Bebelusii expusi la fum de tigara prezinta un risc mare de deces din cauza sindromului mortii subite

Copiii nascuti prematur, ai caror mame au fumat in timpul sarcinii, au un risc mai mare de a deceda din cauza sindromului mortii subite (Sudden Infant Death Syndrome), potrivit unui studiu al Universitatii Calgary.

In cazul sindromului mortii subite la nou nascuti, moartea survine pe neasteptate, in plina stare de sanatate, fara niciun semn, acesta fiind principala cauza de mortalitate in randul sugarilor.

Primul studiu experimental, care compara reflexele respiratorii ale copiilor nascuti de mame fumatoare cu cele ale copiilor nascuti de mame nefumatoare, arata ca bebelusii ai caror mame au fumat in timpul sarcinii aveau cateva caracteristici care le afectau functia respiratorie.

Fumatul in timpul sarcinii creste sansele unei nasteri premature a bebelusului si, de asemenea, vulnerabilitatea copilului la sindromul mortii subite. Studiile au aratat ca atat hipoxia (lipsa oxigenului in creier), cat si hipercarbia (excesul de dioxid de carbon) pot fi cauze care duc la moartea sugarilor de acest sindrom.

Copiii nascuti inainte de termen au dificultati crescute de respiratie, iar fumul de tigara creste apneea (absenta respiratiei in somn).

Cercetatorii canadieni au recrutat 22 de copii nascuti inainte de termen, fara complicatii respiratorii, 12 dintre acestia fiind nascuti de mame care au fumat in timpul sarcinii cinci sau mai multe tigari pe zi.

In cadrul studiului, s-au obtinut date despre respiratia copiilor in conditii normale, pauzele de respiratie si pulsul. Dupa ce au colectat datele de baza ale subiectilor, acestora le-a fost provocata o hipoxemie, prin reducerea nivelului de oxigen respirat de copii prin tuburi nazale.

Au existat diferente semnificative intre cele doua grupuri de copii, cu privire la bataile inimii si la perioada de recuperare. Copiii expusi la fum de tigara au prezentat o rata a batailor inimii mai mare in timpul perioadelor de hipoxemie. in plus, in timp ce nivelurile de oxigen au scazut in mod similar la ambele grupuri de copii, copiii care au fost expusi la fum de tigara nu si-au revenit la fel de repede si la fel de bine ca si cei nascuti de mame nefumatoare.

Studiul a mai aratat ca bebelusii nascuti inainte de termen isi revin mai greu dupa intreruperile de respiratie. Un alt motiv de ingrijorare este faptul ca recuperarea intarziata dupa episoadele de scadere a oxigenului in creier poate dauna dezvoltarii creierului.

Acest studiu aduce, astfel, dovezi in plus asupra faptului ca bebelusii expusi la fum de tigara risca sa aiba tulburari de comportament si de dezvoltare.

Sursa NewsIn

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Otita la copil Otita la copil

    Cauze Spatiul din spatele timpanului, urechea medie, inchide sistemul auditiv si este gol in interior. Secretiile naturale formate aici sunt eliminate printr-un traseu intern numit trompa lui Eustachio. La copii, aceasta nu functioneaza foarte bine intotdeauna,...citeste mai mult

  • Cele mai toxice spatii din interiorul casei Cele mai toxice spatii din interiorul...

    Generalitati Ne place sa credem ca locul in care locuim este curat, dar putem avea surpriza sa aflam ca in casa noastra exista si locuri considerate a fi toxice. Majoritatea persoanelor folosesc dezinfectante, inalbitoare si alte tipuri diferite de produse...citeste mai mult

  • Refuzul scolar/fobia scolara Refuzul scolar/fobia scolara

    Generalitati si alte informatii Refuzul scolar/fobia scolara apare atunci cand un elev nu mai merge la scoala sau experimenteaza frecvent o suferinta severa legata de prezenta la scoala. Deci, este frica copilului sau adolescentului de a merge la scoala si, desi este...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate