Comunicarea nonverbala

Comunicarea nonverbala sau limbajul trupului

Sus
Comunicarea nonverbala

Comunicarea nonverbala sau limbajul trupului este o forma importanta de comunicare, un limbaj natural, inconstient, care transmite sentimentele si intentiile reale ale unei persoane. Atunci cand oamenii interactioneaza unii cu altii, isi transmit si primesc semnale nonverbale.

Toate comportamentele nonverbale, de la gesturile pe care le facem, postura, cat de repede sau cat de tare vorbim, la contactul vizual, transmit mesaje puternice, iar aceste mesaje nu se opresc atunci cand nu mai vorbim.

Chiar si atunci cand doua persoane sunt tacute, comunica nonverbal. Deseori, ceea ce spunem si ceea ce comunicam prin limbajul trupului sunt doua lucruri total diferite. Atunci cand oamenii se confrunta cu aceste semnale mixte, ascultatorul trebuie sa decida care dintre mesaje este mai important, mesajul verbal sau cel nonverbal.

Cuprins articol

 1. Comunicarea nonverbala sau limbajul trupului
 2. Tipuri de comunicare nonverbala si limbaje ale trupului
 3. Articole similare

Tipuri de comunicare nonverbala si limbaje ale trupului

Sus

Exista multe tipuri diferite de comunicare nonverbala. Impreuna, atat limbajul verbal cat si cel nonverbal ajuta la transmiterea de informatii si sentimente, astfel:

- Expresiile faciale - fata umana este extrem de expresiva, capabila sa exprime diverse emotii fara sa se transmita vreun cuvant. Spre deosebire de unele forme de comunicare nonverbala, expresiile faciale sunt universale. Expresiile faciale pentru manifestarea fericirii, furiei, surprizei, fricii sau dezgustului, sunt aceleasi in majoritatea culturilor.

- Miscarile si postura corpului - modul in care o persoana sta, merge pe jos, se ridica sau isi mentine pozitia capului, poate influenta perceptia celorlalti. Acest tip de comunicare nonverbala include postura, pozitia, miscarile subtile si modul in care se deplaseaza o persoana.

- Gesturile - gesturile fac parte din viata de zi cu zi a unei persoane. Atunci cand o persoana vorbeste, gesticuleaza, face diverse miscari cu ochii sau capul, gesturile sale exprima destul de multe lucruri. Cu toate acestea, gestica poate fi diferita, in functie de cultura si regiune, deci este important sa se evite interpretarile gresite.

- Contactul vizual - contactul vizual este un tip foarte important de comunicare nonverbala pentru majoritatea oamenilor. Modul in care o persoana se uita la alta, poate comunica multe lucruri, de la interes, afectiune sau ostilitate, pana la atractie. Contactul vizual este important in mentinerea conversatiei si pentru a evalua raspunsul interlocutorului.

- Atingerile - oamenii comunica mult prin atingeri, isi strang mana, se bat pe umar, se imbratiseaza, se consoleaza cu diverse gesturi care implica atingerea.

- Distanta - ati simtit vreodata disconfort in timpul unei conversatii deoarece interlocutorul se afla prea aproape de dvs. si va invadeaza spatiul? Oricine are nevoie de spatiu fizic, iar necesitatea distantei dintre doua persoane difera in functie de cultura, de situatie si de natura relatiei. Apropierea fizica dintre doua persoane poate fi utilizata in diverse situatii, pentru a comunica mesaje diferite, nonverbale, inclusiv semnale de intimitate, agresivitate, dominanta sau afectiune.

- Vocea - aceasta nu este importanta doar pentru transmiterea de mesaje ci si pentru modul in care sunt transmise acestea. Cand vorbim, celelalte persoane interpreteaza si acorda importanta inclusiv vocii noastre, nu doar cuvintelor. Se acorda atentie ritmului vocii, tonului si inflexiunii acesteia, onomatopeelor, etc. Unele sunete pot indica sarcasmul, altele furia, afectiunea sau adeziunea.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Tulburari de spectru autist Tulburari de spectru autist

  Generalitati Exista diferite forme de autism, care au variate simptome. Acestea au fost diferentiate si denumite tulburari de spectru autist. Numarul cazurilor de autism este in crestere si tulburarile de spectru autist afecteaza tot mai multi copii. In...citeste mai mult

 • Primele semne ale autismului Primele semne ale autismului

  Generalitati Autismul este o tulburare a creierului care limiteaza capacitatea unei persoane de a comunica si relationa cu cei din jur. Afectiunea apare in randul copiilor mici, avand mai multe stadii de severitate. Manifestarile bolii sunt diferite de la o...citeste mai mult

 • Fracturile bratului – diafiza humerala Fracturile bratului – diafiza humerala

  Generalitati Oasele lungi intra in componenta scheletului membrelor. Prin intermediul acestora se realizeaza miscari de mare amplitudine cum ar fi gesturi curente ale vietii zilnice (oasele membrului toracic) precum si cele necesare mersului (oasele membrului pelvin)....citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+2
Vezi toate serviciile
Mai putin