Nodulii


Generalitati

Sus
Nodulii

Nodulii sunt mici dilatatii pline cu un lichid clar, cu consistenta gelatinoasa, ce apar ca niste formatiuni rotunde, de cele mai multe ori pe mana si la nivelul incheieturii mainii. Pot aparea si la nivelul membrelor inferioare, articulatiilor, genunchilor sau umerilor. Nu sunt formatiuni de natura canceroasa.

Nodulii pot aparea la nivelul capsulei articulare ce inconjoara si protejeaza incheietura, sau la nivelul tecii ce acopera tendonul (extremitate fibroasa ce face legatura dintre os si muschi). Majoritatea persoanelor care au astfel de noduli observa aparitia acestora brusc.

Nodulii pot avea dimensiunea unei seminte sau pot fi chiar mai mari decat o cireasa. Nodulii de la nivelul membrelor inferioare pot avea dimensiuni de pana la 10,2 cm. Acestia pot creste pe masura ce boala avanseaza, deoarece colecteaza mai mult fluid in sac. Nodulii pot da inapoi sau pot disparea de la sine.

Un anumit tip de noduli, numit chist mucos, este cel ce insoteste osteoartrita ce apare la nivelul mainii. Acest tip de noduli se gasesc, de obicei, la nivelul articulatiei cea mai apropiata de unghie (articulatia interfalangiana distala). Acesti noduli pot fi de marimea unei seminte sau chiar mai mari si uneori pot fi durerosi.

Oricine poate face noduli, dar adultii intre 15 si 40 de ani sunt cel mai des afectati. Procentul femeilor afectate este de trei ori mai mare decat al barbatilor. Acesti noduli nu apar, in mod normal, la copii, dar in cazul aparitiei acestora, vor disparea fara tratament.

Cauze

Sus

Specialistii nu cunosc cauza exacta a aparitiei nodulilor, dar se crede ca aceasta este in legatura cu:
- inflamatia sau iritarea tecii tendonului sau capsulei articulare
- o leziune
- suprasolicitarea sau miscari repetate, cum ar fi cele facute la locul de munca.

Simptome

Sus

Nodulii sunt, in mod normal, de dimensiuni mici, nedurerosi, dar pot fi sensibili la atingere. Uneori poate aparea un usor edem in jurul acestora.
Uneori pot fi durerosi, iar durerea se poate intensifica in timpul activitatii sau la presiune. Acest lucru se intampla deoarece nodulii pun presiune pe terminatiile nervoase ce trec pe langa articulatie. Pot aparea si furnicaturi la nivelul degetelor, mainii sau antebratului. Unii noduli pot scadea puterea de prindere sau pot afecta miscarile articulare.

Diagnostic

Sus

Nodulii, de cele mai multe ori, sunt diagnosticati prin simpla lor aparitie si localizare. O radiografie poate fi facuta daca medicul specialist suspecteaza osteoartrita sau o leziune, dar aceasta radiografie nu va fi facuta doar pentru diagnosticarea nodulilor. Poate fi extras si examinat lichidul gasit la nivelul nodulilor. In cazuri foarte rare se foloseste rezonanta magnetica nucleara sau ecografia pentru evaluarea unor noduli neobisnuiti.

Tratament

Sus

Nodulii nu necesita, in mod normal, un anumit tratament si, de cele mai multe ori, dispar de la sine. Daca sunt durerosi, limiteaza activitatea sau sunt inestetici, medicul specialist poate recomanda un tratament nechirurgical cum ar fi punerea unei atele, masajul nodulului pentru a reduce lichidul din interiorul acestuia sau aspiratia cu un ac sau o seringa a acestuia. Nodulii pot fi, de asemenea, indepartati chirurgical.77497 vizualizari, 21 Noiembrie 2006

Citeste si

Arhiva
  • Anatomia inimii - Conductia si ciclul cardiac Anatomia inimii - Conductia si ciclul...

    Generalitati Conductia cardiaca reprezinta modul in care inima conduce impulsurile electrice. Celulele muschiului cardic se contracta spontan si sunt coordonate de tesutul nodal, in special de nodulul sinoatrial. Exista si alti factori care influenteaza ritmul...citeste mai mult

  • Histiocitoza X (histiocitoza cu celule Langerhans) Histiocitoza X (histiocitoza cu...

    Generalitati Histiocitoza X reprezinta o boala rara ce se caracterizeaza prin proliferare clonala si acumularea unui tip special de leucocite (histiocite) in diverse tesuturi si organe din corp. Alaturi de ele prolifereaza si celulele Langerhans, care capata...citeste mai mult

  • Formatiuni mamare Formatiuni mamare

    Generalitati Formatiunile mamare se intalnesc, in special, la femeile intre 30 si 50 de ani. Prezenta acestor formatiuni are numeroase consecinte, insa majoritatea sunt minore si lipsite de importanta. Formatiunile mamare multiple se prezinta ca o multitudine de...citeste mai mult