Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Izolarea sociala creste riscul de deces in randul varstnicilor

Actualizat la data de: 27 Martie 2013
Izolarea sociala creste riscul de deces in randul varstnicilor

Izolarea sociala este asociata cu un risc crescut de deces in randul varstnicilor, indiferent daca acestia se considera a fi singuri sau nu, sugereaza un nou studiu.

In urma acestui studiu, la care au participat 6.500 de barbati si femei cu varsta peste 52 de ani, s-a descoperit ca izolarea de familie si prieteni, a crescut cu pana la 26% riscul de deces in decurs de 7 ani.

Daca participantii la studiu se simteau sau nu singuri, nu a adus modificari asupra impactului asupra sanatatii a izolarii sociale.

Nu este prima data cand singuratatea si izolarea sociala au fost asociate unei stari de sanatate precare, dar cercetatorii au vrut sa afle daca aspectul emotional al siguratatii este cel care are impact sau este vorba de contactul social foarte scazut.

Persoanele izolate social, adica cele care aveau contact social foarte redus sau deloc cu prietenii si familia, prezentau cel mai mare risc de a fi necasatorite si de a avea boli de lunga durata, care le limiteaza mobilitatea, precum boli pulmonare sau artrita.

Intr-o masura mai mare, persoanele care au declarat ca sufera de singuratate au fost femei care sufereau de o gama larga de afectiuni, inclusiv depresie. Atat izolarea sociala, cat si sentimentul de singuratate au fost asociate unui risc mai mare de deces.

Acest studiu arata mult mai clar decat pana acum faptul ca singuratatea si izolarea sociala nu sunt doar sentimente neplacute ci presupun o serie de riscuri reale asupra sanatatii. Dupa izolarea unei serii de factori precum afectiuni medicale de baza, doar izolarea sociala a ramas factorul cel mai important.

Cercetatorii declara ca legaturile sociale pot oferi suport emotional si caldura, care sunt importante, dar pot oferi de asemenea ajutor in ceea ce priveste luarea unor decizii, administrarea corecta si la timp a medicatiei si ajutor in anumite actiuni care trebuie intreprinse.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate