Infectia cu streptococ de grup B

Publicat la data de: 27 Octombrie 2011 | Actualizat la data de: 27 Octombrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Ce este streptococul de grup?

Sus
Infectia cu streptococ de grup B

Infectia cu streptococ de grup B este provocata de bacteria cunoscuta si sub denumirea de streptococcus agalactiae. Acest tip de bacterie (care nu trebuie sa fie confundata cu streptococul de grup A cel care cauzeaza infectiile la nivelul gatului), se gaseste in mod normal in organismul uman si nu determina nici un simptom.

Cu toate acestea, in anumite cazuri acesta poate deveni periculos si poate cauza diverse infectii care afecteaza femeile insarcinate si copii nou-nascuti. Streptococul de grup B poate afecta si adultii care sufera de anumite boli cronice.

Cuprins articol

 1. Ce este streptococul de grup?
 2. Care sunt cauzele infectiei cu streptococ de grup?
 3. Cum se poate transmite strepotococul de grup?
 4. Care sunt simptomele infectiei cu streptococ de grup?
 5. Cum poate fi diagnosticat streptococul de grup?
 6. Care este tratamentul pentru streptococul de grup?
 7. Concluzii
 8. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt cauzele infectiei cu streptococ de grup?

Sus

Streptococul de grup B este intalnit la o proportie de 10-15% dintre adultii sanatosi. Acesta este localizat de obicei in vagin, intestin sau in zona rectala. Majoritatea femeilor care sunt purtatoare ale acestei bacterii nu au nici un simptom. Important este ca, in anumite situatii, infectia se poate declansa atat la mama cat si la copilul nou-nascut.

Cum se poate transmite strepotococul de grup?

Sus

La nou-nascut infectia cu streptococul de grup B este dobandita prin contact direct cu bacteria in timp ce se acesta se afla in uter sau in timpul nasterii vaginale, cand infectia se transmite de la mama la copil. Cu toate acestea nu orice copil a carui mama este infectata, va contacta infectia. Statisticile arata ca sansa transferarii infectiei de la mama la nou-nascut este de una la 100-200 de cazuri.

Exista totusi factori de risc maternali care sporesc posibilitatea transmiterii bolii la nou-nascut:
- ruptura membranelor sau travaliul inainte de varsta de 37 de saptamani a sarcinii
- ruptura membranei cu mai mult de 18 ore inainte de nastere
- infectii ale tractului urinar cu streptococ de grup B in timpul sarcinii
- infectie anterioara a copilului cu streptococ de grup B
- febra in timpul travaliului
- rezultate pozitive a culturii de streptococ de grup B in saptamanile 35-37 de sarcina.

Infectia cu streptococ de grup B nu este o boala cu transmitere sexuala (BTS).

Care sunt simptomele infectiei cu streptococ de grup?

Sus

La nou-nascuti, cele mai multe infectii cu streptococ de grup B apar in prima saptamana de viata, deseori chiar pe parcursul primelor 24 de ore. In aceasta perioada are practic loc debutul precoce al bolii. Daca infectia cu stroptococ B se declanseaza de la o saptamana pana la 3 luni de viata ale nou-nascutului se considera ca debutul bolii este tardiv.

Semnele si simptomele bolii includ:
- febra
- tulburari respiratorii (murmur)
- convulsii
- moleseala
- rigiditate
- anomalii ale ritmului cardiac si ale tensiunii arteriale
- lipsa poftei de mancare
- stare de nervozitate.

Infectia cu streptococ de grup B la copii poate determina infectii in sange (sepsis), infectii pulmonare (pneumonie) si infectii ale fluidului si membranelor care inconjoara creierul (meningita) sau, ocazional, chiar si moarte.

La femeile insarcinate, infectia cu streptococ de grup B poate provoca infectii ale tractului urinar, infectii ale uterului si placentei precum si nasterea unui copil mort. La persoanele care manifesta boli cronice (diabet sau cancer), infectia cu streptococ de grup B poate produce penumonie, infectii ale tractului urinar, sepsis si/sau infecta pielii (celulita).

Cum poate fi diagnosticat streptococul de grup?

Sus

La femeile gravide se recomanda screeningul de rutina pentru depistarea streptoculului de grup B. Acest test se efectueaza, in general, intre saptamanile 35-37 de gestatie. Testul implica recoltarea unei probe cu ajutorul unui betisor care are la capat un tampon, a unei probe, atat din zona vaginala cat si rectala. Rezultatele sunt disponibile, de obicei in termen de 24-72 de ore.

La nou-nascuti, infectia cu streptococ de grup B poate fi diagnosticata in urma testelor de sange si/sau a analizelor din lichidul spinal (acest test poate fi folosit si pentru diagnosticarea bolii la adulti).

Care este tratamentul pentru streptococul de grup?

Sus

Pentru femeile care sunt infectate cu streptococ de grup B in timpul sarcinii dar si pentru cele care prezinta anumiti facori de risc pentru dezvoltarea sau transmiterea streptococului de grup B in timpul sarcinii, se recomanda tratament cu antibiotice, administrate intravenos, inainte de nastere.

S-a demonstrat ca utilizarea antibioticelor reduce in mod semnificativ riscul transmiterii infectiei cu streptococ de grup B la nou-nascuti. In cazul in care o gravida purtatoare de streptococ de grup B primeste antibiotice, intravenos, inainte de nastere, copilul are o sansa la 4000 de a dezvolta infectia cu streptococ de grup B. Fara antibiotice, un nou-nascut din 200 contacteaza infectia.

La adultii care sunt infectati cu streptococul de grup B, indiferent daca este vorba despre femei insarcinate sau persoane cu boli cronice, sunt recomandate antibioticele administrate intravenos.

In prezent, unul din cele mai bune tratamente pentru infectia cu streptococ de grup B este prevenirea prin screeningul de rutina in timpul sarcinii. Acest test are rolul de a reduce numarul total de infectii cu streptococ de grup B la nou-nascuti. In prezent, cercetatorii incearca sa descopere un vaccin contra infectiei cu streptococ de grup B.

Concluzii

Sus

- Streptococul de grup B este o bacterie care se gaseste in mod normal in vagin, intestin si/sau zona rectala la 10-35% din toate femeile sanatoase
- Majoritatea femeilor care sunt purtatoare ale acestui streptococ nu au simptome
- In anumite cazuri, infectia se poate dezvolta atat la mama cat si/sau la copil
- Infectia se poate transmite la sugari inainte sau in timpul nasterii
- Infectia cu streptococ de grup B are consecinte negative grave, inclusiv sepsis, pneumonie, meningita sau, ocazional chiar moarte
- La femeile insarcinate se recomanda screeningul de rutina pentru depistarea infectiei cu streptococ de grup B
- Infectia se trateaza prin administrarea intravenoasa de antibiotice.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Infectii difuze extensive Infectii difuze extensive

  Generalitati Aceste infectii se incadreaza in categoria celor difuze necrotizante produse in principal de germeni facultativ anaerobi (microaerofili de tipul peptococilor si peptostreptococilor) si intereseaza in principal tesutul celular subcutanat fara afectarea...citeste mai mult

 • Hemoragia intracraniana Hemoragia intracraniana

  Generalitati Sinonime : hemoragie cerebrala si accident vascular cerebral hemoragic Hemoragia intracraniana sau hemoragia intracerebrala este o sangerare care apare in interiorul craniului. Sangerearea care este cauzata de o ruperea unui vas de sange poarta...citeste mai mult

 • Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei Efectele merisorului in prevenirea si...

  Generalitati Infectiile urinare sunt extrem de frecvente la femei, iar odata ce apar au tendinta sa fie recurente. Se pare ca merisorul este unul dintre fructele de padure care ajuta in prevenirea si tratarea infectiilor tractului urinar si exista si dovezi...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate