Magneziul in alimentatia sportivului

Publicat la data de: 11 Octombrie 2007 | Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Magneziul in alimentatia sportivului

Magneziul (Mg) este la fel de important ca si calciul (Ca) pentru transmiterea influxului nervos si a contractiei musculare. De asemenea Mg intervine in sinteza proteica permitand ADN-ului si ARN-ului sa-si joace rolul.

Principalele surse de Mg sunt putin reprezentate in alimentatia actuala. Tehnica de tratare a apei prin folosirea trifosfatului de sodiu duce la o scadere a concentratiei sarurilor de Ca si Mg (se reduce astfel posibilitatea formarii unor cruste pe conductele din reteaua de apa), astfel majoritatea dintre noi suntem expusi unor carente mai mici sau mai mari de Mg.

Medical vorbind, intr-o alimentatie de sub 2000 de calorii/zi este practic imposibil de a acoperi aportul necesar de Mg, acesta neabsorbindu-se in cazul in care zilnic nu ne alimentam cu peste 2000 calorii.

Este deci indispensabil un bilant caloric inainte de a lua Mg sub forma de tablete (in farmacii se gasesc combinate cu vitamina C aceasta favorizandu-i absorbtia). Mg fiind un ion intracelular se absoarbe greu, datorita gradientului de concentratie nefavorabil. Absorbtia incepe tardiv dupa ingestie si dureaza mult, fiind uniforma in tot intestinul.

Absorbtia nu este corelata cu necesitatile organismului. In cazul in care nu este absorbit Mg are tendinta de a atrage apa din celulele intestinale provocand astfel un eventual deranjament intestinal.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Necesitatile si sursele de Mg
  3. Citeste pe aceeasi tema

Necesitatile si sursele de Mg

Sus

Necesitatile de magneziu sunt mult mai ridicate in cazul sportivilor, in jurul valorilor de 350 mg la barbati si 300 mg la femei (pe zi), in cazul unor antrenamente intense putand ajunge pana la 30% din aceasta valoare. Astfel pentru o persoana de 68 kg doza este de 550 mg/zi. Aceasta valoare ridicata previne crampele musculare.
Iata topul listei de alimente ce contin Mg:
- ciocolata lapte 58 mg/100 g
- ciocolata amaruie 107 mg/100 g
- nuci proaspete 132 mg/100 g
- alune uscate 150 mg/100 g
- migdale uscate 154 mg/100 g
- fasole uscata 150 mg/100 g
- faina integrala 140 mg/100 g
- orez integral 157 mg/100 g.


Medici specialisti Sanatate sport

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Sfaturi anti-stres Sfaturi anti-stres

    Alimentatia anti-stres Stare de anxietate, iritabilitate, probleme cu somnul Si daca toate acestea ar fi determinate de igiena vietii noastre? Pentru a restabili echilibrul nervos, mizati pe alimentele relaxante si masa de seara va deveni un adevarat ospat....citeste mai mult

  • Scaderea in greutate prin sport Scaderea in greutate prin sport

    Excesul in kilograme a devenit din pacate si la noi o problema acuta. Ea nu afecteaza numai populatia adulta, ci si copiii, iar acest lucru se intampla chiar de la varste fragede. Din fericire, avem antidot la aceasta situatie care pentru unii pare fara iesire -...citeste mai mult

  • Medicina sportiva Medicina sportiva

    Despre medicul de medicina sportiva Medicii de medicina sportiva au o pregatire de specialitate in medicina care se ocupa cu traumatismele rezultate in urma sporturilor sau a exercitiilor fizice. In acest caz, accentul se pune in primul rand pe diagnostic, pe...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate