Ce boli se ascund in spatele cosmarurilor nocturne

Publicat la data de: 27 Septembrie 2016 | Actualizat la data de: 27 Septembrie 2016
Autor: SfatulMedicului
Ce boli se ascund in spatele cosmarurilor nocturne

Cosmarurile sunt vise care exprima stari de angoasa, fiind adesea cauzate de stres, experiente traumatizante, dificultati emotionale, droguri, medicamente sau boala.

Cosmarurile sunt foarte frecvente printre copii si destul de dese printre adulti.

Psihologii sunt de parere ca sentimentele negative pe care oamenii si le reprima, genereaza cosmaruri.

Este maniera in care subconstientul te avertizeaza ca exista anumite temeri pe care trebuie sa le infrunti sau sentimente pe care trebuie sa le accepti.

De ce apar cosmarurile?

Cosmarurile se produc in starea de somn REM (din engleza rapid eye movement), caracterizat prin miscarea aleatorie a ochilor, tonus muscular scazut in tot corpul si vise extrem de vii.

Somnul REM este cunoscut si sub numele de somn paradoxal, din cauza similitudinilor fiziologice cu starea de veghe, incluzand undele cerebrale rapide, de joasa tensiune si desincronizate.

In aceasta etapa a somnului, creierul incearca sa lamureasca si sa integreze evenimentele de peste zi. Daca somnul REM este intrerupt, tot acel continut emotional nu se mai integreaza si irita mintea. Asa apar cosmarurile.

In unele cazuri, cosmarurile pot indica prezenta unei boli fizice sau mentale.

Tulburari de ritm cardiac

In timpul somnului REM, tulburarile de ritm cardiac se amplifica putand genera atacuri de cord persoanelor cardiace. Si asta pentru ca somnul REM streseaza organismul.

Ritmul cardiac si tensiunea arteriala cresc, respiratia se inteteste, devenind mai neregulata si mai superficiala, ochii se misca rapid in diferite directii, iar muschii paralizeaza temporar.

Sindromul de stres post-traumatic

Evenimente traumatice sau conflicte psihologice nerezolvate pot declansa cosmaruri si terorile nocturne si sunt o trasatura frecventa a sindromului de stres post-traumatic.

Terorile nocturne se petrec in timpul somnului fara vise (non-REM). In timpul acestora, te poti trezi din somn transpirat, inspaimantat si cu pulsul crescut. Persoanele care au astfel de experiente nu sunt constiente de mediul inconjurator, nu raspund la incercarile de a fi calmati, nu-si amintesc ce i-a inspaimantat si rareori retin o frantura din ceea ce au visat.

Cosmarurile, pe de alta parte, pot fi rememorate si sunt insotite de mult mai putina anxietate si miscare. Ele au tendinta sa apara in perioade de nesiguranta, tulburari emotionale, depresie sau sentimente de vinovatie.

Cosmarurile apar exclusiv in timpul somnului REM si de aceea unele persoane pot deveni somnambule.

Daca ai trecut relativ recent printr-o trauma si somnul tau e tulburat de cosmaruri care se repeta, este bine sa consulti un psihoterapeut. Cosmarurile nu sunt decat un semn ca subconstientul tau se lupta sa treaca peste evenimentul traumatizant, dar nu reuseste din cauza unui blocaj emotional.

Psihoze la copii si adolescenti

Copiii care viseaza deseori urat au un risc mai mare de a dezvolta psihoze in timpul adolescentei. Psihologii spun ca experientele negative de pe timpul zilei sunt procesate noaptea, si astfel se modifica raspunsul fizic in fata stresului, de unde si riscul crescut de probleme de sanatate mintala.

Infectii ale urechii interne

Daca visezi ca iti pierzi echilibrul sau cazi in gol de pe o cladire inalta, intreaba-te daca nu ai vreo nemultumire la adresa propriei tale persoane sau daca nu ti s-a intamplat ceva neasteptat.

Daca se exclude orice cauza psihologica, caderea din vis poate fi asociata cu o infectie a urechii sau o afectiune a timpanului.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Tulburarile psihice (bolile mintale) Tulburarile psihice (bolile mintale)

    Generalitati Tulburarile mintale sunt conceptualizate ca fiind dereglari functionale ale creierului, care pot fi cauzate de procese de dezvoltare modelate de interactiunea complexa a geneticii cu experienta individuala. Cu alte cuvinte, bolile psihice ar avea la...citeste mai mult

  • Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace Tulburari de ritm cardiac - aritmii...

    Activitatea electrica a inimii Inima, pompa care asigura circulatia sangelui in organism, este un organ musculos, gol pe dinauntru, alcatuit din patru cavitati, doua superioare (atrii) si doua inferioare (ventricule). Fiecare atriu comunica cu ventriculul de aceeasi...citeste mai mult

  • Ce cauzeaza paralizia temporara Ce cauzeaza paralizia temporara

    Generalitati Paralizia este pierderea completa a functiei unora sau mai multor grupuri musculare ale corpului uman. Paralizia temporara este un tip de paralizie care dureaza o perioada mai scurta de timp, de la cateva minute, pana la cateva luni. Cand o persoana...citeste mai mult