Comunicarea nonverbala


Comunicarea nonverbala sau limbajul trupului

Sus
Comunicarea nonverbala

Comunicarea nonverbala sau limbajul trupului este o forma importanta de comunicare, un limbaj natural, inconstient, care transmite sentimentele si intentiile reale ale unei persoane. Atunci cand oamenii interactioneaza unii cu altii, isi transmit si primesc semnale nonverbale.

Toate comportamentele nonverbale, de la gesturile pe care le facem, postura, cat de repede sau cat de tare vorbim, la contactul vizual, transmit mesaje puternice, iar aceste mesaje nu se opresc atunci cand nu mai vorbim.

Chiar si atunci cand doua persoane sunt tacute, comunica nonverbal. Deseori, ceea ce spunem si ceea ce comunicam prin limbajul trupului sunt doua lucruri total diferite. Atunci cand oamenii se confrunta cu aceste semnale mixte, ascultatorul trebuie sa decida care dintre mesaje este mai important, mesajul verbal sau cel nonverbal.

Tipuri de comunicare nonverbala si limbaje ale trupului

Sus

Exista multe tipuri diferite de comunicare nonverbala. Impreuna, atat limbajul verbal cat si cel nonverbal ajuta la transmiterea de informatii si sentimente, astfel:

- Expresiile faciale - fata umana este extrem de expresiva, capabila sa exprime diverse emotii fara sa se transmita vreun cuvant. Spre deosebire de unele forme de comunicare nonverbala, expresiile faciale sunt universale. Expresiile faciale pentru manifestarea fericirii, furiei, surprizei, fricii sau dezgustului, sunt aceleasi in majoritatea culturilor.

- Miscarile si postura corpului - modul in care o persoana sta, merge pe jos, se ridica sau isi mentine pozitia capului, poate influenta perceptia celorlalti. Acest tip de comunicare nonverbala include postura, pozitia, miscarile subtile si modul in care se deplaseaza o persoana.

- Gesturile - gesturile fac parte din viata de zi cu zi a unei persoane. Atunci cand o persoana vorbeste, gesticuleaza, face diverse miscari cu ochii sau capul, gesturile sale exprima destul de multe lucruri. Cu toate acestea, gestica poate fi diferita, in functie de cultura si regiune, deci este important sa se evite interpretarile gresite.

- Contactul vizual - contactul vizual este un tip foarte important de comunicare nonverbala pentru majoritatea oamenilor. Modul in care o persoana se uita la alta, poate comunica multe lucruri, de la interes, afectiune sau ostilitate, pana la atractie. Contactul vizual este important in mentinerea conversatiei si pentru a evalua raspunsul interlocutorului.

- Atingerile - oamenii comunica mult prin atingeri, isi strang mana, se bat pe umar, se imbratiseaza, se consoleaza cu diverse gesturi care implica atingerea.

- Distanta - ati simtit vreodata disconfort in timpul unei conversatii deoarece interlocutorul se afla prea aproape de dvs. si va invadeaza spatiul? Oricine are nevoie de spatiu fizic, iar necesitatea distantei dintre doua persoane difera in functie de cultura, de situatie si de natura relatiei. Apropierea fizica dintre doua persoane poate fi utilizata in diverse situatii, pentru a comunica mesaje diferite, nonverbale, inclusiv semnale de intimitate, agresivitate, dominanta sau afectiune.

- Vocea - aceasta nu este importanta doar pentru transmiterea de mesaje ci si pentru modul in care sunt transmise acestea. Cand vorbim, celelalte persoane interpreteaza si acorda importanta inclusiv vocii noastre, nu doar cuvintelor. Se acorda atentie ritmului vocii, tonului si inflexiunii acesteia, onomatopeelor, etc. Unele sunete pot indica sarcasmul, altele furia, afectiunea sau adeziunea.
26866 vizualizari, 21 Februarie 2012

Citeste si

Arhiva
  • Autismul Autismul

    Generalitati Autismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Semnele autismului se dezvolta aproape indotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta afectiune este uneori...citeste mai mult

  • Cum sa cresti nivelul de implicare, sprijin si afectiune din partea partenerului Cum sa cresti nivelul de implicare,...

    Generalitati si alte informatii Nu este o surpriza faptul ca femeile determina deseori schimbarea intr-o relatie. Dupa modul in care lucrurile evolueaza in societatea contemporana, femeile isi doresc ca partenerii lor sa se implice mai mult, fie in viata sociala sau...citeste mai mult

  • Tulburarea dezintegrativa a copilariei Tulburarea dezintegrativa a copilariei

    Generalitati Tulburarea dezintegrativa a copilariei (cunoscuta si sub numele de sindrom Heller, psihoza dezintegrativa sau dementia infantilis) este o afectiune caracterizata prin dezvoltarea normala a unui copil pana la varsta de 2-4 ani, urmata de o regresie severa...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK