Cum sa scapati de imaginea de sine negativa

Publicat la data de: 23 Mai 2014 | Actualizat la data de: 23 Mai 2014
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Cum sa scapati de imaginea de sine negativa

Imaginea de sine negativa reprezinta un obstacol psihologic major in calea succesului si a satisfactiei vietii, care poate conduce in cele din urma la instalarea depresiei si a altor tulburari mentale.

Persoanele cu stima de sine scazuta nu doar ca nu isi exploateaza intregul potential de care dispun, ci pot ajunge chiar sa se izoleze de cei din jur si sa isi refuze singure sansele de a fi fericite.

Daca va confruntati cu complexe de inferioritate, chiar si ocazional, invatati cum sa le depasiti eficient si sa va recapatati increderea in fortele proprii si dragostea de sine.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Ce este imaginea de sine
 3. Cauzele imaginii de sine negative
 4. Corectarea imaginii de sine negative
 5. Citeste pe aceeasi tema

Ce este imaginea de sine

Sus

Imaginea de sine este o perspectiva personala sau o imagine mentala pe care fiecare om o are despre el insusi. Astfel, aceasta este de fapt ca un dictionar interior ce descrie caracteristicile sinelui, in termeni de inteligent, frumos, neatragator, egoist, generos, bland etc. Toate aceste caracteristici formeaza o reprezentare colectiva asupra aptitudinilor, calitatilor, defectelor si slabiciunilor, asa cum sunt vazute de propria persoana.

Primii ani de viata ai unui om si persoanele care ii influenteaza copilaria cel mai mult (parintii, bunicii, fratii, profesorii etc.), sunt definitorii pentru formarea imaginii de sine, care este de fapt un produs al invatarii de pe urma experientelor. Relatiile cu cei din jur intaresc constant ideile, convingerile si viziunile despre propria persoana.

Cauzele imaginii de sine negative

Sus

Convingerile pe care un individ le are despre sine nu sunt fapte si dovezi concrete ale realitatii, ci simple pareri, bazate pe mesajele transmise de experiente. Daca acestea din urma au fost negative, imaginea de sine va fi si ea, cel mai probabil, una proasta. Exemple de experiente din copilarie care dau nastere unei stime de sine scazute sunt

- pedepsirile sistematice, neglijenta parentala sau abuzul;
- esecul in a atinge standardele impuse de parinti;
- neacceptarea in cercuri sociale;
- convietuirea cu o persoana negativista;
- apartenenta la un grup stigmatizat sau prejudiciat de societate;
- privarea de laude, afectiune si atentie;
- discriminarea pe criterii de rasa, aspect fizic, situatie financiara etc.

Uneori, imaginea de sine negativa este alimentata de experiente de la maturitate, precum intidimidarea sau batjocura suferite in mediul profesional, relatiile abuzive, expunerea constanta la stres sau traversarea de evenimente traumatizate.

Corectarea imaginii de sine negative

Sus

In timp ce stima de sine scazuta are radacini adanci in psihic, imaginea de sine negativa poate fi corectata pas cu pas, prin cateva strategii recomandate de psihologi.

Modificarea gandirii disfunctionale

Cercetarile au descoperit ca gandirea negativa este carligul care faciliteaza dezvoltarea stimei de sine scazute. Alimentate de depresie, gandurile negre ajung sa afecteze semnificativ discernamantul, crescand susceptibilitatea la luarea deciziilor gresite si implicarea in situatii abuzive, care contribuie la formarea unei imagini proaste despre propria persoana.

Atitudinea negativista atrage dupa sine esecuri, care dau nastere indoielilor si, in cele din urma, convingerii ca nu exista nicio speranta pentru viitor. Astfel, primul pas de a corecta o gandire disfunctionala, care ajunge sa alimenteze o imagine negativa despre sine, este verificarea gradului de adevar al gandurilor si parerilor despre propria persoana, prin adresarea urmatoarelor intrebari

- Ce dovezi imi atesta modul de gandire sau opiniile?
- Cei din jur ar valida acest lucru despre mine?
- Aceste ganduri ma fac sa ma desconsider sau sa imi doresc sa devin un om mai bun?

Aceasta strategie implica si inlocuirea gandurilor negative, cu cele pozitive, dar nu repetand in gand afirmatii fara fundament, ci apeland la fapte si dovezi demonstrabile.

Intocmirea unui jurnal personal

Pastrarea gandurilor negative la nivel mental le face sa prinda amploare, asa cum exteriorizarea lor le diminueaza, spun specialistii. Un jurnal personal in care se astern pe hartie lucrurile pozitive si cele negative de peste zi ajuta la vizualizarea mai usoara a atuurilor personale.

O tehnica utila este notarea, in dreptul unui gand negativ despre propria persoana, a unei informatii pozitive, incurajatoare sau inspirationale.

Cautarea sprijinului din partea celor din jur

Unei persoane cu o imagine de sine negativa ii este necesar sa se inconjoare de prieteni si cunostinte care stiu sa ii aprecieze calitatile, fara sa ii scoata in evidenta defectele. O asemenea atitudine din partea celor din jur nu ajuta doar la imbunatatirea starii de spirit, ci si la intarirea gandirii pozitive.

Crearea de indicii vizuale

Indiciile vizuale ajuta la vizualizarea lucrurilor in perspectiva si la blocarea gandurilor negative. Pastrarea de biletele din casa sau la birou, cu citate inspirationale sau afirmatii pozitive despre propria persoana, ajuta la combaterea nesigurantei si a imaginii negative despre sine.

Inceperea zilei cu un stimulent pozitiv

Instalarea bunei dispozitii dimineata creste sansele unei gandiri pozitive tot restul zilei. Navigarea pe site-uri umoristice, vizualizarea de fotografii amuzante, rasul la o gluma buna sau discutia cu o persoana draga pot fi stimulentele perfecte pentru mobilizarea gandurilor in extrema corecta.

Evitarea comparatiilor cu cei din jur

Comparatiile cu cei din jur conduc de foarte multe ori la scaderea stimei de sine, intrucat un in evidenta lipsurile personale, in raport cu atuurile altora. Asumarea ideii ca fiecare persoana este diferita, are propriile probleme si realizari, precum si propriul set de calitati si defecte, ajuta la acceptarea de sine si la recapatarea increderii.

Acceptarea cu sinceritate a complimentelor

Persoanele cu o imagine negativa de sine intampina dificultati in a primi un compliment, catalogand feedback-ul primit ca pe o informatie eronata. Inlocuirea acestui mecanism de gandire cu unul constructiv, de investire a increderii in validitatea complimentului, ajuta la adoptarea unei perspective noi asupra propriei persoane.Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile 10 sfaturi pentru prevenirea...

  Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in...citeste mai mult

 • Cum sa scapam de problemele de memorie Cum sa scapam de problemele de memorie

  Generalitati Boala Alzheimer, dementa si alte afectiuni grave cognitive si ale memoriei sunt diferite de crizele ocazionale de uitare. Cand omul imbatraneste, abilitatea sa de a-si aminti lucruri in mod natural scade. Exista si alti factori care afecteaza sanatatea...citeste mai mult

 • Stima de sine Stima de sine

  Ce este stima de sine? Unii oameni cred ca stima de sine inseamna incredere - dar increderea este inclusa in aceasta - insa stima de sine inseamana mult mai mult. Exista foarte multi oameni, aparent destul de siguri pe ei, care sunt capabili de lucruri minunate,...citeste mai mult