Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

toxi infectii alimentare

Neutropenia predispune organismul la infectii

Neutropenia predispune organismul la infectii

Actualizat la data de: 15 Iulie 2022

Autor: SfatulMedicului

Ce este neutropenia Neutropenia reprezinta nivelul scazut de neutrofile in sange. Neutrofilele sunt celule albe ale sangelui, cu rol esential in apararea imuna. Neutropenia este frecventa in randul persoanelor aflate sub tratament pentru cancer, precum chimioterapia. Pacientii cu neutropenie vor avea susceptibilitate crescuta la infectii, functia imuna fiind diminuata. Neutrofilele sunt produse de catre maduva hematogena. Celulele albe in general, dar mai ales neutrofilele, sunt armele organismului impotriva infectiilor. Neutrofilele distrug germenii cauzatori ai infectiilor, precum bacterii sau virusuri. Tipuri de neutropenie Neutropenia se clasifica in usoara, moderata sau severa, in functie de valoarea neutrofilelor din sange. La persoanele sanatoase, valoarea minima a neutrofilelor este de 1500. Astfel, neutropenia poate fi: • Neutropenie usoara:  1,000 – 1,500. • Neutropenie moderata: 500 – 1,000. • Neutropenie severa: Less than 500. O alta clasificare a... [continuare]

Cele mai comune alergii alimentare

Cele mai comune alergii alimentare

Actualizat la data de: 12 August 2022

Autor: SfatulMedicului

Alergiile alimentare Alergiile alimentare sunt foarte comune, afectand 6% dintre adulti si 8% dintre copii, la nivel mondial. Desi este posibil ca orice aliment sa produca alergie, exista cateva alimente, mai exact 8, responsabile de aparitia majoritatii cazurilor de alergie alimentara. Alergia alimentara apare atunci cand anumite alimente declanseaza un raspuns imun anormal. Sistemul imun al organismului recunoaste eronat anumite proteine sau alte macromolecule din aliment, ca fiind periculoase, crescand astfel raspunsul imun. Astfel, persoanele alergice vor avea acest raspuns imun, caracterizat prin inflamatie, la consumul unor cantitati foarte mici din alimentul alergen. Cele mai comune 8 alimente alergene 1. Lapte de vaca Alergia la laptele de vaca este frecvent intalnita la nou-nascuti si copii tineri. 90% dintre acestia vor depasi alergia pana la varsta de 3 ani, fiind considerate o alergie trecatoare, rar intalnita la adulti. Reactia alergica apare variabil, intre... [continuare]

Acalazia poate face dificila inghitirea alimentelor

Acalazia poate face dificila inghitirea alimentelor

Actualizat la data de: 24 Noiembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este acalazia Acalazia este o afectiune rara a conductei alimentare (esofagului), care poate face dificila inghitirea alimentelor si a bauturii. In mod normal, muschii esofagului se contracta pentru a conduce alimentele spre stomac. Un inel de muschi la capatul conductei alimentare se relaxeaza apoi pentru a lasa alimentele sa intre in stomac. In acalazie, muschii esofagului nu se contracta corect si inelul muscular poate sa nu se deschida corect sau sa nu se deschida deloc. Mancarea si bautura nu pot trece in stomac si se blocheaza. Este deseori adusa inapoi. Simptomele acalaziei Nu toti cei cu acalazie vor avea simptome. Dar pentru majoritatea persoanelor cu acalazie va fi dificil sa inghita alimente sau bauturi (cunoscuta sub numele de disfagie). Inghitirea tinde sa devina treptat mai dificila sau dureroasa in cativa ani, pana la punctul in care uneori este imposibil. Alte simptome includ: -readucerea alimentelor nedigerate -crize de sufocare si tuse -arsuri la stomac [continuare]

Epiglotita acuta, semn al infectiei

Epiglotita acuta, semn al infectiei

Actualizat la data de: 23 Mai 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este epiglotita acuta Epiglotita reprezinta inflamatia si tumefierea epiglotei, o structura subtire de cartilaj situata la baza limbii. Epiglota este semi-mobila, inchizand si deschizand orificiul prin care se ajunge in laringe si trahee. Astfel in timpul deglutitiei epiglota se inchide pentru a evita patrunderea alimentelor in calea aeriana, iar in rest epiglota este deschisa si permite respiratia. Inflamatia epiglotei apare de regula in urma unei infectii si debuteaza acut sau cronic. Prevalenta Epiglotita poate afecta persoane de orice varsta, fiind insa mai frecventa in randul barbatilor. Prevalenta exacta a epiglotitei acute nu este insa cunoscuta, intrucat multi pacienti ajung sa afle diagnosticul doar atunci cand simptomele devin cronice. Semne si simptome Simptomele se instaleaza brusc si se inrautatesc rapid. Uneori insa simptomele acute nu sunt grave, iar pacientii se alarmeaza doar cand acestea devin cronice si dureaza de cateva zile sau chiar saptamani. Cele... [continuare]

Angina herpetica, o infectie virala comuna

Angina herpetica, o infectie virala comuna

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este angina herpetica Angina herpetica este o infectie virala ce se raspandeste rapid in special intre copii, in comunitati precum gradinita sau scoala. Infectia produce febra inalta si afte bucale ce pot fi dureroase. Prevalenta Angina herpetica afecteaza cel mai frecvent copiii mici, cu varsta sub 10 ani, din cauza colectivelor in care sunt zilnic. Adolescentii si adultii pot dobandi si ei aceasta infectie, insa mai rar. Au risc crescut nou-nascutii, persoanele cu imunosupresie si femeile insarcinate. Angina herpetica este o infectie virala comuna ce se raspandeste repede, fiind mai frecventa in lunile de vara si de toamna. Consecinte asupra organismului Angina herpetica cauzeaza afte in interiorul cavitatii bucale si gatului copilului, ceea ce va face ca alimentarea si bautul de apa sa fie dureroase. Inghitirea poate deveni din ce in ce mai dificila, ducand la probleme de nutritie ale copilului. In astfel de situatii este esential sa insistati asupra alimentatiei si... [continuare]

9 alimente recomandate cand aveti gripa

9 alimente recomandate cand aveti gripa

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii. Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic. Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine. Alimente recomandate Carne de curcan Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii. Suc de legume Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar de... [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Actualizat la data de: 15 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]

Anticorpii heterofili sunt anticorpi umani indreptati impotriva antigenelor, prezenti la aproximativ 30% din populatie. Acesti anticorpi sunt produsi in situatiile detinerii animalelor de companie, a ingerarii proteinelor animale, vaccinarii, infectarii, dar si prin donarea de sange, desi de cele mai multe ori cauza ramane necunoscuta. Anticorpii heterofili sunt de asemenea asociati cu mononucleoza infectioasa, desi au mai fost asociati cu leucemie, limfomul Burkitt, artrita reumatoida sau cu alte infectii virale, precum citomegalovirus, virului imunodeficientei umane (HIV) sau hepatite virale. Anticorpii heterofili pot forma legaturi cu anticorpii utilizati in testele imunologice, imitand astfel analitul pentru care a fost proiectat testul, determinand rezultate fals pozitive. Rezultate fals pozitive ale troponinei I produse de prezenta anticorpilor heterofili pot determina diagnostice gresite, investigatii invazive inutile si internarea prelungita a pacientului. Factorul... [continuare]

Servicii medicale Laborator Microbiologie: - controlul sterilitatii unui preparat conditionat in flacoane - decelarea de antigene solubile in probe de lichid cefalo-rahidian - detectare (titrare) anticorpi de microorganisme in genurile: - Streptococcus (ASLO, MAP) - Salmonella (inclusiv analiza calitativa si reactia de aglutinare) - Brucella (r. Wright) - Treponema (VDRL, PHA) - determinarea spectrului de sensibilitate la antibiotice si chimioterapice a tulpinilor bacteriene si fungice - diagnostic de laborator (izolare, caracterizare fenotipica, tipizare serologica) in infectii produse de bacterii - izolarea si identificarea bacteriilor si fungilor in produsele patologice - izolarea si identificarea: Candida albicans, Cryptococcus neoformans, alte specii Laborator Clinic: - analize uzuale - BCG - CK, CK-MB, LDH, lipaza, lactat, amoniemie, HDL-colesterol, VLDL, LDL - compatibilitati, distributie sange, validare sange - CPK-MB (CPK), (LDH),... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)