Microundele distrug germenii din buretii si periile de spalat din gospodarie

Publicat la data de: 29 Ianuarie 2007

Cuptoarele cu microunde pot fi o arma puternica in lupta impotriva germenilor care pot determina afectiuni grave.
Un studiu recent a demonstrat faptul ca microundele pot steriliza buretii si periile folosite in gospodarie, distrugand bacterii precum E. coli."Practic am reusit sa distrugem majoritatea bacteriilor in aproximativ 2 minute", a declarat conducatorul echipei de cercetatori, Prof. Gabriel Bitton de la Universiattea din Florida.
In general oamenii incearca sa curete buretii si periile utilizate in gospodarie prin spalare manuala sau cu masina de spalat vase insa daca se doreste decontaminarea acestora si nu doar curatarea lor atunci ar trebui folosite microundele.
Cercetatorii au declarat ca bacteriile si germenii din resturile de oua, carne si legume raman de obicei pe uneltele folosite la prepararea mancarii, buretii pentru spalat, perii sau prosoape de bucatarie unde intalnesc un mediu propice pentru dezvoltare.
Pentru demonstrarea eficacitatii metodei, cercetatorii au introdus buretii si periile de bucatarie in apa menajera (bogata in bacterii fecale, E. coli, spori de bacterii) ramasa in urma prepararii mancarii. Sporii sunt mai dificil de distrus. Rezultatele au aratat ca daca sunt tinute in cuptorul cu microunde la putere maxima pentru doua minute se obtine distrugerea sau inactivarea a mai mult de 99% dintre germenii si sporii bacterieni de pe aceste instrumente, inclusiv E. coli.
Dupa inca doua minute (adica 4 minute de expunere la microunde cu putere maxima) nici un spor bacterian nu a mai supravietuit.
Inainte de a introduce in cuptorul cu microunde buretii, cercetatorii recomanda:
- introduceti in cuptorul cu microunde doar buretii, periile sau alte ustensile care nu contin metale
- asigurati-va ca buretii sau periile sunt ude nu uscate
- o perioada de doua minute ar trebui sa fie de ajuns pentru a distruge majoritatea germenilor
- atentie la manipularea acestora dupa trecerea celor doua minute pentru ca sunt fierbinti.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Medicina sportiva si riscurile sportivilor Medicina sportiva si riscurile...

    Generalitati Medicina sportiva este o ramura a specialitatilor medicale care se preocupa cu precadere in studierea pentru ca mai apoi aplicarea informatiilor medicale in domeniul sportiv. Aceasta ramura studiaza tipurile de patologii la care sunt predispusi...citeste mai mult

  • Longevitate si forta din medicina traditionala chineza Longevitate si forta din medicina...

    Timp de peste 2.000 de ani, Astragalus (Astragalus membranaceus) a fost una dintre cele 50 de plante medicinale tonice care sunt utilizate frecvent in medicina traditionala chineza datorita capacitatii sale remarcabile de a restabili sanatatea la nivel mental,...citeste mai mult

  • 11 mituri surprinzatoare din medicina 11 mituri surprinzatoare din medicina

    Generalitati Cultura medicala populara detine nenumarate mituri impresionante despre sanatate pe care oricine trebuie sa le cunoasca, deoarece au ca subiect de discutie organismul uman, afectiunile cronice si sezoniere, dar si regimul alimentar. Majoritatea...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate