Clickmed
programare rapida la medic

Antibiotice si analgezice naturale

Actualizat la data de: 28 Iulie 2015
Antibiotice si analgezice naturale

Este binecunoscut faptul ca antibioticele, cu ajutorul medicinei extrem de avansate, sunt constituite din amestecuri care contin o cantitate mica de compusi chimici naturali.

Pentru fiecare produs de acest fel, este recomandat sa consultati un medic inainte de a utiliza respectivele medicamente.

De ce sa inghititi capsule cand puteti consuma cateva ingrediente naturale pe care e posibil sa le aveti in bucataria dumneavoastra si sa va tratati durerea acasa?

Pe de alta parte, in ceea ce priveste analgezicele, medicamentele sintetice nu sunt singurele de acest gen care v-ar putea inceta durerea. Exista tratamente naturale, cum ar fi fitoterapia, care devine din ce in ce mai cunoscuta. De fapt, din ce in ce mai multe persoane se incred in fitoterapie.

Pentru acesti oameni, utilizarea plantelor medicinale poate ajuta la vindecarea multor boli. Expertii spun ca reducerea inflamatiei si a nivelului de toxine din corp sunt cateva efecte pozitive ale fitoterapiei.

Cateva dintre antibioticele naturale sunt urmatoarele:

Salvia – ”De ce omul trebuie sa moara daca si-a plantat salvie in gradina?”, se intreba Hipocrate, tinand cont de faptul ca aceasta planta este utilizata ca antibiotic natural din cele mai vechi timpuri. Salvia este buna in special pentru gat, pentru infectiile aparatului respirator si cele ale gurii.

Salvia este benefica si pentru infectiile gastrice. Ea calmeaza febra care apare la inceputul unei raceli obisnuite sau al unei gripe. A fost stiintific stabilit ca aceasta planta are proprietati antibacteriene si antivirale moderate si este folosita in prezent in special in compozitia numeroaselor medicamente moderne.

Mierea – mierea in stare pura a fost utilizata ca agent antibacterian (antibiotic) pentru o gama larga de rani si boli inainte cu mult timp de a se inventa antibioticele sintetice. In ziua de astazi, este demonstrat stiintific ca acest medicament dulce poseda proprietati antibacteriene care pot efectiv vindeca ranile. Mierea scapa dintii si intregul aparat bucal de bacterii si stopeaza sangerarea gingiilor.

De asemenea, mierea este eficienta in tratamentul ulcerului si al basicilor. Atunci cand tratati o rana sau o inflamatie, este important sa alegeti o miere de calitate. Mierea inchisa la culoare are un puternic efect antibacterian si trebuie aleasa in foma sa pura si nepasteurizata.

Scortisoara – intr-un studiu realizat de un grup de chirurgi, s-a descoperit ca scortisoara poate ucide majoritatea bacteriilor care se gasesc in spitale. Un alt studiu a stabilit faptul ca aceeasi planta poate elimina si bacteriile care rezista la antibioticele obisnuite, din farmacii. La final, un al treilea studiu a demonstrat ca scortisoara este un inamic mortal al bacteriei E-coli.

Usturoiul – in timpul faraonilor, cand Egiptul se afla la apogeul sau, usturoiul era administrat sclavilor si muncitorilor care construiau marile piramide pentru a le spori forta si, cel mai important, pentru a-i proteja impotriva bolilor. Este dovedit ca usturoiul ajuta la vindecarea multor boli.
Unul dintre ingredientele active cele mai puternice este alicina, un compus care detine proprietati antibacteriene si antifungice. Alicina joaca rolul unui mecanism de aparare impotriva atacurilor microorganismelor daunatoare. Acest compus distruge numeroasele feluri de bacterii, aici fiind vorba si despre cele mai rezistente la antibioticele standard.
Un catel de usturoi vindeca durerile de dinti, tusea, durerile de gat, chiar si multele boli si infectii care pot aparea.

Cuisoarele – chiar si in zilele noastre, medicii stomatologi utilizeaza cuisoarele pentru a dezinfecta canalele dentare (aroma lor caracteristica poate fi simtita in aproape toate cabinetele medicilor dentisti). Eugenolul, regasit in cantitate mare in cuisoare, este considerat principalul compus antimicrobian al cuisoarelor.
Daca doriti sa va eliberati de durerile de dinti, mestecati cuisoare timp de 2-3 minute, iar durerea va disparea in 2 ore. Totusi, cuisoarele sunt mai eficiente sub forma de ulei.

Oregano – exista mai mult de 40 de specii de oregano. In bucatarie, se foloseste in special Origanum Vulgare, dar uleiul de oregano Minutiflorum este considerat ca fiind cel mai bun. Acest ulei contine 90% un ingredient activ numit carvacrol, cu puternice proprietati antimicrobiene.
Grecii antici aplicau pe rani ulei de oregano pentru ca acesta vindeca mai rapid. Ei il foloseau si pentru a ingriji muscaturile de sarpe si bolile sistemului respirator. In Evul Mediu, oregano era utilizat pentru vindecarea infectiilor.

Pentru a va stopa durerile in mod natural, iata cateva alimente pe care ar trebui sa le consumati:

Ghimbirul – de secole intregi, ghimbirul a fost folosit pe scara larga in tarile asiatice pentru a inceta durerile, in special acelea generate de artrita si de reumatism. Acest aliment contine substante chimice care reduc inflamarea muschilor. Pentru ca aceste substante sunt naturale, putine efecte secundare s-au legat de consumul de ghimbir.

Musetelul – musetelul este un remediu eficace pentru a stopa durerile de cap, durerile abdominale, durerile de dinti si, in unele cazuri, durerile generate de febra. In zilele noastre, multe persoane il folosesc pentru a lupta impotriva migrenelor si a poliartritei cronice evolutive.

Capsaicina (pigment rosu) – capsaicina este o substanta pe care o puteti gasi in pigmentii puternici. Ea a fost folosita de mult timp pentru a opri durerile cronice. Capsaicina functioneaza prin distrugerea substantei P, un compus care transmite senzatia de durere de la nivelul sistemului nervos periferic la sistemul nervos central. Impactul acestei substante este resimtit dupa 2 zile de la tratament.

Radacina de valeriana – aceasta radacina este de cele mai multe ori utilizata pentru a lupta impotriva problemelor de somn cum este si insomnia. Ea este folosita totodata si pentru vindecarea spasmelor si a crampelor musculare. De altfel, multe produce farmaceutice au la baza aceasta planta. Consumul radacinii de valeriana diminueaza durerile crampelor menstruale si a celor legate de simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile de caldura si anxietatea.

Gheara diavolului – numele acestui analgezic natural ar putea sa va sperie. Insa eficienta sa impotriva durerii a fost demonstrata stiintific. Aceasta planta sud-africana a fost testata de multe ori si si-a aratat importanta in stoparea durerilor din cauza artritei sau a durerilor lombare. (Cea mai mare parte din cele 700 de tone de radacina de gheara diavolului vandute anual in lume provine din plante salbatice, ceea ce ar putea ameninta viata acestei plante pe termen lung. Din acest motiv, principalele tari producatoare - Namibia, Botswana, Africa de Sud - au infiintat legi care se refera la recolta pentru a proteja planta.)

Pudra de curcuma – radacina de curcuma este folosita pentru binefacerile sale antiinflamatoare. Cercetarile au demonstrat ca ar fi eficienta ca medicament chiar impotriva artritei.

Cretusca – este una dintre cele mai vechi intalnite plante antiinflamatoare. Contine derivati salicilici si poate fi folosita drept inlocuitor pentru celebra aspirina. Aceasta planta este potrivita in caz de febra, reumatism, dureri de ureche si diaree. De asemenea, este un diuretic eficient. Ca dezavantaj, cretusca este contraindicata in caz de alergie la aspirina. Planta este contraindicata si copiilor mai mici de 6 luni si femeilor insarcinate sau care alapteaza.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate