Clickmed
programare rapida la medic

Chistul anevrismal osos - cauze, diagnostic si optiuni terapeutice

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2023

Ce este chistul anevrismal osos

Sus
Chistul anevrismal osos - cauze, diagnostic si optiuni terapeutice

Chistul anevrismal osos este o tumora benigna, ceea ce inseamna ca nu produce cancer, gasita la nivelul oaselor. Desi pot avea o crestere rapida, aceste formatiuni tumorale nu se raspandesc in alte regiuni ale corpului.

Chistul anevrismal poate aparea la nivelul oricarui os, insa cea mai frecventa localizare e reprezentata de extremitatile oaselor lungi (oasele membrelor). Alte sedii comune sunt oasele bazinului si vertebrele.

Cuprins articol

  1. Ce este chistul anevrismal osos
  2. Tipologie
  3. Prevalenta
  4. Cauze
  5. Semne si simptome
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Preventie
  9. Prognostic
  10. Riscuri si complicatii
  11. Concluzie
  12. Citeste pe aceeasi tema

Tipologie

Sus

Chisturile osoase anevrismale se pot clasifica in functie de modul lor de dezvoltare in chisturi primare, care se dezvolta spontan si singure, si chisturi secundare care apar asociate unei alte tumori osoase. Aproximativ 1 din 3 chisturi anevrismale sunt secundare, cauzate fie de tumori benigne fie de tumori maligne.

Prevalenta

Sus

Chistul anevrismal osos este o formatiune rara, constituind un procent foarte mic din totalul tumorilor osoase. Majoritatea acestor chisturi apar la persoanele tinere cu varsta in jur de 20 de ani, adolescenti si copii.

Cauze

Sus

Medicii si cercetatorii nu sunt siguri ce cauzeaza, mai exact, chistul anevrismal. Se pare ca acesta se datoreaza unui defect de vascularizatie a osului. Pacientii cu chist anevrismal de tip primar pot avea anumite mutatii genetice ce favorizeaza aparitia chistului.

Semne si simptome

Sus

Simptomele variaza ca si intensitate de la pacient la pacient.

Acestea pot include:
• Durere locala cu caracter progresiv, ce se agraveaza in timp
• Tumefiere la nivelul chistului palpabila sau vizibila
• Risc de fracturi cu aparitia durerii acute si a altor semne de fractura

Daca vertebrele coloanei sunt sediul chistului anevrismal, pacientul poate dezvolta simptome neurologice precum senzatie de amortire, slabiciune musculara, parestezii sau chiar paralizie.

Diagnostic

Sus

Pentru a stabili diagnosticul, medicul va incepe cu o discutie in care va adresa intrebari cu privire la simptome si la istoricul medical, dupa care va face un scurt examen fizic al sistemului osos.

Daca este suspicionata prezenta unei formatiuni tumoroale osoase, medicul va cere cateva teste paraclinice pentru a identifica tipul exact al acestei tumori. Testele utilizate includ:
• Teste imagistice precum radiografia osoasa, CT sau RMN
Densitometria osoasa, un tip de imagistica nucleara foarte utila in depistarea afectiunilor osoase. Aceasta se poate recomanda in special pentru a realiza diagnosticul diferential
• Biopsie. Uneori, in caz de incertitudine diagnostica, biopsia tumorala poate fi necesara pentru a exclude malignitatea. Medicul utilizeaza un ac introdus pana la nivelul chistului, cu care preleveaza o portiune foarte mica din el pentru a fi analizata ulterior in laborator.

Tratament

Sus

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra ati primit diagnosticul de chist anevrismal osos, medicul va va recomanda consultul la un medic ortoped specializat in tumori osoase.

Tratamentul este de regula unul chirurgical, intrucat este singurul ce va vindeca complet osul afectat. In zilele noastre, tehnicile chirurgicale permit interventii minime de reducere a dimensiunii chistului, fara sa fie necesara rezectia osoasa extinsa. O tehnica larg utilizata este aceea a chiuretajului.

In timpul interventiei de chiuretaj osos, medicul deschide chistul si il goleste de continut. Va ramane o cavitate tumorala de dimensiuni mai mici. Medicul se va ajuta apoi de alte tehnici posibile pentru a goli complet cavitatea tumorala: crioterapie, coagulare cu argon, implantare de ciment sintetic. Cavitatea este la final umpluta cu o grefa osoasa, pentru a favoriza vindecarea.

Exista si cateva optiuni de tratament minim invaziv pentru chistul osos anevrismal. Medicii chirurgi ortopezi le utilizeaza insa mai rar decat chirurgia clasica, avand eficacitate mai scazuta.

Urmatoarele tratamente alternative sunt utile, in special pentru pacientii ce nu pot trece prin interventii chirurgicale:

• Embolizare arteriala. Un tratament endovascular, cu ajutorul caruia se blocheaza vasele de sange ce vascularizeaza tumora chistica. In lipsa vascularizarii, tumora nu poate creste si va incepe sa fie distrusa.
• Curopsia. O procedura similara biopsiei, dar in care se foloseste un instrument mai mare pentru a preleva o portiune din chist. In urma curopsiei se poate declansa vindecarea spontana a osului.
• Tratament medicamentos. Medicii poate injecta antiobioticul direct in chistul anevrismal.
• Alte medicamente, precum bifosfonatii, pot reduce dimensiunea tumorala si astfel durerea indusa de aceasta.
• Radioterapia. Acest tratament utilizeaza radiatii directe, cu energie mare, aplicate la nivel tumoral pentru a distruge celulele acesteia
Scleroterapia. O solutie sclerozanta este injectata in venele si arterele responsabile de vascularizatia si nutritia chistului. Aceasta tehnica functioneaza similar embolizarii arteriale.

In functie de tratamentul primit si de dimensiunea tumorii, poate fi nevoie de terapii complementare dupa interventia chirurgicala sau minim-invaziva. Aceste terapii includ fizioterapia si terapia ocupationala, care sa promoveze vindecarea osoasa si reluarea activitatilor obisnuite.

Monitorizarea este de asemenea necesara, la inceput frecventa ulterior mai rara, pentru a depista recidivele de chist anevrismal.

Preventie

Sus

Avand in vedere faptul ca aceasta tumora osoasa nu are o cauza exacta si nu este influentata de factori externi, nu exista metode de preventie a chistului. Prin consultul precoce la medic, de la aparitia primelor simptome, puteti insa preveni durerea avansata si instalarea complicatiilor.

Prognostic

Sus

Desi sunt tumori osoase, chisturile anevrismale sunt vindecabile in majoritatea cazurilor. Exista insa un risc mare de recidiva a acestora, tumorile recurente aparand la 1 din 5 pacienti cu acest diagnostic.

Riscul de recidiva este cel mai mare in primul an dupa tratament. Prognosticul pacientilor este unul favorabil, insa monitorizarea regulata este necesara timp de mai multi ani.

Riscuri si complicatii

Sus

Chistul osos anevrismal apare deseori la copii in regiunile cartilajelor de crestere.

Cartilajul de crestere este prezent exlusiv la copii, la extremitatile osoase. Astfel chistul poate afecta acest tesut si poate influenta negativ cresterea osoasa, ducand la formarea unui os prea scurt sau deformat in comparatie cu osul sanatos.

Durerea cronica din ce in ce mai severa este o alta complicatie ce apare in lipsa tratamentului.

Concluzie

Sus

Chistul anevrismal osos este o tumora complet benigna ce se intalneste deseori la copiii si adultii tineri. Durerea este simptomul principal, iar aceasta se poate inrautati cu timpul. Chistul anevrismal este tratat chirurgical de cele mai multe ori, iar daca interfereaza cu cresterea osoasa, medicul va recomanda tratament specific si pentru acest lucru.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23413-aneurysmal-bone-cyst
https://www.chop.edu/conditions-diseases/aneurysmal-bone-cyst


Medici specialisti Ortopedie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate