Cum te poti imbolnavi din cauza hainelor spalate la masina

Cum te poti imbolnavi din cauza hainelor spalate la masina

Cele mai noi si performante masini de spalat rufe protejeaza hainele impotriva degradarii, insa acestea pot deveni daunatoare organismului.

Specialistii au aratat ca spalarea rufelor la temperaturi scazute nu distruge bacteriile, astfel ca hainele pe care o persoana le considera curate nu sunt cu adevarat igienizate.

O serie de studii au aratat existenta unui nivel ridicat de bacterii in masinile de spalat si pe hainele proaspat spalate. Totodata, cercetarile au aratat ca bacteriile din masina de spalat pot fi transferate la mai multe cicluri de spalare, iar in doua linguri de apa din masina se pot afla pana la 1 milion de bacterii.

Principalele obiecte care sunt supuse riscului de a fi contaminate cu bacterii sunt acelea care intra in contact direct cu corpul: lenjeria intima, prosoapele si lenjeriile de pat.

De aceea, niciodata nu trebuie sa fie amestecate lenjeria intima cu prosoapele de bucatarie sau cu o pereche de blugi, spre exemplu.

Pe de alta parte, hainele - daca sunt spalate la temperaturi joase, cum ar fi la 30 de grade Celsius - creeaza conditii optime pentru dezvoltarea microbilor care se pot inmulti inclusiv in sertarul destinat detergentilor.

Nici programul scurt de spalare nu este recomandat, chiar daca este destul de tentant din punct de vedere al consumului.

Cum se evita contaminarea hainelor in masina de spalat

• O data sau de doua ori pe luna se porneste masina de spalat, fara haine, la o temperatura de 90 de grade, in acest fel curatandu-se interiorul acesteia.

Lenjeriile de pat, lenjeria intima si ciorapii se spala separat de restul hainelor, aceasta fiind o metoda buna de prevenire a raspandirii microbilor care se gasesc intr-un numar mult mai mare pe aceste piese vestimentare.

• De asemenea, pentru spalarea lejeriei intime se va folosi apa calda.

• Dupa ciclul de spalare nu se inchide imediat usa masinii de spalat, deoarece aerul inhiba dezvoltarea bacteriilor.

• Sistemul de inchidere al masinii de spalat si compartimentul pentru detergent se curata periodic.

• Apa fierbinte si detergentul nu fac mereu fata multitudinii de germeni, de aceea trebuie utilizata apa rece. In plus, apa calda reduce efectul inalbitorului si masina de spalat nu va fi dezinfectata.

• Se evita pe cat posibil utilizarea inalbitorilor parfumati, deoarece acestia nu distrug microbii.

• Masina de spalat rufe trebuie sa fie dezinfectata periodic. Pentru a scapa de bacteriile care se pot acumula in interiorul masinii de spalat sau in tevi este indicat otetul.

Se seteaza masina pe un anumit program cu apa fierbinte, iar in locul detergentului se pune putin otet alimentar. Masina va fi lasata sa spele in gol, fara haine.

• Detergentul folosit, lichid sau solid, trebuie indepartat cu grija dupa ce au fost rufele spalate.

• O data pe luna este indicata folosirea unei solutii obtinute dintr-un amestec de bicarbonat de sodiu, otet si apa calda. Cu aceasta se curata componentele masinii de spalat, inclusiv interiorul cuvei, pentru a asigura dezinfectarea acesteia.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Asigurarea sanatatii si sigurantei de...

    Generalitati Acest subiect informeaza parintii si baby-sitterii in legatura cu modurile de a preveni aparitia bolilor si traumatismelor accidentale la sugari si copiii mici. Aceasta expunere nu are scopul de a acoperi fiecare risc la care este expus un copil....citeste mai mult

  • Artroscopia - investigatie invaziva Artroscopia - investigatie invaziva

    Generalitati Artroscopia este o investigatie invaziva care permite vizualizarea foarte buna a spatiului articular cu ajutorulul artroscopului. Artroscopul este format dintr-un endoscop cu fibra optica, instrument care se introduce direct in articulatie printr-o mica...citeste mai mult

  • Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Influentarea sarcinii prin expunerea...

    Generalitati Ati aflat ca sunteti, in sfarsit, insarcinata ! Dar, oare cat de vigilenta trebuie sa fiti la pericolele care sunt prezente in mediu? Poluare, substante toxice, virusuri si medicamente. Parca toate ameninta bucuria unei sarcini si evolutia normala a...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+2
Vezi toate serviciile
Mai putin