Durerea oculara

Generalitati

Sus
Durerea oculara

Se recomanda consult medical daca apare durere oculara. Aceasta deoarece durerea resimtita la nivel ocular poate avea origini multiple si foarte variate: de la afectiuni ale globului ocular, ale anexelor sale si pana la afectiuni extraoculare, cum sunt migrenele sau sinuzitele.

Medicul oftalmolog poate recunoaste si diferentia durerea de cauza oculara de alte tipuri de dureri, care desi resimitite si descrise de pacient ca fiiind la nivel ocular sau periocular, au originea la nivelul structurilor craniene sau cerebrale.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Tratament la domiciliu
 3. Tratamentul medical
 4. Articole similare

Tratament la domiciliu

Sus

- Cel mai frecvent, tratamentul ambulator consta in clatirea ochiului cu apa. Prin expunerea ochiului la un corp strain sau o substanta chimica, este importanta clatirea ochiului cu apa calduta sau substante speciale pentru clatirea ochilor.
- Daca se suspicioneaza intrarea unui corp strain la nivel ocular, este interzisa frecarea ochiului. Acest lucru poate produce afectare severa a globului ocular. Este interzisa incercarea de indepartare corpului strain de la nivelul globului ocular. In afara de tratamentul iritatiei usoare care poate fi efectuat de catre pacient, celelalte afectiuni ale ochiului trebuie tratate numai de catre medicii specialisti.
- Pentru cazurile de disconfort mediu, se recomanda odihna oculara si administrarea de antialgice, evitarea expunerii la lumina intensa.

Tratamentul medical

Sus

Tratamentul medicului oftalmolog sau din cadrul departamentului de primiri urgente variaza foarte mult, de la indicatii de aplicare de comprese reci pentru orjelet (ulcior) pana la indicatia de interventie chirurgicala in cazul glaucomului acut.

- Conjunctivita: cea de cauza bacteriana se trateaza cu picaturi cu antibiotic, unguente oculare si medicatie antialgica. Conjunctivita virala (ochiul roz) se trateaza asemanator ca si cea bacteriana, deoarece este dificila diferentierea dintre cele doua. Conjunctivita alergica se trateaza cu antihistaminice, ca Benadril sau Claritin.
- Orjeletul (ulciorul): acesta poate fi tratat conservativ initial prin aplicarea de comprese umede la nivel ocular, timp de 15-20 de minute, de patru ori pe zi. Mai pot fi aplicate unguente cu antibiotice. In cazul in care orjeletul nu dispare in 3-4 saptamani, este necesar drenajul.
- Blefarita: va fi necesara frecarea pleoapelor cu un sampon bland de doua ori pe zi, pentru indepartarea secretiei de sebum in exces.
- Ulceratia sau iritatia corneeana: acestea se trateaza cu picaturi cu antibiotic, unguente oculare si medicatie antialgica.
- Corpul strain la nivel ocular: exista diferite tehnici de indepartare a corpului strain: clatirea ochiului cu solutie speciala, indepartarea prin aplicarea unei varf de material de bumbac, cu ajutorul unui ac mai mic sau prin intermediul medicului oftalmolog. Dupa indepartarea corpului strain, poate exista abraziune, care va fi tratata separat.

- Arsurile chimice si cele solare ale ochiului: arsurile chimice ale ochiului sunt tratate imediat cu o cantitate mare de apa pentru spalarea ochiului si prin aplicarea de picaturi cu substante anestezice pana la atingerea ph-ului normal al ochiului. Dupa spalarea ochiului, este necesara evaluarea oftalmologica pentru completarea terapiei, in functie de extinderea arsurii. Arsurile solare sunt tratate ca si abraziunile minore cu picaturi cu antibiotic, emoliente oculare si medicatie antialgica.
- Glaucomul: pentru acesta exista diverse optiuni terapeutice in functie de tipul, severitatea si durata crizei. Glaucomul sever poate fi o adevarata urgenta oftalmologica, putand afecta definitiv ochiul in decurs de cateva ore. Tratamentul se incepe cu picaturi, un β-blocant topic (ex-timolol), picaturi cu corticosteroizi topici si substante ce produc contractia pupilei; alte medicamente pot fi administrate intravenos sau sub forma de tablete. In cazul in care aceste medicamente nu reusesc sa scada presiunea intraoculara, poate fi utila interventia chirurgicala.
- Irita: aceasta afectiune poate fi tratata cu picaturi care determina dilatatia pupilara (midriaza) si cu corticosteroizi topici. In cazurile severe de irita, pot fi utilizati si corticosteroizi orali.

- Nevrita optica: pierderea treptata a vederii si durerea aparuta la miscarile globului ocular sunt semne de afectiune sistemica, care necesita diagnosticare. De obicei este necesara colaborarea dintre medicul oftalmolog si cel neurolog pentru a afla cauza nevritei optice.
- Sinuzita: in cazul sinuzitei bacteriene, se va face tratament cu antibiotice.
- Migrenele: in cazul in care migrenele determina durere oculara, ambele pot fi tratate cu medicatie antialgica ca Ibuprofen, Acetaminofen si de asemenea cu medicatie antimigrenoasa.
- Leziunile traumatice ale ochiului: leziunile penetrante ale globului ocular necesita tratament de specialitate.

Sfatulmedicului.ro angajeaza programator PHP

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • 5 cele mai comune boli ale toamnei 5 cele mai comune boli ale toamnei

  Generalitati Toamna aduce cu sine fluctuatii de temperatura si umiditate dar si schimbarea presiunii atmosferice. Conform cercetatorilor, presiunea atmosferica poate influenta activitatea mentala umana, cauzand schimbari semnificative la nivelul atentiei si memoriei...citeste mai mult

 • Keratoconjunctivita sicca Keratoconjunctivita sicca

  Generalitati Pentru ca ochii sa isi mentina sanatatea iar vederea sa fie optima, la suprafata globilor oculari exista in permanenta un strat fin de lichid (lacrimi). Keratoconjunctivita sicca este o boala caracterizata printr-o productie anormala (din punct de vedere...citeste mai mult

 • Boli care ne iau fata de durere Boli care ne iau fata de durere

  La stomatolog Durerea este un simptom complex si cu multe aspecte. Cea mai intalnita sursa de durere in regiunea maxilarelor si a fetei este pulpa dintilor. Durerea poate sa nu fie in relatie directa cu dintele afectat, fiind posibila si implicarea maxilarului....citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate