Radiografia dentara poate fi periculoasa?

Publicat la data de: 24 Septembrie 2018 | Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Radiografia dentara poate fi periculoasa?

Radiografia dentara reprezinta o procedura de diagnostic des intalnita, considerata extrem de sigura. Radiografiile dentare digitale folosesc doze foarte mici de radiatii si un timp de expunere redus.

Radiografia dentara este o imagine, inregistrata pe film fotografic special, a intregii danturi sau a unui grup de doi-trei dinti.

In functie de suprafata acoperita, exista doua tipuri de radiografii dentare:

Retroveolara - aceasta ofera imaginea in detaliu a doi sau trei dinti alaturati, putand fi vizibile radacinile si coroanele dentare.
Panoramica - ofera o imagine de ansamblu a ambelor arcade dentare.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Importanta radiografiilor dentare
 3. Cat de periculoase sunt radiografiile dentare?
 4. Radiografiile dentare la copii
 5. Radiografiile dentare in timpul sarcinii
 6. Citeste pe aceeasi tema

Importanta radiografiilor dentare

Sus

Radiografia reprezinta o parte esentiala a oricarui plan de tratament pentru ingrijirea dentara. Aceasta are rol diagnostic, permitand detectarea unor afectiuni ascunse ale dintilor, dar poate fi si preventiva, ajutand stomatologul sa diagnosticheze probleme potentiale cu care s-ar putea confrunta pacientul.

Printre detaliile pe care le poate observa medicul cu ajutorul unei radiografii se numara:
- carii ascunse;
- carii aparute sub plombele vechi, greu de detectat cu ochiul liber;
- pierderi de volum osos;
- mici infectii la nivelul varfului radacinii dintilor;
- forma radacinii dintilor;
- molari de minte blocati in os;
- detalii despre structura si marimea osului in care urmeaza sa se efectueze un implant;
- tumori.

Cat de periculoase sunt radiografiile dentare?

Sus

Riscul dat de expunerea la razele X in timpul unei radiografii dentare este redus la minimum. Se folosesc sorturi de plumb care formeaza un scut de protectie fata de razele X folosite, astfel incat suprafata de expunere sa fie cat mai mica.

Potrivit studiilor, o radiografie dentara produce o radiatie echivalenta cu cea dobandita in timpul unei calatorii de doua ore cu avionul.

Cea mai buna modalitate de a minimiza expunerea la radiatii cu raze X este utilizarea acestei proceduri doar atunci cand ea este necesara. Medicul dentist este cel care decide cand si de cate radiografii are nevoie pacientul.

Radiografiile dentare la copii

Sus

Copiii sunt mai sensibili la radiatii. Cu toate acestea, cantitatea de radiatii care patrunde in organism in timpul unei radiografii dentare este considerata sigura pentru acestia. Pe masura ce arcadele dentare si dintii copiilor se schimba, este important sa se monitorizeze evolutia acestora.

Razele X ii ajuta pe stomatologi sa:

- se asigure ca structura cavitatii orale este suficient dezvoltata asa incat dintii permanenti sa erupa in bune conditii;
- monitorizeze dezvoltarea dintilor permanenti;
- determine daca dintii de lapte se slabesc in mod corespunzator pentru a le face loc dintilor permanenti;
- identifice orice afectiune orala in faza precoce.

Radiografiile dentare in timpul sarcinii

Sus

Desi expunerea este minima, femeile insarcinate ar trebui sa evite radiografiile dentare, pentru sanatatea fatului. De aceea este important ca pacientele sa ii spuna medicului dentist daca sunt sau daca ar putea fi insarcinate.

In cazul in care se impune efectuarea unei radiografii dentare la o femeie insarcinata, specialistul in imagistica dentara va lua masuri suplimentare de protectie.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Abcesul dentar Abcesul dentar

  Generalitati Dintele care prezinta un abces este un dinte care are o punga cu puroi in interiorul tesuturilor din jurul lui. Puroiul se formeaza atunci cand organismul incearca sa lupte impotriva infectiei bacteriene. Pentru reducerea durerii si a tumefierii fetei...citeste mai mult

 • Protejati-va ochii de radiatiile solare Protejati-va ochii de radiatiile solare

  Introducere Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca expunerea prelungita la soarele puternic al verii poate provoca o serie de neplaceri la nivelul pielii. Ceea ce este mai putin cunoscut este ca si ochii pot fi afectati serios de radiatiile puternice ale...citeste mai mult

 • Insertia implantului imediat dupa extractia dentara- varianta moderna de tratament Insertia implantului imediat dupa...

  In mod traditional, dupa extractia unui dinte, se considera ca este necesara o perioada de vindecare de doua-trei luni inainte ca implantul sa poate fi inserat. Acest lucru poate sa aduca un mic disconfort, desi in toata aceasta perioada se poate face o lucrare...citeste mai mult