Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale
Generalitati
Sus
Pentru sanatatea mamei cat si pentru sanatatea copilului, se recomanda utilizarea vitaminelor "prenatale".
Aceste formule speciale de vitamine pot remedia orice deficit nutritional aparut pe parcursul sarcinii.
Chiar daca suplimentele contin numeroase vitamine si minerale, continutul in acid folic, fier si calciu sunt in mod special importante.
Cuprins articol
Rolul suplimentelor de acid folic, fier si calciu in timpul sarcinii
SusAportul de acid folic reduce riscul nasterii unui copil cu malformatii congenitale grave ale creierului si ale maduvei spinarii, denumita "tubul neural". Un nou-nascut cu spina bifida, cea mai frecventa malformatie a tubului neural, se naste cu canalul vertebral incomplet inchis. Nervii expusi sunt lezati, determinand grade variate de paralizie, incontinenta si cateodata, retardare mintala.
Tubul neural se dezvolta in primele 28 de zile dupa conceptie, inainte ca multe femei sa realizeze ca sunt insarcinate. Deoarece aproape jumatate din sarcini sunt neplanificate, se recomanda ca tuturor femeilor aflate la varsta procrearii sa li se administreze 400 micrograme de acid folic zilnic. De fapt, forurile internationale recomanda mai nou ca toate produsele de panificatie, ca si painea, cornurile si covrigii, sa fie imbogatite cu acid folic.
Femeile care au deja un copil cu defect de tub neural, ar trebui sa consulte medicul curant inainte de o viitoare sarcina in legatura cu doza de acid folic necesara. Studiile au demonstrat ca administrarea unei doze mai mari de acid folic (pana la 4000 micrograme) cel putin o luna inainte si o luna in timpul primului trimestru ar fi benefice.
Exista surse naturale de acid folic: vegetale cu frunze verzi, nuci, fasole si citrice. Este de asemenea gasit si in cerealele imbogatite, consumate la micul dejun si in anumite suplimente vitaminice.
Consumul de calciu in timpul sarcinii, poate prevenii reducerea densitatii osoase a mamei pe masura ce fatul foloseste mineralele pentru dezvoltarea osoasa. Fierul ajuta ca sangele matern si fetal sa transporte mai bine oxigenul.Chiar daca suplimentele vitaminice zilnice nu substituie o dieta sanatoasa, majoritatea femeilor au nevoie de suplimente pentru asigurarea unei cantitati adecvate din aceste minerale.
Continutul suplimentelor prenatale
SusNu toate suplimentele vitaminice prenatale sunt la fel. Este bine sa se caute un produs care contine aproximativ:
-4000-5000 UI (unitati internationale) de vitamina A
-800-1000 UI (1 mg) acid folic
-400 UI de vitamina D
-200–300 mg de calciu
-30 mg fier
-70 mg de vitamina C
-10 mg vitamina E
-1,5 mg de tiamina (vitamina B1)
-1,6 mg de riboflavina (vitamina B2)
-2,6 mg de piridoxina (vitamina B6)
-17 mg de niacinamida (vitamina PP sau B3)
-2,2 mcg de vitamina B12
-15 mg zinc.
Medicul sau moasa pot recomanda diferite marci de produse. In unele cazuri, medicul de familie va prescrie un anumit tip de vitamine prenatale.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
-
Remediu natural in afectiunile hepatice cronice
-
Cele mai ciudate simptome de sarcina
-
Astmul bronsic si sarcina
-
Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe
-
Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
-
Dieta vegetariana in timpul sarcinii
-
Emotiile din timpul sarcinii
-
Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii
-
Activitatea fizica in timpul sarcinii
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Dulciurile in timpul sarcinii
Generalitati Dulciurile sunt unele dintre cele mai savurate alimente in sarcina si sunt in topul poftelor alimentare la gravide. Acestea sunt preparate din zahar industrial si au tendinta de a creste nivelul glicemic din sange. Consumul exagerat de dulciuri are...citeste mai mult
-
6 greseli in administrarea...
Generalitati Medicamentele actioneaza corespunzator doar daca sunt prescrise si sunt utilizate in mod corect. Cele mai multe greseli in administrarea medicamentelor le apartin oamenilor, care deseori suporta consecintele acestor tipuri de actiuni. Multe dintre...citeste mai mult
-
Vitaminele care sporesc fertilitatea
Generalitati Fertilitatea este sustinuta de foarte multi factori, precum greutatea, stilul de viata sanatos sau nutritia echilibrata. Pe langa toate acestea, suplimentele alimentare care contin anumite vitamine cu o buna reputatie in domeniul medical joaca un rol...citeste mai mult