Clickmed
programare rapida la medic

Dantura de revista: scurt ghid privind optiunile de tratament ortodontic

Actualizat la data de: 05 Iulie 2023
Dantura de revista: scurt ghid privind optiunile de tratament ortodontic

Tratamentele ortodontice pot fi facute la orice varsta, avand beneficii imense din punct de vedere functional si estetic. Dureaza cateva luni, dar rezultatul este pe viata. Iata mai jos un scurt ghid privind optiunile de tratament ortodontic, de la recomandari la tipuri de aparat dentar si etapele prin care vei trece pentru a avea un zambet mai sanatos si mai frumos.

Cand este recomandat tratamentul ortodontic

Exista mai multe motive legate de sanatatea orala care pot impune purtarea unui aparat dentar, beneficiile acestuia depasind aspectul estetic. Astfel, acesta poate fi util daca suferi de o problema de pozitionare a dintilor care face ca muscatura sa fie incorecta, cu consecinte asupra alimentarii si, implicit, asupra digestiei.

De asemenea, tratamentul ortodontic poate fi folosit ca metoda de preventie, atunci cand exista suprapuneri dentare, pentru a limita dezvoltarea cariilor si gingivitelor. In acest caz, suprapunerea dentara poate sa faca dificil periajul, ceea ce favorizeaza depunerea placii bacteriene, ce se poate transforma in tartru.

Si, nu in ultimul rand, tratamentul ortodontic te poate ajuta sa ai dintii aliniati, acest fapt avand beneficiile estetice pe care le cunoaste toata lumea.

Ce solutii de tratament exista

Desi tehnicile folosite au ramas, in esenta, aceleasi, ele au evoluat considerabil in ultimii ani. Dispozitivele de noua generatie sunt mult mai confortabile, iar unele sunt foarte discrete, de exemplu, aparat dentar Invisalign. Rezultatul final este unul definitiv, cu conditia sa respecti toate etapele de tratament recomandate de medic.

Cum alegi un aparat dentar

Pentru ca gama de aparate dentare este destul de mare, alegerea unuia sau altuia poate sa fie un lucru complicat. Insa medicul stomatolog poate sa te ajute in acest sens, tinand cont de starea de sanatate a dintilor tai, dar si de buget. In prezent, exista trei mari tipuri de aparate dentare pe care le poti folosi pentru un zambet stralucitor:

  • clasice, fixe - sunt cele mai cunoscute, fiind cele care sunt aplicate pe suprafata frontala a dintilor. Sunt formate din bracketi, arc, module elastice transparante sau colorate, ligaturi si alte componente. Poti alege intre cele realizate din metal, ceramica sau cristal, asa cum este un aparat dentar safir.
  • linguale - acestea nu sunt observabile, pentru ca, desi sunt fabricate pe acelasi principiu ca cele traditionale, sunt montate pe partea interna a dintilor.
  • Invisalign - acestea sunt mobile si invizibile, avand aspectul unei gutiere transparente. Aparatele dentare Invisalign se pot scoate în timpul mesei i al periajului, deci procedurile de curatare a dintilor vor fi mai putin complicate.

Care sunt etapele unui tratament ortodontic

Tratamentul ortodontic nu poate fi initiat pana cand nu sunt rezolvate eventuale probleme ale danturii, precum cariile. Apoi, pe baza examenului clinic, a radiografiilor si a altor aspecte, specialistul ortodont va pune la punct un plan de tratament personalizat.

Faza de pregatire pentru tratament include prelevarea de amprente dentare, fie cu o pasta speciala, fie digital.

Ulterior, medicul ortodont va monta aparatul dentar ales in cadrul planului de tratament.

Etapa de monitorizare este cea mai lunga si impune vizite frecvente la clinica, de obicei, la fiecare patru pana la opt saptamani. Medicul se va asigura ca tratamentul progreseaza si va face modificari i reglaje la aparatul dentar, pe masura ce dintii se aliniaza. In tot acest timp, insa, nu trebuie sa eziti sa consulti medicul, daca apar probleme.

Ultima etapa a unui tratament ortodontic activ consta in indepartarea aparatului dentar. Medicul se va asigura ca dintii sunt in pozitia corecta si va scoate aparatul.

Totusi, pentru ca rezultatele sa se mentina pe viata, trebuie sa fie urmata inca o etapa, care implica purtarea unui aparat de contentie, un dispozitiv de obicei transparent.

Acest lucru este necesar deoarece dintii vor avea initial tendinta de a se deplasa spre pozitia lor originala. Etapa implica totusi mai putin efort din partea pacientului, pentru ca vizitele la medic vor fi mai rare.

Cat dureaza un tratament ortodontic

Deoarece dintii adultilor sunt mai putin mobili ca cei ai copiilor, un tratament ortodontic poate dura mai mult. In functie de particularitatile danturii, in general, un tratament ortodontic poate sa dureze de la 6 la 24 de luni. Specialistul este cel care poate oferi o estimare a timpului necesar de tratament, dar acesta poate varia si in functie de progresele inregistrate.

In concluzie, tratamentele ortodontice pot fi efectuate la orice varsta, cu conditia sa ai o stare a sanatatii orale buna. Medicul ortodont este cel mai in masura sa-ti ofere recomandari privind alegerea aparatului dentar, planul de tratament de urmat si o estimare a acestuia, astfel incat tu sa te poti lauda cu o dantura “de revista”.

Sursa foto: Freepik


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter