Indicatiile tratamentului opioid in hernia de disc

Publicat la data de: 03 Iulie 2009 | Actualizat la data de: 02 Septembrie 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Indicatiile tratamentului opioid in hernia de disc

Hernia de disc este o afectiune a coloanei vertebrale in care nucleul pulpos, partea gelatinoasa dintre discurile intervertebrale, este exteriorizata de la locul sau normal, anatomic, printr-o bresa in structurile fibroase din jur. Nucleul pulpos este o structura foarte fina, de consistenata gelatinoasa, al carei scop este de a transmite si uniformiza presiunea la care este supusa coloana, astfel incat sa nu existe zone mai solicitate decat altele.

El este mentinut in interiorul discului atat prin intermediul inelului fibros al discului, cat si prin ligamente puternice anterioare si posterioare coloanei corpurilor vertebrali si muschii paravertebrali. Cand in inelul fibros apar modificari de consistenta si rezistenta sau se rupe integritatea sa, nucleul herniaza si ajunge sa comprime structurile nervoase, in principal radacini de nervi periferic, determinand aparitia simptomelor clinice.

Cel mai frecvent hernia apare la nivelul coloanei cervicale si lombare, implicand plexurile nervoase si nervii din zonele respective: plexul cervical si brahial in cazul herniilor cervicale si nervul sciatic sau femural, in cazul herniilor lombare.
Pacientii acuza dureri foarte intense cand hernia devine clinic manifesta, dureri ce sunt asemanatoare celor din sciatica sau lumbago.
Aceste dureri sunt localizate diferit:
1. La nivelul centurii scapulare, scapulelor, bratului (in cazul herniilor cervicale);
2. La nivelul centurii pelvine, zonei lombare posterioare, feselor si coapsei (in cazul herniei lombare).

Durerile sunt unilaterale de cel mai multe ori si pot fi acompaniate de tulburari senzitive (anestezii, parestezii). Datorita caracterului acut al afectiunii si intensitatii durerilor, hernia de disc poate sa afecteze destul de grav calitatea vietii pacientului, influentandu-i capacitatea de munca, de concentrare si supunandu-l unui stress permanent.
Tratamentul herniei este complex, multidisciplinar si poate sa includa:
- Agenti cu actiune analgezia : antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), analgezice opioide;
- Agenti cu actiune musculorelaxanta;
- Injectii epidurale cu cortizon;
- Fiziokinetoterapie;
- Masaj;
- Interventie chirugicala – se practica doar in cazurile extreme, cand terapia clasica nu mai poate tine sub control simptomele.

Analgezicele opioide sunt administrate cu precautie pacientilor, deoarece, chiar daca beneficiul lor antialgic este foarte important si nu poate fi egalat de nici un alt tip de preparat de acest tip, reactiile adverse si riscul de aparitie a dependentei este ridicat.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Mecanism de actiune
 3. Indicatii
 4. Eficienta tratamentului
 5. Reactii adverse
 6. Atentionari speciale
 7. Citeste pe aceeasi tema

Mecanism de actiune

Sus

Narcoticele sunt analgezice cu actiune centrala. Ele modifica in principal perceptia durerii de catre pacient si cresc tolerabilitatea acesteia. Ele interactioneaza cu componenta afectiva a durerii (pacientul nu mai este deranjat de durere, in ciuda faptului ca inca o resimte). Opioidele sunt in acest moment cele mai puternice analgezice de care dispune medicina moderna.

Indicatii

Sus

Indicatiile opioidelor sunt in tratamentul durerilor pe care analgezicele obisnuite nu le pot controla. Este vorba de dureri intense, acute. Datorita riscurilor administrarii lor, opioidele sunt administrate in cure scurte, de 1- 2 saptamani, pentru a se evita atat aparitia tolerantei, cat si a dependentei de medicamente. Durerea cronica din hernia de disc nu este trata cu astfel de preparate.
Opioizii sunt indicati atat in hernia de disc cat si in alte dureri din: infarctul miocardic, colici renale (asociate cu un antispastic), pancreatite acute.

Eficienta tratamentului

Sus

Opioidele, prin actiuna lor analgezica puternica, sunt utilizate cu foarte mare eficienta in ameliorarea durerilor din hernia de disc. Specialistii, mai ales cei care trateaza si au experienta cu pacientii suferinzi de afectiuni artrodegenerative considera ca opioidele sunt o optiune foarte buna daca durerea este refractara la alt tip de tratament, iar calitatea vietii individului este mult redusa de catre boala.

Reactii adverse

Sus

Cele mai frecvente reactii adverse ale tratamentului cu opioide analgezice sunt:
- Confusie, judecata incetosata;
- Ameteli;
- Deprimare respiratorie centrala;
- Greata, varsaturi;
- Constipatie;

Atentionari speciale

Sus

Pacientii aflati in tratament opiod nu trebuie sa utilizeze aceste medicamente mai mult de 2 saptamani deoarece riscul reactiilor adverse depaseste beneficiul administrarii. Opiodele sunt destinate tratarii durerii acute din hernia de disc si nu consumului cronic. In cazul in care recomandarile de administrare nu sunt respectate, pacientul poate dezvolta dependenta fizica de medicament. Aceasta trebuie diferentiata de dependenta psihica. Dependenta fizica se caracterizeaza prin modificarea felului in care organismul raspunde la opioizi si poate include toleranta la medicament.
Oprirea brusca a opioidului dupa o perioada de administrare mai lunga decat cea recomandata pote sa determine aparitia unor reactii neplacute:
- Greata, varsaturi, diaree;
- Frisoane, transpiratii profuze (diaforeza);
- Agitatie, anxietate;
- Tahipnee;

Dependenta fizica nu este amenintatoare de viata si poate fi tratata, dar este mai bine sa fie evitata prin respectarea recomandarilor de administare ale opioidului, precum si prin intreruperea judicioasa a tratamentului, conform sfaturilor medicului curant.


Medici specialisti Neurologie


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Defecte congenitale de cord Defecte congenitale de cord

  Generalitati Defectele congenitale de cord sunt afectiuni cardiace care apar de la nastere. Denumirea de congenital se refera la faptul ca problemele cardiace apar inainte de nastere sau la nastere. Majoritatea defectelor congenitale de cord afecteaza circulatia...citeste mai mult

 • Hernia de disc cervicala Hernia de disc cervicala

  Generalitati Scheletul coloanei cervicale este compus din 7 vertebre din care primele doua au o forma si o functie speciala. Cele 7 vertebre se articuleaza intre ele prin intermediul unor articulatii localizate posterior si prin intermediul discurilor vertebrale...citeste mai mult

 • Hiperemeza de sarcina - greturi si varsaturi severe Hiperemeza de sarcina - greturi si...

  Generalitati Greturile matinale din timpul sarcinii sunt firesti si reprezinta un simptom care apare la aproape 80% dintre gravide. Atunci cand acestea devin intense, frecvente si sunt insotite mereu de varsaturi cantitative si deshidratare, ele se transforma intr-o...citeste mai mult