Pacientii cu apnee obstructiva de somn prezinta leziuni silentioase de infarct cerebral


Conform unui grup de cercetatori medicali din Japonia, pacientii cu apnee de somn cu forma oderata de boala pana la severa au un nivel mai mare al markerilor de inflamatie care au rol de precursori in boala arteriala coronara, ca si leziunile asociate cu infarctul cerebral silentios, au un risc mai mare de accident vascular cerebral.
Dr Kenji Minoguchi, de la Univeritatea de Medicina Showa din Tokyo, impreuna cu colaboratorii sai au studiat infarctul cerebral silentios, moartea tesutului cerebral ca urmarea a lipsei de sange, asupra a 50 de pacienti de sex masculin care prezentau apnee de somn obstructiva.
De asemenea, cercetatorii au examinat efectele a 3 luni de tratament pe cale nazala cu oxigen cu presiune pozitiva continua asupra nivelurilor serice ale markerului de inflamatie la 24 de pacienti de sex masculin care prezentau apnee de somn in forma moderata pana la severa.
Conform autorilor aparitia accidentelor vasculare la pacientii cu apnee de somn este probabil precedata de boala cerebrovasculara subclinica sau de infarct cerebral silentios care este depistat prin rezonanta magnetica nucleara.
"Procentul cazurilor de infarct cerebral silentios la pacientii cu apnee de somn in forma moderata pana la severa de 25% a fost mai mare decat in cazul subiectilor de control obezi care au fost in procent de 6,7%”, a afirmat Dr. Minoguchi.

Cercetatorii au remarcat faptul ca boala cardiovasculara este frecvent caracterizata de prezenta de raspunsuri inflamatorii care pot amplifica activarea plachetara si pot mari prevalenta infarctului cerebral silentios.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Cauze posibile ale somnambulismului la adulti Cauze posibile ale somnambulismului...

    Generalitati Oamenii merg in somn sau executa diverse actiuni inconstiente atunci cand sufera de somnambulism, un tip de parasomnie frecventa in copilarie, dar intalnita si la adulti, cu diverse cauze posibile. Somnambulii trec din faza somnului superficial...citeste mai mult

  • 7 motive pentru care ne trezim obositi 7 motive pentru care ne trezim obositi

    Generalitati Atunci cand o persoana nu doarme, stie de ce este obosita. Dar care ar fi cauza oboselii, durerii sau starii de rau general, de slabiciune, cateva ore mai tarziu? Este important sa se cunoasca problemele care tulbura somnul intrucat daca acestea nu...citeste mai mult

  • 12 indicii ca veti trai pana la 100 de ani 12 indicii ca veti trai pana la 100...

    Sunteti sufletul petrecerilor Persoanele cu o viata sociala activa prezinta un risc cu 50% mai redus sa dezvolte dementa, conform unor cercetari recente. Studiul, realizat la Institutul Karolinska din Suedia, a cuprins un esantion de 500 de barbati si femei cu varsta...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate