Clickmed
programare rapida la medic

Imbolnavirea copiilor la gradinita. Cauze si metode de prevenire

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2011

Generalitati

Sus
Imbolnavirea copiilor la gradinita. Cauze si metode de prevenire

Copilul se imbolnaveste putin mai des cand incepe sa mearga la gradinita. Integrarea lui in comunitati mari de copii, contactul cu ei, joaca sau impartirea jucariilor reprezinta surse de contaminare sigure cu germeni care provoaca boli diverse. Exista mai multe metode de prevenire si diminuare a numarului imbolnavirilor acestuia la gradinita.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele imbolnavirii copilului la gradinita
  3. Metode de prevenire
  4. Imunizarea
  5. Spalatul pe manute si igiena stranutului
  6. Dezinfectarea jucariilor si regulile de la masa
  7. Schimbarea scutecelor
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele imbolnavirii copilului la gradinita

Sus

Principala cauza a imbolnavirii micutului la gradinita o reprezinta expunerea la diversi germeni.

In locurile unde stau multi copii exista si multi agenti patogeni care stau la panda pentru a imbolnavi micutul. Cele mai frecvente boli la care sunt expusi copii sunt infectiile respiratorii sau bolile copilariei.

Copiii isi transmit bacteriile si virusurile intre ei pe cale aeroba, prin contact direct sau prin atingerea fecalelor ori a unor suprafete contaminate.

Metode de prevenire

Sus

In timpul meselor, orelor de joaca si al interactiunilor directe, copiii sunt predispusi la multe infectii. Unele dintre ele sunt inevitabile. Insa altele pot fi prevenite prin cateva masuri la indemana si de educatie a copilului.

Imunizarea

Sus

Aceasta ramane cea mai importanta masura profilactica pentru sanatatea copiilor. Respectarea programului de imunizare tine copilul la adapost de unele dintre cele mai grave boli, unele dintre ele putandu-i ameninta chiar viata. Printre cele mai importante vaccinuri care trebuie facute se numara cele pentru afectiuni ca:
- difteria;
- tusea convulsiva;
- tetanosul;
- rubeola;
- poliomielita;
- oreionul;
- gripa;
- pojarul;
- meningita.

Spalatul pe manute si igiena stranutului

Sus

La varsta la care merg la gradinita, copiii pot fi invatati cum si cand trebuie sa se spele pe maini si cum sa actioneze atunci cand stranuta. Invata-l sa se spele corect cu apa si sapun si sa o faca dupa fiecare folosire a toaletei, inainte de masa sau de a-si pune manuta la nas, gura sau ochi.

Igiena stranutului este la fel de importanta in prevenirea infectiilor respiratorii. Trebuie sa il inveti pe micut sa puna mereu mana la gurita si sa se spele pe maini dupa ce stranuta.

Dezinfectarea jucariilor si regulile de la masa

Sus

Jucariile folosite la comun in cadrul gradinitei trebuie dezinfectate zilnic. In plus, micutii nu trebuie lasati sa faca schimb de vesela in timpul mesei.

Schimbarea scutecelor

Sus

In cazul in care copiii inca mai poarta scutece, este important ca ingrijitoarea sa poarte manusi, sa se spele pe maini dupa si sa arunce scutecul murdar intr-un loc inaccesibil copiilor.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate