Clickmed
programare rapida la medic

Afectiuni ale sistemului reproducator masculin

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Ce este sistemul reproducator

Sus
Afectiuni ale sistemului reproducator masculin

Sistemul reproducator reprezinta o colectie de organe a caror functie primara este reproducerea. Organele reproducatoare ale barbatilor sunt penisul, testiculele, epididimul, vasul deferent si glanda prostata. Afectiunile acestui sistem pot implica cate un organ sau mai multe dintre acestea. Aceste afectiuni interfera cu cresterea si dezvoltarea baietilor, pubertatea, viata sexuala, fertilitatea, sanatatea mentala.

Cuprins articol

  1. Ce este sistemul reproducator
  2. Cele mai frecvente afectiuni ale sistemului reproducator masculin
  3. Concluzie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cele mai frecvente afectiuni ale sistemului reproducator masculin

Sus

1. Disfunctia erectila

Erectia apare datorita umplerii sanguine a tesutului spongios al penisului, in timpul actului sexual. Erectia este initiata de stimuli si semnale nervoase, care duc la eliberarea de substante chimice si hormoni ce cresc vascularizatia penisului.

Disfunctia erectila, numita si impotenta, este o disfunctie sexuala ce apare exclusiv la barbati, fiind inabilitatea de a dezvolta si/sau de a mentine erectia. Astfel, pacientii cu disfunctie erectila nu vor putea avea contact sexual, din cauza acestei afectiuni. Este una dintre cele mai comune disfunctii sexuale, afectand peste 30 de milioane de barbati.

Deseori este asociata cu alte patologii de fond, atat psihice cat si fizice. De exemplu, stresul sau tulburarile psiho-emotionale pot cauza disfunctie erectila. Poate fi si un semn al unei boli mult mai grave precum patologia cardiaca, hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat. De asemenea, barbatii care au fost tratati pentru un cancer colorectal sau cancer de prostata, pot dezvolta apoi disfunctie erectila.

Disfunctia erectila poate afecta nivelul de incredere in sine, poate impacta relatiile individului afectat si poate duce la alte afectiuni psiho-emotionale, fie nou aparute, fie forme inrautatite a celor pre-existene.

Factorii de risc pentru disfunctia erectila, sunt:
• Hipertensiunea arteriala sau bolile cardio-vasculare
• Hipercolesterolemia
• Fumatul
• Consumul de alcool si/sau droguri
• Diabetul zaharat
• Varsta de 50 de ani sau mai mult
• Sedentarismul
• Stilul de viata stresant, solicitant

Disfunctia erectila poate fi tratata prin modificari ale stilului de viata, precum efortul fizic regulat, renuntatul la fumat si modificarile de dieta. Gestionarea stresului si tratarea altor boli cronice vor imbunatati functia erectila. Medicii pot prescrie si unele medicamente cu rol in vasodilatatie, ceea ce inseamna ca vor creste fluxul sanguin necesar erectiei. Alte optiuni de tratament includ injectiile peniene, implantul penian, terapia cu testosteron sau chirurgia, insa acestea sunt terapii extreme, ce se folosesc doar in cazuri izolate, cand exista recomandare clara.
2. Hiperplazia benigna de prostata

Hiperplazia benigna de prostata este o afectiune tipic masculina, in care numarul de celule din glanda prostata creste, cauzand cresterea in volum a prostatei. Atunci cand prostata creste in dimensiuni, va pune presiune externa asupra uretrei, acel organ tubular prin care urina trece de la rinichi spre exterior. Prostata este in mod normal o glanda de dimensiuni mici, situata intre penis si vezica urinara. Rolul prostatei este de a produce lichid seminal, ce contine sperma, si este ejaculat impreuna cu aceasta.

Hiperplazia benigna de prostata este o afectiune necanceroasa, comuna in special in randul barbatilor mai in varsta. Cauza acestei cresteri in dimensiuni a prostatei nu este pe deplin cunoscuta, insa cercetatorii cred ca este cauzata de o modificare hormonala ce apare odata cu varsta.

Simptomele hiperplaziei benigne de prostata includ:
• Nevoia frecventa de a urina si/sau nevoia urgenta
• Frecventa crescuta a urinatului in timpul noptii
• Dificultati in initierea urinatului
• Jet urinar slab, care porneste si se opreste des
• Incapacitatea de a goli complet vezica urinara
• Senzatia de evacuare incompleta, senzatie de plenitudine

Tratamentul hiperplaziei de prostata consta atat in modificari ale stilului de viata, cat si in implementarea exercitiilor pelvine sau inceperea unui tratament (farmacologic sau chirurgical).

3. Ejacularea prematura

Ejacularea prematura este o afectiune a sistemului reproducator masculin, caracterizata prin ejaculare precoce, inainte de momentul dorit de catre individ, sau chiar inaintea actului sexual. In mod tipic, ejacularea precoce are loc la un minut dupa inceperea actului sexual. Este o afectiune comuna, afectand pana la 39% dintre barbati.

Ejacularea precoce poate fi asociata cu lipsa experientelor sexuale sau cu o situatie tranzitorie, dar poate fi si un semn al unor afectiuni mai serioase. Cauza exacta nu este cunoscuta, insa se crede ca serotonina joaca un rol in acest proces.

Alte situatii in care poate aparea si ejacularea precoce, sunt:
• Afectiuni psiho-emotionale, precum stresul cronic sau depresia
• Sentimentele de vina
• Anxietatea si asteptarile nerealiste in legatura cu performanta sexuala
• Istoric de experiente sexuale neplacute
• Lipsa de incredere in sine
• Probleme in relatia de cuplu

Cancer de prostata

Cancerul de prostata este o tumora maligna ce se dezvolta in tesutul glandei prostate. Este cea mai comuna forma de cancer pe care o fac barbatii. Unele tipuri de tumora canceroasa cresc lent, in timp ce altele sunt agresive si se raspandesc rapid catre alte organe. Barbatii obezi, cu varsta de peste 50 de ani, care consuma multa carne rosie sau au istoric familial de cancer prostatic, sunt la risc pentru a face aceasta boala.

Alte afectiuni mai putin comune, ale sistemului reproducator masculin, includ:
• Infertilitatea: Unii barbati nu pot concepe un copil, in ciuda eforturilor sexuale indelungate. Medicii iau in considerare posibilitatea unei infertilitati masculine, atunci cand un cuplu incearca sa faca un copil timp de cel putin un an de zile, fara succes.
• Deficienta de testosteron sau hipogonadismul, este afectiunea in care organismul pacientului nu sintetizeaza suficient testosteron.
• Criptorhidie: afectiunea in care exista un testicul necoborat, ceea ce inseamna ca nu a ajuns in scrot, in pozitia sa anatomica, inainte de nastere. De regula un singur testicul este afectat, dar in 10% dintre cazuri, pacientii au ambele testicule necoborate. Patologia este descoperita la varste foarte tinere, poate chiar imediat dupa nastere.
• Varicocel: dilatarea venelor de la nivelul scrotului. Aceasta este echivalentul varicelor membrelor inferioare, pentru aparatul reproducator.
• Hidrocel: colectie de lichid in jurul testiculelor. In hidrocel apare tumefierea scrotului, din cauza lichidului acumulat. Este comun in randul nou-nascutilor si dispare, de regula, pana la varsta de un an.  

Concluzie

Sus

Cele mai frecvente afectiuni reproducatoare masculine sunt hiperplazia de prostata, disfunctia erectila si disfunctia de ejaculare, precum si cancerul prostatic. Acestea pot beneficia de tratament, atat prin modificari ale stilului de viata, cat si prin tratament de specialitate. Multe dintre afectiunile aparatului reproducator sunt influentate de factori de risc, factori ce pot fi limitati sau eliminati, pentru a preveni aceste patologii.

Bibliografie:
https://study.com/learn/lesson/male-reproductive-diseases-disorders.html
https://www.theurologyfoundation.org/urologyhealth/male-reproductive-organs
https://medlineplus.gov/malereproductivesystem.html
https://www.webmd.com/sex-relationships/male-reproductive-system


Medici specialisti Urologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate