Tulburari de spectru autist

Publicat la data de: 01 Aprilie 2013 | Actualizat la data de: 01 Aprilie 2013

Generalitati

Sus
Tulburari de spectru autist

Exista diferite forme de autism, care au variate simptome. Acestea au fost diferentiate si denumite tulburari de spectru autist.

Numarul cazurilor de autism este in crestere si tulburarile de spectru autist afecteaza tot mai multi copii.

In cazul tulburarilor din spectrul autismului este foarte important diagnosticul precoce, intrucat detectarea rapida a conditiei va determina instituirea tratamentului adecvat. Tratamentul precoce contribuie la redobandirea si imbunatatirea abilitatilor de comunicare si a celor sociale.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Semne ale tulburairlor de spectru autist
 3. Diagnostic
 4. Tipuri de tulburari de spectru autist
 5. Tratament
 6. Citeste pe aceeasi tema

Semne ale tulburairlor de spectru autist

Sus

Tulburarile din spectrul autismului afecteaza trei domenii diferite din viata unui copil:

 • interactiunea sociala
 • comunicarea verbala si nonverbala
 • comportamentele de autoingrijire.

Fiecare copil care sufera de o tulburare din spectrul autismului va avea un model propriu si individual de manifestare a autismului. In anumite cazuri, dezvoltarea copilului poate fi intarziata de la nastere.

In alte situatii, copilul cu autism s-a dezvoltat anterior normal si isi va pierde brusc aptitudinile sociale si cele de comunicare. La unii copii predomina problemele de limbaj, la altii cele de socializare sau sunt prezente comportamente neobisnuite.

Diagnostic

Sus

Parintii sunt cei care observa ca este ceva in neregula cu micutii lor. Cu toate acestea, diagnosticul autismului este deseori stabilit prea tarziu. Parintii sau medicul ar putea sa minimalizeze prezenta semnelor timpurii ale autismului. Acestia pot spera sau sugera in mod optimist ca este vorba doar despre o etapa sau o intarziere banala a dezvoltarii. Copiii care ar putea suferi de tulburari de spectru autist ar trebui sa fie evaluati de o echipa de profesionisti cu experienta in diagnosticarea autismului.

Tipuri de tulburari de spectru autist

Sus

Exita trei tipuri principale de tulburari de spectru autist si doua conditii destul de rare
- sindromul Asperger
- tulburarea pervaziva nespecifica de dezvoltare
- autism (sindormul Kanner)
- sindromul Rett
- tulburarea dezintegrativa infantila (a copilariei)

Sindromul Asperger
Cea mai usoara forma de autism este sindromul Asperger. Acesta afecteaza baietii de trei ori mai des decat fetele. Copiii diagnosticati cu sindromul Asperger pot fi interesati in mod obsesiv de un singur obiect sau subiect.

Acestia invata de multe ori totul despre subiectul lor preferat si discuta incontinuu despre acesta. Totusi, aptitudinile lor sociale sunt depreciate in mod semnificativ. Acestia sunt deseori neatenti si intampina dificultati in coordonarea miscarilor fizice. Pe masura ce copiii cu sindromul Asperger ajung la maturitate, creste riscul aparitiei anxietatii si depresiei.

Tulburarea pervaziva nespecifica de dezvoltare
Aceasta alternativa de diagnostic se aplica in cazul majoritatii copiilor care au tulburari de spectru autist. Copiii a caror forma de autism este mai severa decat sindromul Asperger, dar nu la fel de severa ca autismul, vor fi diagnosticati cu tulburare pervaziva nespecifica de dezvoltare.

Simptomele variaza foarte mult, de la un caz la altul, ceea ce face destul de dificila generalizarea. In general, comparativ cu micutii care sufera de alte tulburari de spectru autist, la cei cu tulburare pervaziva nespecifica de dezvoltare se poate remarca:
- deprecierea interactiunii sociale
- competente lingvistice mai bune decat la copiii, cu autism dar nu la fel de dezvoltate ca cei diagnosticati cu sindromul Asperger
- mai putine comportamente repetitive decat cele intalnite in cazul copiilor cu sindrom Asperger sau autism
- o varsta mai inaintata de debut a conditiei.

Totusi, nu exista doi copii cu tulburare pervaziva nespecifica de dezvoltare ale caror manifestari sunt exact la fel. Ca urmare, nu exista criterii clare si ferme de diagnostic pentru aceasta tulburare de spectru autist. Totusi, profesionistii care evalueaza simptomele unui copil suspectat de o tulburare de spectru autist considera ca atunci cand un copil nu indeplineste toate criteriile de diagnosticare ale autismului clasic, ar putea suferi de tulburare pervaziva nespecifica de dezvoltare.

Autism sau sindromul Kanner
Copiii care indeplinesc criteriile specifice diagnosticarii autismului sufera de autism sau de sindromul Kanner. Acestia inregistreaza multe deficiente severe care implica atat implicarea sociala si limbajul, cat si o serie de comportamente repetitive. Deseori, acestia au retard mintal si convulsii.

Sindromul Rett
Este una din cele doua forme severe de tulburari de spectru autist. Aceasta conditie este rar intalnita si afecteaza aproape exclusiv fetele. Intre varsta de 6 si 18 luni, copilul nu mai interactioneaza social, nu-si mai misca mainile in mod normal si isi pierde competentele lingvistice.

Apar probleme de coordonare care se pot accenta pe masura trecerii timpului. Sindromul Rett este cauzat, de obicei, de o mutatie genetica. Mutatia apare la intamplare, nu este neaparat mostenita. Tratamentul se concentreaza pe terapia fizica si terapie pentru stimularea si dezvoltarea vorbirii in scopul imbunatatirii functiei limbajului.

Tulburarea dezintegrativa infantila
Aceasta este cea mai grava tulburare de spectru autist. Dupa o perioda de dezvoltare normala, de obicei intre varsta de 2-4 ani, copilul care sufera de aceasta conditie isi pierde competentele sociale, lingvistice si o serie de abilitatile intelectuale. Deseori, copilul dezvolta si convulsii. Acesti copiii rareori isi pot recupera functiile pierdute. Baietii sunt afectati mai des decat fetele.

Tratament

Sus

Diagnosticul si tratamentul precoce ajuta copiii cu autism, in functie de gravitatea bolii, sa se dezvolte la potentialul lor maxim. Scopul tratamentului este de a imbunatati capacitatea generala de functionare a copilului.

Simptomele si comportamentele tulburarilor de spectru autist pot fi diverse si variaza in severitate. De asemenea, simptomele individuale si comportamentele copiilor afectati se pot modifica in timp. Din aceste motive, strategiile de tratament trebuie sa fie adaptate nevoilor individuale si resurselor familiale disponibile.

Majoritatea copiilor diagnosticati cu autism raspund cel mai bine la tratamentul structurat si specializat. Cele mai bune rezultate s-au obtinut cu ajutorul tratamentelor care au forma unui program care se poate adresa atat parintilor, dar si imbunatatirii comunicarii, dezvoltarii sociale, comportamentale, adaptative si a capacitatilor de invatare ale copiilor depistati cu tulburari de spectru autist.


Citeste si

Arhiva
 • Pesticidele pot creste riscul de autism? Pesticidele pot creste riscul de autism?

  Generalitati Un studiu de referinta descrie o corelatie intre nivelurile de pesticide in sangele mamelor si riscul de autism la sugari. Autismul este o tulburare de dezvoltare care afecteaza aproximativ 1 din 51 de copii in Romania, un numar foarte ridicat, fata de...citeste mai mult

 • Sindromul Asperger Sindromul Asperger

  Generalitati Sindromul Asperger se caracterizeaza printr-o tulburare a dezvoltarii, in care individul afectat are dificultati in intelegerea modalitatilor de interactiune sociala. Oamenii cu sindrom Asperger au unele manifestari de autism (concentrare anormala...citeste mai mult

 • Sindromul Rett Sindromul Rett

  Generalitati Sindromul Rett este o forma grava si rara de autism, intalnita in mod preponderent la persoanele de sex feminin. Aceasta tulburare de dezvoltare din spectrul autismului este descoperita, de obicei, in primii doi ani de viata. Desi nu exista...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate