Relaxarea si importanta invatarii ei

Publicat la data de: 06 Octombrie 2008 | Actualizat la data de: 14 Septembrie 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Relaxarea si importanta invatarii ei

Oamenii dispun de o capacitate innascuta de a se relaxa fizic si mental. Totusi cea mai mare parte dintre ei o folosesc putin sau incorect.

Capacitatea de a te relaxa eficient este o componenta esentiala in invatarea controlului emotiilor si impulsurilor. Prin invatarea relaxarii se pot rezolva unele dificultati psihologice si somatice. Se poate face referire la tulburarile functionale, cum ar fi hipertensiunea arteriala, cefaleele hipertensive, durerile lombare, unele forme de insomnie, dar ea este necesara si in tratamentul tuturor reactiilor impulsive, a tulburarilor anxioase (fobii, tulburari obsesive, crize de panica, etc.), alaturi de psihoterapie.

De asemenea, este utila si persoanelor doresc sa isi diminueze tracul si alte reactii emotionale care perturba desfasurarea optima a activitatilor lor.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Procesul de relaxare
 3. Ce se intampla in situatii critice
 4. Citeste pe aceeasi tema

Procesul de relaxare

Sus

Invatarea unei relaxari eficiente presupune urmarea unor traininguri, sub indrumarea unei persoane specializate in acest domeniu. Ea necesita un timp mai indelungat, incepandu-se prin sedinte de relaxare profunda, care pot dura 25 minute. Apoi se efectueaza exercitii de relaxare rapida si mai putin profunda, astfel incat, la final, persoana sa reuseasca sa gestioneze cu usurinta majoritatea situatiilor stresante. Drept urmare, apar imbunatatiri considerabile la nivelul calitatii vietii, si anume, diminuarea stresului si a oboselii, un control mai eficient al reactiilor emotionale prin diminuarea tensiunii psihice si mentale intr-o situatie stresanta si interventia mai eficienta in rezolvarea problemelor .

Invatarea metodica a relaxarii permite diminuarea excesului de incordare musculara si de tensiune psihica in cazul stresului obisnuit sau cronic permitand adoptarea un stil de viata mai lejer si mai putin obositor. Astfel se pot preveni unele serii de tulburari somatice si psihice.

Prin relaxare se permite recuperarea rapida a energiei consumate in timpul activitatilor zilnice (de exemplu, un program de lucru supraincarcat). De asemenea , se poate imbunatati caliatea somnului pentru ca, atunci cand am invatat sa ne destindem repede si bine, reusim sa adormim repede, sa dormim mai bine si mai profund sau sa ne reluam somnul mai usor atunci cand este intrerupt.

Se mai pot organiza sedinte de relaxare profunda si pentru cei care doresc sa invete sa isi mentina starea de calm si de liniste interioara. In timpul acestora se asculta muzica sau se vizualizeaza mental scene agreabile care au reprezentat momente deosebite din viata.

Ce se intampla in situatii critice

Sus

In continuare, voi explica ce anume se intampla intr-o situatie critica, prin acesta intelegand o amenintare, o frustrare, etc. Tonusul muscular creste imediat ce se percepe situatia si persona simte frica sau iritare. Acesta este o reactie de alerta si este esentiala pentru supravietuirea in caz de pericol. Ea pregateste organismul pentru actiuni de lupta sau fuga. Cu cat angoasa, frica, iritarea sau mania se intensifica, cu atat tonusul muscular creste, in asa fel incat sa dispunem de resursele musculare necesare unei actiuni rapide si energice.
In cazul in care pericolul perceput nu este real, tonusul muscular devine excesiv, disfunctional. Daca aceasta stare este frecventa sau cronica, hipertonia musculara poate determina intensificarea unor tulburari somatice, cum ar fi oboseala cronica, durerile musculare (mai ales la ceafa si la coloana), crampa scriitorului, torticolis spasmodic, cefaleea provocata de cresterea tensiunii, tulburarile de vedere, dispneea (ce provoaca oboseala si iritabilitate), hipertensiunea arteriala, tulburarile cardiovasculare si gastro-intestinale. Aceasta recrestere excesiva a tonusului muscular antreneaza o intensificare a tensiunii psihice si a emotiilor si astfel se intretine cercul vicios: situatie stresanta => anxietate si/sau iritare => cresterea tonusului muscular si respirator => senzatie de rau fizic sau senzatii corporale neplacute => intensificarea angoasei si/sau a maniei, etc.

Persoana care a invatat corect o metoda de relaxare devine mai sensibila la cresterea incordarii corporale si este pregatita sa evite implicarea intr-o reactie emotionala. Ea devine capabila sa-si diminueze in cateva secunde nivelul incordarii si sa se apropie astfel de activitatea fiziologica optima pentru comportamentul dorit.

Autor: Psihoterapeut psiholog Gabriela Ianculescu
Sursa: Revista
PsihiLifeUrmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Uleiul de lavanda – relaxare si ingrijire pentru piele Uleiul de lavanda – relaxare si...

  Utilizarea esentelor vegetale naturale, prezervate in uleiuri naturale, obtinute prin presare la rece, a castigat tot mai mult teren in ultima perioada. Fenomenul nu reprezinta o surpriza avand in vedere ca uleiurile cosmetice sunt usor de folosit, sunt versatile (pot...citeste mai mult

 • Te-ai hotarat sa ai un copil? Stii ce trebuie facut inainte? Te-ai hotarat sa ai un copil? Stii ce...

  Aducerea pe lume a unui copil presupune o mama sanatoasa. Pentru asta este bine sa faci un control la un specialist in obstetrica-ginecologie. Examenul ginecologic va stabili daca vaginul, colul uterin, uterul, trompele si ovarele sunt sanatoase. Exista femei cu:...citeste mai mult

 • Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea...

  Generalitati Pseudotumor cerebri mai este cunoscuta in literatura de specialitate si sub forma hipertensiunii intracraniene benigne sau idiopatice si reprezinta, de fapt, o boala neurologica ce se caracterizeaza prin presiune intracraniana crescuta in absenta unei...citeste mai mult