Greata si varsaturile in sarcina

Generalitati

Sus
Greata si varsaturile in sarcina

Greata si varsaturile sunt cele mai frecvente simptome care cauzeaza disconfort in sarcina, afectand 50-70% din toate sarcinile, in grade diferite. Aceste simptome pot fi determinate de modificarile hormonale prin care trece organismul femeii in timpul sarcinii, desi acest lucru nu se stie cu siguranta. In multe cazuri, acestea se rezolva pana la sfarsitul celei de-a treia luni de sarcina, desi pana la 20% dintre femei contiuna sa aiba simptomele de-a lungul intregii sarcini. Greata si varsaturile severe, cunoscute sub numele de hiperemesis gravidarum afecteaza aproximativ 1% dintre femeile insarcinate. Cazurile severe pot fi debilitante si pot necesita spitalizare si administrarea de lichide pentru rehidratare. Cazurile mai putin severe pot avea un impact semnificativ asupra abilitatii femeii de a se descurca in viata de fiecare zi.

Prezenta acestor simptome este periculoasa pentru fat?
Greata si varsaturile se considera ca au un efect protector asupra fatului. Studiile arata ca femeile care sufera de aceste simptome au copii cu mai putine defecte de nastere si mai putine pierderi de sarcina.

Daca greata si varsaturile apar la prima sarcina, ele vor apare in mod cert si la urmatoarele?
Din pacate, nu exista nici o metoda de a determina daca aceste simptome vor apare la fiecare sarcina; totusi, multe femei care prezinta greata si varsaturi la prima sarcina deseori au aceste simptome si la sarcinile ulterioare.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Tratament
 3. Remedii naturiste
 4. Eficacitatea acupuncturii
 5. Hipnoza
 6. Articole similare

Tratament

Sus

1. Exista un tratament sigur si eficient pentru aceasta conditie medicala?
Literatura de specialitate descrie existenta unui antihistaminic ce poate fi prescris pentru aceasta problema, numele sau este doxylamina care in combinatie cu vitamnia B6 este folosit in unele tari pentru tratamentul acestor simptome din timpul sarcinii. Totusi, exista si tari de pe a caror piata acest medicament a fost retras datorita unor supozitii conform carora aceasta substanta ar fi implicata in aparitia unor malformatii la copil; supozitiile nu au fost confirmate de studiile ulterioare. Femeia insarcinata trebuie sa consulte medicul obstetrician inainte de a lua orice medicament.

2. Exista si alte medicamente care pot fi prescrise pentru greata si varsaturi in timpul sarcinii?

O gama larga de medicamente pot fi folosite. Dar este bine ca acestea sa fie prescrise de medic pentru ca acesta este in masura de determine care medicament este cel mai bun. Unele dintre medicamentele folosite pentru tratarea gretei si a varsaturilor femeilor gravide s-au dovedit eficiente si sigure.

Unele dintre acestea sunt:
- Succinat de doxilamina;
- Dimenhidrinat;
- Trimetobenzamid;
- Hidroxizin;
- Prometazin;
- Proclorperazin;
- Metoclopramid;
- Difenilhidramina.

In plus, ondansteronul este un medicament folosit pentru ameliorarea senzatiilor de greata si varsaturi la pacientii care fac chimioterapie. In ultimul timp a inceput sa fie folosit si pentru tratarea acestor simptmone care apar in timpul sarcinii. A fost efectuat un studiu pe un grup de femei insarcinate care au luat ondansteron in timpul primului trimestru de sarcina; rezultatele au aratat ca nu exista crestere a incidentei defectelor de nastere la acest grup fata de un grup de femei insarcinate care nu au luat acest medicament, si a fost considrat eficient.

Remedii naturiste

Sus

Exista produse pe baza de plante care pot fi eficiente?
Vitamina B6 si ghimbirul sunt doua produse naturale care au fost studiate pentru greata si varsaturile din sarcina. Un studiu a arata ca femeile care au luat multivitamine ce contineau si vitamina B6 inainte de sarcina au avut un risc mai mic de a avea greturi si varsaturi in timpul sarcinii si o incidenta mai mica a acestor simptome in timpul sarcinii.

Doua studii controlate care au evaluat eficacitatea pudrei din radacina de ghimbir au gasit o reducere semnificativa a greturilor si varsaturilor la femeile care au fost tratate cu ghimbir. Alt studiu in care s-au folosit diferite forme de ghimbir la 178 de femei insarcinate in primul trimestru a aratat ca nu exista o crestere a malformatiilor fatului si a fost eficient pentru tratarea simptomelor. Este important ca femeia sa consulte medical inainte de a folosi aceste produse deoarece pot interfera cu alte medicamente sau pot contine si alte plante, nerecomandate in sarcina.

Eficacitatea acupuncturii

Sus

Au existat cateva studii care au cautat sa arate eficacitatea acestor tratamente. S-a descoperit ca aceste metode (care stimuleaza punctul P6 de pe fata interna a incheieturii manii cu un ac sau cu un flux electric) poate ajuta la controlarea acestor simptome. Sunt totusi necesare studii suplimentare in acest domeniu.

Hipnoza

Sus

Unele studii au aratat ca hipnoza poate fi eficienta in tratamentul greturilor si a varsaturilor determinate de chimioterapie. Cand 138 de femei insarcinate care prezentau greturi si varsaturi au fost hipnotizate, 88% au observat disparitia simptomelor dupa 1-3 sedinte de hipnoza. Totusi, cum aceste femei erau la sfarsitul primului trimestru de sarcina, nu se stie daca aceste simptome nu s-ar fi putut rezolva si fara hipnoza.

Profita acum de promotiile Nauzyl: Cumperi doua primesti trei! si Nauzyl iti face burtica fericita!

Citeste si

Arhiva
 • 12 alimente care va scapa de senzatia de greata 12 alimente care va scapa de senzatia...

  Generalitati Senzatia de greata este o stare profunda de disconfort, deseori insotita de varsaturi care deshidrateaza organismul, ce trebuie sa fie tratata inca de la primele simptome. Anumite alimente pot avea un efect de ameliorare a greturilor si va pot ajuta...citeste mai mult

 • Hiperemeza de sarcina - greturi si varsaturi severe Hiperemeza de sarcina - greturi si...

  Generalitati Greturile matinale din timpul sarcinii sunt firesti si reprezinta un simptom care apare la aproape 80% dintre gravide. Atunci cand acestea devin intense, frecvente si sunt insotite mereu de varsaturi cantitative si deshidratare, ele se transforma intr-o...citeste mai mult

 • Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Importanta nutritionistului in...

  Generalitati Importanta nutritionistului in perioada de sarcina consta in monitorizarea atenta a alimentatiei si consilierea personalizata de care femeia insarcinata beneficiaza pe tot parcursul graviditatii. Sfaturile si indrumarea specialistului in materie de...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK