Insomnia si afectarea calitatii vietii

Publicat la data de: 07 Septembrie 2016 | Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Insomnia si afectarea calitatii vietii

Stiati ca 1 din 3 persoane sufera de insomnie?

Perioadele de insomnie pot aparea oricand in viata unui om, insomnia reprezentand cea mai frecventa afectiune a somnului.

Somnul este o stare fiziologica de repaus total, in care tot organismul se reface pentru a-si putea relua activitatea in fieare zi, fiind absolut esential oricarei fiinte umane.

Oamenii de stiinta impart somnul in patru stadii: fiecare ciclu complet de somn dureaza aproximativ 90 de minute. Timpul petrecut in fiecare stadiu de somn variaza in functie de ciclu, somnul profund fiind predominant in prima parte, in timp ce visele se concentreaza in partea a doua a noptii.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Efectele insomniei pe termen lung
 3. Citeste pe aceeasi tema

Efectele insomniei pe termen lung

Sus

In functie de varsta si de stilul de viata, durata recomandata de somn poate varia:

- bebelusi (sub 11 luni): 14-15 ore de somn;
- copii (1-2 ani): 12-14 ore de somn;
- prescolari: 11-13 ore de somn;
- scolari: 10-11 ore de somn;
- adulti: 7-8 ore de somn (adolescentii au nevoie de putin mai mult)
- persoane in varsta: 7-9 ore de somn.

Stiati ca...?

- Recordul pentru cea mai lunga perioada fara somn este de 18 zile, 21 de ore si 40 de minute si a fost stabilit in timpul unui maraton de balansoare. Detinatorul recordului acuza halucinatii, paranoia, vedere incetosata si lagune in memorie.

- 17 ore fara somn duce la o scadere a performantei echivalenta cu o alcoolemie de 0.05%.

- Pentru a putea adormi este necesar ca temperatura corpului sa scada, de aceea nu dormim bine in timpul unei veri calduroase.

- Accidentul nuclear de la Cernobal si cel al rachetei spatiale Challenger au fost atribuite erorilor umane in care lipsa de somn a jucat un rol important.

Aproximativ o treime din persoanele adulte au suferit din cauza insomniei in ultimele 12 luni. Pentru cei mai multi dintre ei a fost doar o problema temporara, dar pentru aproximativ o zecime din populatia adulta, ea a devenit o maladie cronica, avand consecinte grave asupra calitatii vietii lor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Remediile florale Bach pot combate insomnia Remediile florale Bach pot combate...

  Ce este insomnia? Se vorbeste despre insomnie atunci cand persoanei ii este greu sa adoarma, se trezeste de multe ori in timpul noptii sau se trezeste prea devreme dimineata de-a lungul unei perioade mai lungi de timp. De-a lungul zilei, persoanele care sufera de...citeste mai mult

 • Un somn sanatos cu Magielle Un somn sanatos cu Magielle

  Chiar daca criza permanenta de timp ne indeamna de multe ori sa furam din orele de somn, acesta este esential pentru sanatatea noastra. Sunt multi factori care determina calitatea somnului. Este important sa nu ne culcam cu stomacul plin, sa dormim intr-o camera...citeste mai mult

 • Trateaza insomnia in mod natural Trateaza insomnia in mod natural

  Pentru ca ne petrecem aproximativ o treime din viata dormind, trebuie sa ne ingrijim de calitatea somnului nostru. Somnul nu mai este considerat o stare pasiva, in care corpul si mintea sunt inactive. Somnul este un proces foarte activ, in care evenimentele din timpul...citeste mai mult