Clickmed
programare rapida la medic

Ingrijirea picioarelor

Actualizat la data de: 08 Februarie 2010

Generalitati

Sus
Ingrijirea picioarelor

Stiati ca, spre deosebire de barbati, femeile sunt de patru ori mai predispuse afectiunilor localizate la nivelul picioarelor. Principala cauza care conduce la aparitia afectiunilor este incaltamintea imperfect adaptata. Ingrijirea picioarelor este cel putin la fel de importanta ca si igiena dintilor. Acorda-le asadar la fel de multa atentie si la fel de mult timp, si cu putin ajutor din partea remediilor naturiste, poti tine la distanta problemele picioarelor!

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Prevenirea mirosului neplacut al picioarelor
  3. Masajul picioarelor
  4. Piciorul de atlet
  5. Bataturile, calusurile si zonele de piele ingrosata
  6. Verucile
  7. Citeste pe aceeasi tema

Prevenirea mirosului neplacut al picioarelor

Sus

La nivelul picioarelor se afla mai multe glande sudoripare decat in orice alta regiune a corpului, astfel incat mirosul neplacut al picioarelor este o problema relativ des intalnita, mai ales in anotimpul cald.

Cheia evitarii mirosului neplacut al picioarelor este igiena exigenta. Spalati picioarele in apa calduta (nu fierbinte) in fiecare seara si dimineata, utilizand un sapun antibacterian. Clatiti picioarele cu apa rece si apoi stergeti-le viguros, insistand pe spatiile dintre degete. La final, aplicati pudra de talc cu lavanda sau lamaie.

Purtati sosete din bumbac, iar in anotimpul cald purtati sandale; evitati sa purtati pantofi vara. Schimbati sosetele in fiecare zi si nu purtati niciodata aceeasi pereche de pantofi doua zile la rand, intrucat uscarea completa a pantofilor ale loc in minim 24 ore.

Masajul picioarelor

Sus

Uleiurile aromate de menta sau de chiparos pot fi de ajutor in reducerea transpiratiei. Astfel, se recomanda masarea picioarelor seara si dimineata, folosind un amestec din 8 picaturi de ulei de chiparos, 3 picaturi de ulei de menta si 25 ml de ulei de migdale, pana cand mixtura patrunde in piele. .

Piciorul de atlet

Sus

Transpiratia picioarelor poate predispune la aparitia infectiei micotice; unele infectii cu ciuperca piciorului fiind foarte dificil de tratat. Pentru a preintampina aceasta problema picioarele trebuie sa fie cat mai curate si uscate. De asemenea, nu se recomanda imprumutarea incaltamintei sau a prosoapelor deoarece aceste obiceiuri favorizeaza extinderea infectiei.

Mai mult, este bine ca seara sa imbaiati picioarele intr-un vas cu apa calduta in care ati pus cateva picaturi de ulei de paciuli (Pagostemon patchouly), menta sau lavanda. Exista si amestecuri gata preparate din rozmarin, seminte de mustar, mir si menta. Apoi aplicati unguent de galbenele sau vitamina E pe pielea uscata, insistand asupra spatiilor interdigitale. De asemenea, puteti folosi si o pudra de talc cu lavanda sau menta.

Pentru a preveni reaparitia infectiei cu ciuperca a piciorului in fiecare seara, inainte de culcare, puteti masa piciorul cu putin ulei de arbore de ceai.

Pot fi urmate si cure cu capsule de usturoi deoarece au un rol deosebit de important in combaterea ciupercii piciorului.

Bataturile, calusurile si zonele de piele ingrosata

Sus

Mersul si statul in picioare cresc presiunea de la nivelul calcaiului si a zonei plantare, astfel incat pielea din acele zone sufera o modificare adaptativa in sensul ingrosarii, pentru a suporta solicitarile mecanice regionale. Astfel apar bataturile si durioanele. Calozitatile apar in zonele de presiune crescuta, in timp ce bataturile apar mai degraba in zonele invecinate articulatiilor.

Calozitatile si bataturile se pot indeparta prin exfolierea cu ajutorul unei pietre ponce, in timpul baii, cand straturile de keratina se inmoaie. Dupa aceasta procedura se aplica o crema emolienta, cum ar fi cele preparate din uleiuri de lamaie, lavanda, arbore de ceai sau menta. Alternativ, puteti aplica o crema cu vitamina E sau ulei de masaj cu lavanda si extract de arbore de ceai, pentru a calma pielea dupa exfoliere. Pentru calcaiele crapate se aplica galbenele sub forma de crema sau lotiune.

Verucile

Sus

Verucile, cunoscute si sub denumirea de negi plantari, cresc in adancimea pielii talpilor; unele veruci dispar singure intr-un interval de un an, in timp ce altele se pot infecta sau pot deveni dureroase. Exista remedii naturiste care pot contribui la eliminarea verucilor.
Tratamentul homeopatic. Selectati remediul cei mai potrivit din lista de mai jos. Luati o mica doza de patru ori pe zi pana cand veruca dispare.
Este indicat inainte de a urma un tratament sa cereti sfatul medicului.
1. Thuja (tuia) este prima alegere in cazul verucilor, mai ales pentru cei care au unghii sfaramicioase sau unghii incarnate;
2. Silicea este pentru cei ale caror veruci de dezvolta grupat, mai ales in cazul celor care au picioare care transpira abundent.

Precautii:
- Daca verucile (negii) isi schimba culoarea sau marimea, sangereaza sau produc mancarimi este indicat sa consultati un medic.
- Daca suferiti de diabet zaharat si luati medicamente pentru scaderea glicemiei, este posibil ca la nivelul membrelor inferioare circulatia sangelui sa fie afectata si din acest motiv tratamentele naturiste nu dau rezultatele scontate. Si in aceste caz este indicat sa consultati un medic dermatolog.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate