Terapia cu cortizol protejeaza buna dispozitie a femeilor in timpul perioadelor stresante


Cercetatorii germani de la Universitatea din Bielefeld au descoperit noi dovezi in favoarea teoriei ca hormonul de stress (cortizolul) poate avea si efecte pozitive in anumite situatii. Cu toate ca stresul cronic, care creste pe termen indelungat nivelul de cortizol in circulatia sanguina, poate deprima sistemul imunitar, acest nou studiu aduce dovezi in favoarea teoriei care sustine faptul ca administrarea cortizolului inaintea unei perioade stresante poate diminua impactul emotional al stresului.
Aceasta descoperire este in mod special importanta pentru psihologi in prevenirea si tratarea tulburarilor de stress posttraumatic.
Studiile anterioare au sugerat ca tratamentul cu doze mici de cortizol poate ameliora simptomatologia cardiovasculara datorata tulburarilor de stress posttraumatic. In plus, in cazul pacientilor cu fobii sociale care sunt supusi la situatii stresante, tratamentul anterior cu cortizol poate reduce anxietatea.
Studiul efectuat de cercetatorii germani demonstreaza ca atunci cand se incearca contracararea efectelor negative ale stresului asupra emotivitatii, o crestere preventiva a nivelului de cortizol poate influenta in sens pozitiv capacitatea persoanei de a raspunde la stress.
Aceste descoperiri pot avea implicatii in tratarea si prevenirea stresului post traumatic si altor tulburari anxioase.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Depresia postpartum (dupa nastere) Depresia postpartum (dupa nastere)

    Generalitati Depresia postpartum este o conditie medicala severa ce poate apare in primele luni dupa nastere. Fara tratament depresia postpartum poate avea o evolutie prelungita si disabilitanta. Aceasta boala este foarte frecventa, afectand 1 din 8 femei in timpul...citeste mai mult

  • 20 de cauze ale durerilor pelvine 20 de cauze ale durerilor pelvine

    Ce este durerea pelvina? Durerea pelvina este cea localizata la nivelul abdomenului sau sub ombilic. Aceasta durere poate insoti o gama larga de afectiuni. Poate fi o manifestare normala a femeilor aflate in perioada fertila, o tulburare digestiva (sindrom de...citeste mai mult

  • Diabetul gestational sau diabetul de sarcina Diabetul gestational sau diabetul de...

    Generalitati Diabetul gestational este diabetul aparut la unele femei in timpul sarcinii din cauza insuficientei organismului de a secreta insulina in cantitati necesare pentru a mentine o glicemie (cantitatea de glucoza din sange) in limite normale. Glicemia creste...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate