Clickmed
programare rapida la medic

Factorii de risc vascular si obezitatea la adulti si riscul de dementa si boala Alzheimer

Publicat la data de: 29 Iunie 2007

Factorii de risc vascular joaca un rol important in aparitia dementei, inclusiv a bolii Alzheimer. Totusi, in prezent datele privind impactul indicelui de masa corporala (IMC) si rolul factorilor de risc vascular in etiopatogenia dementei sunt limitate.
Obiectivul studiului CAIDE (cardiovascular risk factors, aging and dementia) a fost investigarea relatiei care exista intre indicele de masa corporala (IMC) la adulti, factorii de risc vascular si dementa si boala Alzheimer ulterioara.
Participantii la studiul CAIDE au fost selectionati din loturi populationale intamplatoare care anterior fusesera supravegheate la un interval de 5 ani si anume in 1972, 1977, 1982 si 1987. Dupa o perioada medie de urmarire de aproximativ 21 de ani, 1449 indivizi (73%) cu varste cuprinse intre 65 si 79 de ani au fost reexaminati si in anul 1998. Principalul parametru evaluat a fost dementa si boala Alzheimer.
Obezitatea la varsta adulta, definita ca indice de masa corporala (IMC) > 30 kg/m2, a fost asociata cu riscul de dementa si boala Alzheimer chiar dupa ajustarea pentru variabile sociodemografice. Aceasta asociere s-a modificat oarecum dupa ajustarea pentru valorile tensiunii arteriale la varsta adulta, colesterolemia totala si relatia cu fumatul si genotipul apolipoproteinei E si antecedentele patologice vasculare.
Obezitatea la varsta adulta, hipercolesterolemia si valorile crescute ale tensiunii arteriale sistolice s-au dovedit factori semnificativi de risc pentru dementa.
In concluzie, obezitatea la varsta adulta se asociaza cu un risc crescut de dementa si boala Alzheimer in decadele de viata ulterioare. Insumarea mai multor factori de risc vascular sporeste aritmetic acest risc. Importanta scaderii ponderale in profilaxia dementei necesita insa cercetari suplimentare.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate