celiaca la gluten si boala celiaca. Potrivit cercetarilor, intre 5 si 10 procente din populatia globului sufera de anumite forme de sensibilitate la gluten. Toate cele 3 conditii sunt dificil de diagnosticat si multe persoane nu constientizeaza ca intoleranta la gluten este cauza conditiilor medicale de care sufera. Cele mai multe forme de intoleranta la gluten determina organismul sa produca o reactie imuna... [continuare]

Retete fara gluten pentru craciun

Categoria: Articole

Generalitati Boala celiaca este cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten. Aceasta este o tulburare genetica ale carei simptome pot varia de la diaree, pierdere in greutate, dureri abdominale si malabsorbtie, la deficiente latente izolate de nutrienti. Atunci cand persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care contin gluten, va avea loc o reactie imuna la nivelul intestinelor mici, care se va solda cu afectarea suprafetei interioare a intestinului subtire si va fi insotita de incapacitatea de absorbitie a anumitor substante nutritive. Ca urmare a sindromului de malabsorbitie care poate fi prezent daca boala celiaca nu este tinuta sub control, ar putea exista un deficit de vitamine care va priva creierul, sistemul nervos periferic, oasele, ficatul si alte organe ale corpului de nutrienti vitali. Boala celiaca nu se poate trata. Totusi, aceasta poate fi gestionata eficient prin urmarea unei diete din care se va exclude glutenul. Acesta poate fi regasit in... [continuare]

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Categoria: Comunitate

Am fost diagnosticata cu boala celiaca, dupa regiml fara gluten ma simt mult mai bine, ce parere aveti despre aparitia edemelor palpebrale inferioare- se datoreaza tot acestei intolerante la gluten? [continuare]

Alergie gluten/celiachie

Categoria: Comunitate

Sunt suspecta de alergie la gluten, urmeaza sa-mi fac analize in acest sens. Voiam sa schimb cateva pareri cu cineva care are acest diagnostic si sa intreb daca orezul este contraindicat in aceasta boala. Multumesc! [continuare]

Alergia la gluten

Categoria: Comunitate

Ce stiti de alergia la gluten la copii mici? exista vreo diferenta intre celiachie si intoleranta la gluten? [continuare]

Intoleranta la gluten

Categoria: Dictionar Termeni

boala ereditara caracterizata printr-o atrofiere a vilozitatilor mucoasei intestinului subtire si favorizata de absorbtia glutenului (proteina prezenta in grau, secara si orz). boala celiaca afecteaza mai ales copiii. simptome - La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni dupa introducerea glutenului in alimentatie: pierdere in greutate, scaune grasoase, deschise la culoare si dezgustatoare, paloarea si oboseala semnaland o anemie. La adult, boala se evidentiaza progresiv sub forma de diaree cronica si carente diverse, provocand o anemie, dureri osoase (din cauza carentei in vitamina D si in calciu), pierdere in greutate, oboseala, anorexie. Tratament - Tratamentul este dietetic: regim fara gluten, excluzandu-se fainile de grau, de secara si de orz si toate alimentele care le contin (paine, biscuiti, paste fainoase etc.). Acest regim, constrangator, trebuie sa fie urmat toata viata, dar aduce o ameliorare rapida: reducerea diareei in decurs de cateva zile, luarea in... [continuare]

Gluten

Categoria: Comunitate

E indispensabil ca nou nascutii de la 4 la 6 luni sa consume orice forma de cereleale fara gluten???? [continuare]

Intoleranta la gluten

Categoria: Articole

Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]

Ameliorarea intolerantei la gluten

Categoria: Articole

Generalitati Alimentele pe care le consumam au o influenta directa asupra nivelului de energie, asupra starii de confort si asupra sanatatii per total. Daca din alimentatie lipsesc nutrimenti importanti, organismul va resimti lipsa acestora si functionarea sa normala va fi perturbata. Exista insa si situatii in care trebuie sa evitam consumarea anumitor categorii de alimente pentru ca acestea nu sunt benefice pentru organismul nostru. Intoleranta sau alergie? Pentru a functiona la parametrii optimi organismul are nevoie de o varietate de nutrimenti. De aceea, specialistii recomanda o alimentatie diversificata, bazata atat pe vegetale, pentru antioxidanti, vitamine, minerale, cat si pe produse animale, necesare in special pentru proteine si anumite minerale. Organismul transforma hrana primita in energie prin procese complexe de descompunere si transformare, procese denumite generic digestie. Anumite persoane au insa dificultati in digestia unor categorii de... [continuare]

Gluten

Categoria: Dictionar Termeni

proteina prezenta in anumite cereale (ovaz, grau, orz, secara) ce contine un acid aminat, glutamina, in proportie de 40%. Vezi: boala celiaca. [continuare]

Boala celiaca - sfaturi nutritionale generale

Categoria: Articole

Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta la orice varsta. Evolutia bolii este caracterizata prin perioade de exacerbare si acalmie. Procesul patogen este datorat intolerantei la gluten (proteina prezenta in cereale precum grau, orz, secara si uneori ovaz), fractiunea proteica toxica fiind mai ales gliadina. Atunci cand o persoana cu intoleranta la gluten consuma produse ce il contin (alimente, suplimente nutritionale sau medicamente), sistemul imunitar al gazdei sa autoactiveaza si sintetizeaza anticorpi antigliadina pe care ii secreta la nivel intestinal, determinand aparitia unei reactii inflamatorii la nivelul mucoasei. Modificarile ce apar vor interfera cu functia normala a epiteliului intestinal, determinand o scadere a absorbtiei nutrientilor.... [continuare]

Artrita din bolile inflamatorii intestinale

Categoria: Articole

Generalitati Artritele din bolile inflamatorii sunt reprezentate de afectarea articulara inflamatorie care poate fi periferica si/sau axiala si care poate sa apara in asociere cu bolile intestinale (colita ulcerativa/boala Crohn, enterocolite acute microbiene, enteropatia glutenica, by-pass intestinal, colita colagenoasa, colita limfocitara). Posibilitatea ca anumiti antigeni alimentari sa se absoarba nemodificati si sa genereze reactii imune este sugerata in principal de observatia clinica asupra copiilor hraniti la san, care fac colici abdominale mult mai frecvent atunci cand mama consuma lapte de vaca. Factorii dietetici si socio-economici par a avea un rol important in aceste afectiuni. Tutunul pare a avea un rol protector in colita ulceroasa dar in acelasi timp este un factor agravant in boala Chron printr-un efect imunodepresor sau o influenta asupra mucinei protectoare a mucoasei intestinale. Atat in boala Crohn cat si in colita ulcerativa exista distributie... [continuare]

Malabsorbtie (sindrom de)

Categoria: Dictionar Termeni

tulburare a absorbtiei intestinale a nutrimentelor (glucide, lipide, proteine etc.) determinata de o atingere a peretelui intestinului subtire. simptome si semne - Un sindrom de malabsorbtie se defineste adesea, dar nu in mod obligatoriu, printr-o diaree grasoasa si, intotdeauna, prin mai multe carente cauzate de proasta asimilare a alimentelor. Aceste carente se traduc prin pierdere in greutate, edeme ale membrelor inferioare, anemie, tulburari ale metabolismului fosforului si calciului cu crize de tetanie si dureri osoase si, in sfarsit, prin hemoragii. Tratament - Tratamentul consta in remedierea diferitelor carente nutritionale si in tratarea cauzelor tulburarilor, de exemplu, printr-un regim fara gluten pentru boala celiaca, prin administrarea unui medicament antiparazitar pentru lambliaza si prin chimioterapie in caz de limfom. [continuare]

Intoleranta alimentara

Categoria: Dictionar Termeni

Reactia patologica ce se produce in cursul consumului anumitor alimente. Sub termenul generic de intoleranta alimentara sunt grupate un anumit numar de reactii patologice ca diferitele alergii alimentare sau de intolerante la anumite nutrimente din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau unor tulburari metabolice. - intoleranta la gluten, constituent al graului, secarei, orezului si orzului, este responsabila de boala celiaca - intoleranta la lactoza este consecinta unui deficit, congenital sau dobandit, intr-o enzima specifica mucoasei intestinale, lactaza, necesara hidrolizei lactozei (transformarea ei in glucoza si galactoza), principalul glucid din lapte. Ea se manifesta printr-o diaree lichida siprin dureri abdominale in urma consumului de lapte sau de produse care contin lactoza. tratamentul consta in excluderea lactozei din alimentatie. [continuare]

Diaree

Categoria: Dictionar Termeni

Stare patologica manifestata prin eliminarea frecventa de materii fecale cu consistenta moale sau apoasa. Poate fi insotita de colici abdominale, greturi si varsaturi, febra si chiar scaune cu sange. Diareea acuta este cauzata de un agent bacterian, viral sau parazitar, iar cea cronica este cel mai frecvent determinata de o afectiune inflamatorie a intestinului. Cauzele bolii sunt: stresul social si psihic, unele medicamente, alimentele alterate, apa de baut poluata, alergiile alimentare, salmoneloza, gastrita, colita, afectiunile renale si intestinale. Diareea acuta - Aceasta emisie de scaune lichide si frecvente este caracterizata printr -un debut brutal si o duraia limitata. Diareele acute sunt provocate de germeni, paraziti sau virusuri. Ele se contracteaza prin ingestia apei sau a alimentelor infectate sau prin transmiterea fecalelor contaminate la gura prin intermediul mainilor. Unele cazuri de diaree infectioasa, in majoritate de origine microbiana, sunt contagioase prin... [continuare]

Voma a sugarului

Categoria: Dictionar Termeni

Expulzie, alimentara sau nu, de abundenta medie sau mare, a continutului stomacal al sugarului. Diferite tipuri de voma - Vomele, care constituie un simptom foarte frecvent la copilul mic pot dezvalui cauze multiple, de la cele mai benigne pana la cele mai serioase. Schematic se deosebesc doua mari tipuri de voma in functie de momentul survenirii ei: cele care sunt de aparitie recenta, survin in mod acut si sunt susceptibile sa duca la o stare de deshidratare si acelea care sunt repetitive, se prelungesc si pot induce o stare de denutritie: - Vomele de aparitie recenta, insotite de cele mai multe ori de febra trebuie sa conduca la cautarea unei cauze infectioase fie digestive (gastroenterita), fie nedigestiva (otita, infectie urinara, mai rar meningita). - Vomele repetitive, de obicei nefebrile, sunt uneori consecinta unei erori a regimului alimentar (supraalimentatie) sau a unei intolerante alimentare (la proteinele din laptele de vaca, mai rar la gluten). Dar ele pot sa... [continuare]

Hipocalcemie

Categoria: Dictionar Termeni

Micsorare anormala a calcemiei (nivelul de calciu in sange) sub 2,26 milimoli, adica 90 miligrame, pe litru la adult si sub 1,75 milimoli, adica 70 miligrame, pe litru la nou-nascut. hipocalcemia este consecutiva, la adult, unor boli digestive cu defect de absorbtie a alimentelor (intoleranta la gluten) unei carente In vitamina D, unei insuficiente renale cronice si, la copil, unui rahitism prin carenta in vitamina D. Mai rar, ea este cauzata de o hipoparatiroidie (insuficienta secretiei de parathormon de catre glandele paratiroide). Hipocalcemiile minore nu produc semne. Cand ele sunt mai importante declanseaza crize de tetanie. Pe termen lung, hipocalcemia antreneaza tulburari neurologice (tremuraturi), o cataracta precoce, anomalii dentare. Tratamentul sau cuprinde luarea pe cale orala de calciu si de vitamina D. El necesita o supraveghere regulata a nivelului de calciu in sange si in urina. Formele severe impun o injectare de urgenta de calciu. [continuare]

Osteocare

Categoria: Medicamente

Prezentare Osteocare – 30 comprimate Formula terapeutica completa pentru structuri osoase puternice: Ca-Mg-Zn-vit.D3. Este dovedit stiintific: calciu nu este eficient daca nu este insotit de magneziu.Calciu administrat fara magneziu favorizeaza formarea calculilor renali. Vitamina D3 are rol in fixarea calciului in os. Zincul favorizeaza formarea celulei osoase si stimuleaza imunitatea. Compozitie: per comprimat DZR % * Calciu (carbonat de calciu) 400 mg 50 Magneziu (oxid de magneziu) 50 mg 50 Zinc (oxid de zinc) 5 mg 33.5 Vit.D (colecalciferol) 2.5 μg (100UI) 50 *DZR=doza zilnica recomandata, μg = micrograme, mg=miligrame, UI=unitati internationale Mod de administrare 2 comprimate zilnic, inainte sau in timpul meselor principale. Comprimatele se inghit cu apa, fara sa se mestece. A nu se depasi doza zilnica recomandata. Osteocare este un supliment alimentar. Osteocare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat. Nu... [continuare]

Aller care

Categoria: Medicamente

Detalii Prezentare: 118,50ml (gust de struguri) Producator: Childlife Essentials Aviz: 2913/2007 Pret recomandat: 94,50 RON (cu TVA) Efecte - amelioreaza... [continuare]

Thiogamma 600 oral

Categoria: Medicamente

Compozitie: Un comprimat filmat contine acid alfa-lipoic 600 mg si excipienti: nucleu - hipromeloza 6mPaS, dioxid de siliciu coloidal anhidru, celuloza microcristalina, lactoza monohidrat, croscarmeloza sodica, talc, simeticona (sub forma de emulsie apoasa 30%), stearat de magneziu; film – macrogol 6000, hipromeloza 6mPaS, talc, laurilsulfat de sodiu. Thiogamma 600 oral nu contine gluten; contine lactoza. Informatii pentru diabetici: Un comprimat filmat contine sub 0,0041 UP (unitati de paine). Thiogamma 600 oral este un medicament pentru tratamentul neuropatiilor. Substanta activa, acidul alfa-lipoic, este formata si in organism si influenteaza anumite efecte metabolice din organism. Indicatii Tulburari senzitive din cadrul al leziunilor nervoase (polineuropatie diabetica) determinate de diabetul zaharat. Contraindicatii Nu trebuie sa utilizati Thiogamma 600 oral in caz de hipersensibilitate cunoscuta la acid alfa-lipoic. Sarcina si alaptare Deoarece nu... [continuare]

Mityqondriatm

Categoria: Medicamente

Detalii Prezentare: 30 tablete Producator: Jarrow Formulas Aviz: 427/2005 Pret recomandat: 118,00 RON (cu TVA) Efecte - are un rol esential in procesele... [continuare]

Reti-nat forte

Categoria: Medicamente

supliment nutritiv continind acizi grasi omega-3 DHA si EPA. Continut per capsula: acizi grasi omega-3 minim 540mg, 420mg DHA si 120mg EPA ca trigliceride. Ingrediente: ulei de peste,antioxidant alfa tocoferol, lecitina din soia. Doza recomandata : o capsula sau doua pe zi in timpul mesei, fara gluten, zahar, lactoza si ulei de arahide este recomandat si pentru diabetici sau celiaci. Indicatii: Degenerescenta maculara forma umeda si uscata. Conform studiului AREDS(Age Related Eye Disease Study) acizii grasi omega-3(DHA/EPA)inhiba dezvoltarea DMLV forma umeda,reducind riscul de aparitie a DMLV cu 46%! 30 capsule [continuare]

Cod liver oil (copii)

Categoria: Medicamente

Detalii Prezentare: 237ml (gust de capsuni) Producator: Childlife Essentials Aviz: 3096/2007 Pret recomandat: 111,00 RON (cu TVA) Efecte - previne si trateaza... [continuare]

Antioxidant optimizer

Categoria: Medicamente

Detalii Prezentare: 90 tablete Producator: Jarrow Formulas Aviz: 1307/2005 Pret recomandat: 99,00 RON (cu TVA) Efecte - antioxidant de 20 ori mai eficient decat... [continuare]

Glucose optimizer

Categoria: Medicamente

Detalii Prezentare: 120 tablete Producator: Jarrow Formulas Aviz: 1381/2005 Pret recomandat: 148,00 RON (cu TVA) Efecte - reduce si stabilizeaza nivelul glucozei in sange prin stimularea secretiei de insulina in celulele pancreatice beta (in diabetul zaharat tip I) si prin cresterea sensibilitatii receptorilor celulari la insulina (in diabetul zaharat tip II) - contracareaza cresterea glicemiei din alte cauze (ex.: nivel crescut de cortizon, catecolamine, hormonul somatotrop, glucagonul, anticorpii antiinsulinici si/sau antireceptori de insulina) - reduce "pofta de dulce” - previne si reduce afectiunile conexe diabetului (mialgii, parestezii, neuropatii, cataracta, retinopatii, nefropatii, infertilitate, impotenta, obezitate, infarct miocardic,... [continuare]

Branched chain amino acid complex

Categoria: Medicamente

Detalii Prezentare: 120 capsule Producator: Jarrow Formulas Aviz: 769/2006 Pret recomandat: 79,00 RON (cu TVA) Efecte Leucina, izoleucina si valina sunt aminoacizi esentiali pentru ca organismul uman nu ii poate sintetiza si de aceea este necesar aport din exterior. Glutamina este un aminoacid semiesential, care poate fi sintetizat de organism, dar in perioade de stres, traume, eforturi intelectuale excesul de cortizon eliberat epuizeaza rezerva de glutamina din corp, de aceea este necesar aportul din exterior. - participa la producerea de ATP (adenozin trifosfat) - nucleotide care stocheaza si transporta energia in celule - participa la sinteza hepatica a proteinelor si a glicogenului; benefic in tratarea cirozei si a encefalopatiei hepatice... [continuare]

Taurine 1000

Categoria: Medicamente

Detalii Prezentare: 100 capsule Producator: Jarrow Formulas Aviz: 575/2006 Pret recomandat: 64,00 RON (cu TVA) Efecte TAURINA este un aminoacid esential (sintetizat in organism din aminoacizii cisteina si metionina, in prezenta vitaminei B6); nu ia parte la sinteza proteinelor. Este o substanta hidrosolubila care se gaseste in concentratii mari in muschiul inimii, muschii scheletici, leucocite, vezica biliara, rinichi, retina si in sistemul nervos central (de patru ori mai multa in creierul copiilor decat in cel al adultilor). - mentine structura, permeabilitatea si polarizarea membranei celulare (echilibrul osmotic intre concentratiile de sodiu, potasiu, calciu si magneziu din organism) influentand pozitiv procesele celulare, cum ar fi conducerea... [continuare]

Pagina 1 din 9 (253 rezultate)