Clickmed
programare rapida la medic

Provocarea statului in privinta Companiei Farmaceutice va fi asigurarea unui management performant

Publicat la data de: 05 Mai 2009

Asigurarea unui management performant si strategii adecvate pentru diviziile Companiei Farmaceutice Nationale (CFN) vor fi provocarile statului in acest business, a declarat, intr-un interviu acordat NewsIn, partner Link Resource, Dragos Dinu.

"Vorbim aici de patru entitati care ar forma aceasta Companiei (Antibiotice, Unifarm, Sanevit si Institutului Cantacuzino - n.r.), daca includem si vaccinurile, dintre care una este profitabila, Antibiotice Iasi, (...) iar doua sunt convins ca nu au nicio legatura cu profitul de foarte mult timp. Unifarm din punctul meu de vedere este un proiect mort, daca se doreste a fi resuscitat un prestator logistic coordonat de stat. (...) Statul nu o sa faca niciodata logistica la costuri competitive. Sanevit este de asemenea un poiect generos, dar nascut mort. Nu stiu cum poate fi el resuscitat. Un timp s-a comportat, si nu e vorba aici de management, ci de modul in care actionarul principal, statul, l-a plasat pe orbita, ca un monopol. A venit din spate cu pozitia de unic producator national de seringi de unica folosinta. Ati auzit de globalizare? Sunt atatia competitori si, daca stau sa ma gandesc la ce preturi se produce in India si in China, nici nu stiu ce cauta Sanevit acolo", a spus Dragos Dinu.

Acesta a explicat ca structura actionariatului la aceasta companiei este neimportanta si conteaza numai performanta managemntului, cat de corecta este strategia si cat de corect se implementeaza aceasta odata aprobata la nivel de management si actionariat.

"Pot sa inteleg dorinta statului, prin Ministerul Sanatatii, de a coordona toate aceste activitati care sunt intr-un fel complementare si clar legate de domeniul sanatatii, dar totul se reduce la management performant. Daca ai gasit un manager capabil sa preia un astfel de proiect si pe toate cele patru divizii sa le faca sa performeze atunci are sens. Daca este pur si simplu o dorinta de control unitar, nu", a mai spus Dragos Dinu.

Referindu-se la concurenta pe care Compania Farmaceutica Nationala ar putea sa o faca celorlalti jucatori din piata, Dinu considera ca statul roman nu poate gestiona acest business intr-o piata pe care competitia este atat de stransa.

"Nu trebuie sa ne gandim la viitor, ci la trecutul recent. Antibiotice pierde cota de piata de ani de zile si va pierde in continuare, cu parere de rau. Anul acesta va arata un profit mai bun decat anul trecut, dar este inselator deoarece s-au schimbat reglementarile in privinta preturilor la medicamente in favoarea producatorilor locali. Va simti si Antibiotice efectul acesta pozitiv in 2009, dar dupa aceea se reintra in malaxorul competitiei cu ceilalti jucatori de generice din care nu-i vad iesind cu fruntea sus. Statul nu poate sa gestioneze un business intr-o piata foarte concurata. Statul gestioneaza foarte bine monopoluri cum sunt Transgaz sau Transelectrica", a comentat partner Link Resource.

Potrivit actului normativ, aprobat de Guvern in data de 1 aprilie si publicat in Monitorul Oficial, transferul actiunilor Antibiotice Iasi se va face pe baza de protocol incheiat intre AVAS si Ministerul Sanatatii (MS), in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern. Hotararea va intra in vigoare la data de 1 mai.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, declara in 15 martie ca efectele crizei economice din sistem vor fi diminuate in urma transferului actiunilor la minister. "Astfel, una dintre cele mai importante companii producatoare de medicamente din Romania va produce, in colaborare si cu alte firme straine, vaccinuri, insulina, medicamente pentru bolile cardiovasculare, tumorale si alte medicamente importante de care pacientii din Romania au nevoie. Multe dintre aceste medicamente le importam la preturi dezavantajoase in momentul de fata”, a spus Bazac.

La sfarsitul anului 2006, Antibiotice S.A. din Iasi a fost scoasa la privatizare, dar metoda aleasa de AVAS, licitatie prin strigare, a fost contestata de sindicalisti. Principala obiectie a acestora a fost ca se poate sista productia, iar locurile de munca ar fi fost pierdute. La inceputul anului 2008, sindicalistii au obtinut, in instanta, anularea Hotararii de Guvern prin care unitatea era scoasa la privatizare.

Anul trecut, producatorul de medicamente a obtinut un profit net de 10,17 milioane lei (2,76 milioane euro), de 3,2 ori mai mic decat cel din 2007, potrivit rezultatelor preliminate transmise Bursei de conducerea unitatii, in februarie 2009. in 2007, Antibiotice afisase un profit net de 32,46 milioane lei.

In 17 decembrie 2008, Dragos Dinu, fost director executiv al A&D Pharma, a devenit partener al companie de consultanta din domeniul industrie medicale si farmaceutice, Link Resouce.

Dinu are mai mult de 16 ani de experienta in management, din care 13 ani de experienta in industria farmaceutica, participand din pozitia de CEO la constructia liderului pietei de distributie si retail din industria farmaceutica, numele sau fiind strans legat de ascensiunea marcilor Sensiblu si Mediplus si listarea A&D Pharma pe bursa din Londra.

Link Resource ofera servicii integrate de consultanta si executie industriala si legala in domeniile medical si farmaceutic, prin echipa proprie, consolidata in jurul unui nucleu foarte specializat si prin alianta strategica cu NNDKP.

In 2008 compania si-a crescut echipa la peste 30 de consultanti si a realizat 10 proiecte integrate, pentru 7 clienti din industria farmaceutica si a dispozitivelor medicale.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate