Clickmed
programare rapida la medic

rolul a celor mai importante elementelor chimice in organism

Importanta activitatilor fizice pentru organism

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Iulie 2018

Generalitati Miscarea produce o serie de beneficii pentru sanatate, fizic si mental. Printre altele, activeaza muschii, determina organismul sa arda calorii si imbunatateste calitatea vietii. Exista multe tipuri de activitati fizice, printre care inotul, alergarea, joggingul, mersul pe jos sau dansul. Beneficiile activitatii fizice regulate Sporeste buna dispozitie. Miscarea produce o serie de schimbari in partile din creier care regleaza stresul si anxietatea. De asemenea, poate creste sensibilitatea creierului pentru hormonii serotonina si noradrenalina, care amelioreaza sentimentele de depresie. In plus, persoanele care fac efort fizic spun ca resimt o stare de bine, intrucat exercitiile fizice cresc productia de endorfine, care conduc la sentimente pozitive si reduc perceptia durerii. Sportul diminueaza simptomele in cazul persoanelor care sufera de anxietate. Ajuta la pierderea in greutate. Inactivitatea este un factor major in cresterea in greutate si in [continuare]

Calciu sandoz+vit.d

Din Medicamente

Ce este Calciu Sandoz+Vit.D si pentru ce se utilizeaza Indicatii CALCIU SANDOZ+VIT.D este potrivit pentru cresterea si intretinerea oaselor. Acest supliment alimentar furnizeaza o asociere optima a celor mai importante elemente necesare pentru constructia osoasa si a vitaminelor care realizeaza si mentin sanatatea oaselor. Asocierea dintre calciu, magneziu si zinc realizeaza un supliment alimentar necesar oaselor mult mai complet comparativ cu calciul administrat singur, prin aportul a numerosi nutrienti importanti pentru metabolismul osos. Deficitul acestor minerale poate fi rezultatul unei alimentatii inadecvate sau a numeroase stari asociate cu nevoi crescute ale organismului, de exemplu perioada de crestere la copii si adolescenti, sarcina si alaptarea. Absorbtia optima a acestor minerale este necesara pentru mentinerea sanatatii oaselor si a functiei neuromusculare. Nutrientii din CALCIU SANDOZ+VIT.D sunt, de asemenea, esentiali pentru mentinerea sanatatii parului, pielii,... [continuare]

Dr. claudia adriana nicolae, medic primar alergolog, despre sensibilizarea alergica incrucisata

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Septembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Claudia Adriana Nicolae
Medic primar Alergologie si Imunologie

Clinica: Clinica Medicum

Cum pot fi identificati alergenii? Dr. Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie si imunologie: In ultimii ani, progresele inregistrate in domeniul alergologiei moleculare au permis identificarea celor mai importante alergene care pot declansa reactii imunologice la care participa anticorpii de tip IgE specifice, adica reactii alergice IgE mediate. Este bine cunoscut faptul ca aproape orice lucru care contine proteine poate fi o sursa alergenica. La randul sau, fiecare sursa alergenica poate contine mai multe structuri proteice alergenice (denumite componente alergenice) care sunt inzestrate cu diferite locuri de legare a anticorpilor de tip IgE. Atat alergenele alimentare, cat si cele respiratorii sunt impartite in mai multe familii de proteine. Dintre cele mai cunoscute familii de alergene pot fi amintite: • albuminele serice • proteinele PR-10 • polcalcinele • profilinele • CCD-urile (determinanti carbohidrati crossreactivi) • proteinele de... [continuare]

Sanatatea creierului

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati Creierul este cea mai importanta parte a unui organism. Acesta controleaza aproape toate procesele corpului, inclusiv bataile inimii, respiratia, digestia, miscarile musculare, vorbirea, dar si toate cele cinci simturi. Creierul este resposabil si de procesul memoriei, emotii si rationament. Sanatatea creierului joaca un rol esential in calitatea vietii. Acest articol exploreaza diverse aspecte ale sanatatii creierului si ofera sfaturi practice pentru mentinerea unei minti sanatoase. Cum sa mentinem sanatatea creierului Exista mai multe tulburari diferite care pot afecta creierul, dar multe dintre ele au aceiasi factori de risc. Iata cateva moduri de a pastra sanatatea creierului: - Renuntati la fumat - Utilizarea tutunului este asociata cu accidentul vascular cerebral, anevrismul cerebral si dementa. Dupa ce o persoana renunta la fumat, riscul de accident vascular cerebral va scadea pana la cel al uneia care nu a fumat niciodata, abia dupa 15 ani de la... [continuare]

De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Septembrie 2013

Generalitati Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona in mod corect si pentru a se mentine in forma, iar privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic. Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat si nutritiv. Senzatia de foame care apare la jumatatea zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si alti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate in general. Consecintele renuntarii la micul dejun Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Interesant este faptul ca aceste... [continuare]

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Iulie 2009

Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]

Turul piramidei nutritionale

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2013

Generalitati O dieta cu adevarat sanatoasa respecta principiile piramidei nutritionale, care incurajeaza consumul celor mai importanti nutrienti si o portionare corecta a hranei. Constituita pe baza diverselor categorii de alimente consumate de oameni, piramida nutritionala prioritizeaza produsele esentiale organismului, de la cele mai importante si recomandate in portii consistente, pana la cele care pot fi chiar eliminate din regimul alimentar. Istoria piramidei nutritionale In anul 1992, Departamentul de Agricultura din SUA a publicat prima piramida nutrititonala, alcatuita din straturi orizontale, din ce in ce mai mici de jos in sus. Aceasta a luat nastere din dorinta educarii populatiei privind grupele alimentare esentiale sanatatii. Prima varianta a piramidei nutritionale punea pret pe carbohidrati, populatia fiind incurajata sa consume in cea mai mare parte aceasta categorie de nutrienti. Cea mai noua forma a piramidei nutritionale este constituita in straturi... [continuare]

Siliciu (si)

Din Dictionar Termeni

Cel mai comun element chimic din metal, care face parte din grupa a IV-a a tabelului periodic al elementelor. Detine multiple utilizari industriale. Siliciul este utilizat pe scara larga ca semiconducator deoarece la temperaturi ridicate, se comporta mai bine decat germaniul, iar oxidul de siliciu este un semiconductor mai bun pe o interfata dielectrica decat orice alt material. [continuare]

Boldo (peumus boldus)

Din Plante medicinale

Este un arbust originar din Chile, care este cultivat si in Italia si Africa de Nord (mai ales in Maroc). Boldo poate atinge pana la 5 m inaltime si este verde tot timpul anului. Frunzele sale sunt aspre si casante, verzi- cenusii si emana un miros de camfor atunci cand sunt strivite. Florile cresc grupate in buchetele in varful crengilor si sunt de culoarea galben- pal. fructele sunt mici, negre si lucioase, sunt comestibile si foarte bogate in zaharuri. Cele mai importante substante chimice din compozitia acestei plante sunt: uleiuri volatile - ascaridol, cineol si camfor, flavonide, antioxidanti, alcaloizi - boldina. Principalele proprietati ale arbustului sunt: antioxidant, antitumoral, vermifug, colagog. In fitoterapie se utilizeaza frunzele si scoarta (din care se extrage boldina). In america Latina frunzele sunt folosite ca si condiment alimentar. Uz intern: - litiaza biliara, afectiuni hepatice, afectiuni gastrice, afectiuni digestive, sifilis, gonoree, aerofagie,... [continuare]

Tamaia (boswellia carterii – thurifera)

Din Plante medicinale

Planta este originara din Africa Tropicala si Arabia pe soluri calcaroase. Boswellia carterii este un arbust ce poate ajunge pana la 4 m inaltime,  cu frunzele alternante ce cresc spre varful crengilor, fiecare frunza este de fapt alcatuita din cate 10 perechi de frunzulite ovale, serate, cu codite scurte. Florile sunt albe sau roz deschis si cresc la subsuara frunzelor in raceme mai scurte decat frunzele. Pentru a se extrage rasina se recomanda sa se efectueze incizii longitudinale pe trunchi si sa se cojeasca scoarta. Seva cea mai buna este data de arbustii tineri. Rasina este alba atunci cand este proaspata, de consistenta laptelui si se solidifica rapid formand mici formatiuni ca niste pietricele, de culoarea chihlimbarului. Cele mai importante substante chimice din compozitia acestei plante sunt: gumirezine, uleiuri eterice, substante amare. Principalele calitati ale acestei plante sunt: astringenta, sedativa, stimulativa, tonica. In fitoterapie se utilizeaza rasina gumanta... [continuare]

Urechelnita (sempervivum tectorium)

Din Plante medicinale

Urechelnita creste ca flora spontana in Europa. In Romania este gasita in zone calcaroase, dar este si cultivata ca planta ornamentala (in unele zone rurale este cultivata pe acoperisurile caselor). Este o planta ce creste de la 10 cm pana la 60 cm inaltime, are tulpina ramificata spre varf. La baza tulpinii cresc frunzele carnoase, groase si foarte suculente, dispuse sub forma de rozeta si au varfurile colorate in maron. Florile cresc in varful tulpinii, sunt dispuse corimbiform si au culoarea roz; infloresc in perioada iulie-august. Cele mai importante substante chimice din compozitia plantei sunt alacaloizii si acidul malic. Principalele calitati ale plantei sunt: antiinflamatoare, cicatrizanta, antibiotica, sucul se poate folosi si la disparitia petelor si pistruilor, astringenta, sedativa, diuretica, antispasmodica, hemostatica, elimina viermii intestinali. In fitoterapie sunt folosite frunzele, florile si tulpina si se recolteaza in perioada infloririi. Uz intern:   [continuare]

Soparlita (succisa pratensis)

Din Plante medicinale

Planta este originara din Europa, dar s-a aclimatizat si in unele zone din Africa si Siberia. In tara noastra aceasta planta se dezvolta in zone mocirloase, pasuni sau terenuri virane. Tulpina este dreapta, lipsita de frunze, acoperita cu perisori fini si poate atinge pana la 80 cm inaltime. Frunzele sunt dispuse sub forma de rozeta bazala si sunt acoperite cu perisori fini. Florile au 4 petale, sunt violacee, mai rar roz si cresc grupate intr-o inflorecenta globulara in varful tulpinii. Infloresc din iunie pana in octombrie. Cea mai importanta componenta chimica se afla in partile aeriene si este taninul. Principalele calitati ale plantei sunt: astringenta, dezinfectanta, poate fi folosita ca antidot in diferite forme de intoxicatii accidentale, emenagoga, emolienta, diuretica, febrifuga. In fitoterapie sunt utilizate frunzele si florile, ce se recolteaza in septembrie.   Uz intern:   - diaree,  hiperaciditate gastrica, metroragii, tuse, stari febrile - sub... [continuare]

Cystagon, capsule

Din Medicamente

Ce este Cystagon si pentru ce se utilizeaza Indicatii CYSTAGON se utilizeaza la tratamentul pacientilor care sufera de cistinoza nefropatica (renala). Cistinoza este o tulburare ereditara rara, caracterizata prin acumularea de cistina in interiorul celulelor organismului, ceea ce le impiedica sa functioneze corect. Aceasta conduce la probleme renale si se raspandeste si in alte parti ale organismului, inclusiv la ochi, o parte din glande (tiroida, gonadele, pancreasul), sistemul nervos central, muschii si ficatul. Cresterea incetinita, caracterizata prin statura redusa, este un simptom al acestei stari. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta. Mod de administrare Utilizati intotdeauna CYSTAGON exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur. Doza de CYSTAGON prescrisa pentru dumneavoastra sau pentru copilul dumneavoastra depinde de varsta si greutatea dumneavoastra sau a copilului. Pentru copii cu... [continuare]

Zoo chews, comprimate masticabile

Din Medicamente

Compozitie Comprimate masticabile. vitamina a 3500 UI, vitamina b6 1,0 mg, vitamina d 400 UI, vitamina b12 2,5 mcg, vitamina c 60 mg, vitamina pp 14 mg, vitamina b1 0,8 mg, acid folic 0,05 mg, vitamina b2 1,3 mg, acid pantotenic 5 mg. Actiune terpeutica Preparatul este un complex vitaminic, cu actiune tonica, acceptat cu usurinta de copii datorita aromelor de fructe. vitamina a este indispensabila pentru cresterea organismului, in procesul vederii si al diferentierii celulare la nivelul epiteliului. Vitamina D intervine in metabolismul calciului si fosforului si in procesul cresterii. Vitamina B1 (tiamina) este coenzima in decarboxilari (sub forma de tiamindifosfat); neurotransmitator (tiamintrifosfat). vitamina b2 (riboflavina) este coenzima pentru dehidrogenaze si oxidaze, in special pentru acetil CoA-dehidrogenaza. Vitamina B6 (piridoxina) intervine in decarboxilarea si transaminarea aminoacizilor. Vitamina B12 are rol in hematopoieza, metabolismul mielinei. acidul... [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

Estrogenii

Din Articole
Actualizat la data de: 31 Octombrie 2012

Generalitati Un test estrogenic masoara titrul celor mai importanti hormoni estrogenici (estradiol, estriol si estrona) dintr-o mostra de sange sau urina. - estradiolul este hormonul cel mai frecvent masurat in randul femeilor neinsarcinate. Cantitatea de estradiol din sange este variabila de-a lungul ciclului menstrual. Dupa menopauza, sinteza de estradiol scade la un nivel foarte redus, dar constant - concentratia de estriol este de obicei masurata in timpul sarcinii. Se sintetizeaza in cantitate mare in placenta, tesutul care realizeaza comunicarea dintre fat si mama. Estriolul poate fi decelat precoce din saptamana 9 de sarcina, concentratia sa crescand pe parcursul sarcinii pana la nastere. Estriolul poate fi masurat de asemenea in urina - estrona poate fi masurata in randul femeilor care au trecut la menopauza pentru a le determina nivelul de estrogen. Poate fi de asemenea masurata la persoanele care prezinta cancer ovarian, testicular sau de suprarenale. [continuare]

De ce avem nevoie de calciu?

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Octombrie 2012

Generalitati Desi calciul este unul dintre cel mai frecvent intalnite minerale din organism, multi oameni au deficit de calciu. Acest lucru se intampla, intrucat multi oameni consuma doar jumatate din cat au nevoie (aproximativ 500-700 mg pe zi). In cazul unui aport prea scazut de calciu, organismul apeleaza la rezervele de calciu din oase, rezultand osteoporoza sau osteopenia. Ar trebui sa luati suplimente de calciu sau sa asimilati calciul din mancare? Suplimentele sunt recomandate, atat timp cat sunt de calitate. In acest sens, trebuie sa stiti cat de mult calciu elementar (calciul cel mai bine absorbit de organism) exista in supliment. Oricum, cel mai important este sa furnizati organismului aproximativ 1200 mg de calciu pe zi. De cat de mult calciu avem nevoie? - Copiii cu varsta intre 1-3 ani au nevoie de 500 mg pe zi sau aproximativ 450 ml de lapte - Copiii cu varsta intre 4-8 ani au nevoie de 800 mg pe zi sau aproximativ 700 ml de lapte - Adolescentii cu varsta... [continuare]

Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Calciul este un element chimic, esential pentru organismele vii, inclusiv pentru populatia umana. Simbolul chimic al calciului este Ca. Acesta se gaseste in mai multe alimente. Avem nevoie sa consumam o anumita cantitate de calciu pentru a construi si mentine oasele puternice si sanatoase si pentru comunicarea intre creier si diferite parti ale corpului.  Conform unor studii, se spune ca cea mai mare cantitate de calciu se gaseste in corpul uman, mai mult decat in oricare alt mineral. Calciul continua sa intareasca oasele oamenilor pana cand acestia ajung la varsta de 20-25 de ani sau atunci cand acestia ajung la greutatea lor maxima. Dupa aceasta varsta, elementul ajuta la intretinerea oaselor, precum si la incetinirea pierderii densitatii osoase, care este o parte naturala a procesului de imbatranire.  Persoanele al caror aport de calciu este inadecvat inainte de varsta de 20-25 de ani prezinta un risc considerabil mai mare de a dezvolta mai tarziu in viata... [continuare]

Importanta magneziului in organismul uman

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Magneziul, prescurtat Mg, este un element chimic raspandit atat in natura, cat si in organismele vii, iar numele provine de la orasul Magnesia din Asia Mica. Magneziul este un mineral benefic pentru sanatatea noastra, fiind considerat si inamicul stresului. Este intalnit atat extracelular (in afara celulelor), cat si intracelular (in interiorul celulelor), fiind al patrulea cel mai important mineral din organism pe langa calciu, iod, potasiu si sodiu. Mai este raspunzator pentru multiple reactii enzimatice, pentru mentinerea echilibrului celular, pentru intiterea unor procese specifice, precum contractia miocardului (muschiul inimii). Tot magneziul este implicat si in cadrul unor procese nervoase si in unele mecanisme anticanceroase. Beneficiile magneziului in organismul uman sunt: - mentine inima sanatoasa si previne aparitia batailor neregulate; - controleaza contractilitatea muschilor si intervine in relaxarea si reducerea durerilor musculare; - mentine un... [continuare]

Importanta fluorului in dieta

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Generalitati Fluorul reprezinta un microelement mineral ce in organismul uman se localizeaza aproape exclusiv in tendoane, oase si dinti (sub forma de florurat de calciu sau de fluoroapatita). Studiile nu au stabilit daca fluorul are un rol indispensabil vietii, deoarece nu s-a putut realiza o dieta lipsita complet de el. Rolurile sale sunt: - protectie impotriva cariei dentare (aceasta actiune se manifesta chiar si la concentratii reduse); - participa la mentinerea structurii oaselor (fara a influenta insa procesul de crestere in sine); - in vederea prevenirii aparitiei cariilor dentare si pentru promovarea unei dentitii sanatoase, este recomandata fluorizarea� apei (proces cunoscut si sub numele de fluorurare si care consta in suplimentarea cu fluor a apei potabile, daca acesta este in concentratii de sub 0,5 mg/litru). Expertii sunt de parere ca acest risc este redus cu 50-60% in conditiile unui aport corespunzator. Surse alimentare de fluor Alimentele contin in... [continuare]

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Din Articole
Actualizat la data de: 06 August 2019

Rosiile, pe locul 2 in topul preferintelor romanilor Tomatele sau rosiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentatia omului, care pot fi consumate in stare proaspata sau ca ingredient in diferite feluri de mancare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, dupa cartofi. Gustoase si aproape indispensabile din bucatarie, rosiile aduc multe beneficii sanatatii. Rosia este apreciata datorita gustului ei dar si avantajelor pe care le ofera sanatatii. Desi pot fi consumate tot timpul anului, datorita culturilor din sera, valoarea lor nutritiva este mai ridicata si gustul este mai intens atunci cand sunt cultivate in gradini, la soare, in lunile de vara (iunie pana in septembrie). Compozitia chimica a tomatelor Exista diverse soiuri de rosii, de la cele rotunde - suculente, cele ovale - carnoase si pana la cele mici cu gust dulce, cherry, dar toate au aceleasi proprietati nutritive, fiind o sursa importanta de: - potasiu, fosfor, magneziu, fier - necesare... [continuare]

Cele mai periculoase alimente pentru creier

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Iulie 2018

Generalitati Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata. Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente. Alimente cu efecte negative asupra creierului 1. Bauturile bogate in zahar Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide. Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea dezvoltarii bolii... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)